Postą Maskvoje gavęs V. Ušackas nekovos dėl prezidento posto

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gali lengviau atsikvėpti - kovoje dėl antros kadencijos bus vienu rimtu varžovu mažiau. 47 metų diplomatas Vygaudas Ušackas, kadaise užrūstinęs šalies vadovę ir netekęs ministro portfelio, nežada kandidatuoti į prezidentus.

„ES ambasadorius Maskvoje yra vienas svarbiausių postų. Man šis paskyrimas yra labai svarbus. Tai, kad tokios pareigos patikimos lietuviui, yra didelis Lietuvos diplomatijos įvertinimas“, - teigė V. Ušackas.<br>V. Balkūnas
„ES ambasadorius Maskvoje yra vienas svarbiausių postų. Man šis paskyrimas yra labai svarbus. Tai, kad tokios pareigos patikimos lietuviui, yra didelis Lietuvos diplomatijos įvertinimas“, - teigė V. Ušackas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 5, 2013, 5:20 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:11 PM

Europos Sąjungos (ES) specialusis atstovas Afganistane V. Ušackas rugsėjį pradės dirbti Maskvoje ir bus ES ambasadoriumi Rusijoje.

„Prezidento rinkimuose nedalyvausiu. Pasirinkau dirbti tą darbą, kurį geriausiai išmanau“, - portalui lrytas.lt sakė diplomatas.

Vasarą jis turėtų grįžti iš Afganistano, kur šiuo metu dar eina ES specialiojo atstovo šioje valstybėje pareigas.

ES savo ambasadas turi beveik 140 valstybių. V. Ušackas sako pretendavęs tik į ambasadoriaus pareigas Rusijoje.

„Aš pateikiau savo kandidatūrą praėjusiais metais. Prieš pat Kalėdas vyko konkursas. Buvo kelios kandidatūros, o šiandien paskelbė apie mano paskyrimą“, – sakė V. Ušackas.  

Maskvoje diplomatas dirbs ketverius metus.

„ES ambasadorius Maskvoje yra vienas svarbiausių postų. Man šis paskyrimas yra labai svarbus. Tai, kad tokios pareigos patikimos lietuviui, yra didelis Lietuvos diplomatijos įvertinimas“, - teigė V. Ušackas.

Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje turės atstovauti visų 28 (vasarą prie ES prisijungs Kroatija) valstybių narių interesams. Tačiau galės domėtis ir atskirų valstybių, pavyzdžiui, Lietuvos reikalais. 

V. Ušackui teks dirbti ruošiant naują Rusijos ir ES bendradarbiavimo sutartį, prižiūrint, kaip Rusija laikosi Pasaulio prekybos organizacijos, kurios nare neseniai tapo, taisyklių.

„Manau, daug dėmesio teks skirti sprendžiant tarptautinius klausimus, derinant Rusijos ir ES pozicijas dėl Afganistano, Sirijos ir kitų konfliktinių zonų ateities“, - interviu portalui lrytas.lt sakė V. Ušackas. 

„Aš džiaugiuosi galėdama pranešti apie V. Ušacko paskyrimą vadovauti delegacijai Maskvoje. Tai yra svarbi pozicija Europos išorės veiksmų tarnyboje“, - apie lietuvio karjerą sakė Europos išorės veiksmų tarnybos vadovė Catherine Ashton.

„V. Ušackas atliko nepaprastą darbą Afganistane ir aš laukiu progos dirbti su juo naujame vaidmenyje“, - teigė C. Ashton.

V. Ušackas ES atstovybei Kabule vadovauja nuo 2010 metų. Prieš tai jis dirbo Lietuvos užsienio reikalų ministru, bet neteko šio posto dėl konflikto su prezidente tapusia D. Grybauskaite. 

V. Ušackas yra dirbęs Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.