Už politikų dėmesį rinkėjai susimoka patys

Piliečiai iš savo atstovų Seime sulaukia ne tik šventinių atvirukų, bet ir padėkų už pergalę rinkimuose. Už tokį dėmesį kai kurie rinkėjai patys ir susimoka.

Leisdamas mokesčių mokėtojų pinigus R. Paliukas nutarė nušauti du zuikius.<br>R. Danisevičius
Leisdamas mokesčių mokėtojų pinigus R. Paliukas nutarė nušauti du zuikius.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas”)

Feb 5, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:13 PM

Spalį, lapkritį ir gruodį Seimo senbuviai bei naujokai parlamentinei veiklai skirtų pinigų negailėjo gėlėms, pašto prekėms, viešam bendravimui su rinkėjais.

Mat 2012 metų paskutinis ketvirtis sutapo ne tik su didžiausiomis metų šventėmis, bet ir su Seimo rinkimais.

Vieną didžiausių sumų – 1,8 tūkst. litų – paskutinį praėjusių metų ketvirtį viešosios informacijos rengėjų paslaugoms skyręs Ekonomikos komiteto vadovas Remigijus Žemaitaitis pripažino, kad iš parlamentinei veiklai skirtų pinigų sveikinęs Šilutės ir Šilalės rinkėjus Kalėdų proga.

Bet „tvarkietis” tikino, kad išlaidos už žiniasklaidoje skelbtus sveikinimus sudarė menką dalį lėšų: „Apie kokias nors padėkas rinkėjams negali būti nė kalbos. Tokius skelbimus galima apmokėti tik iš specialiosios rinkimams skirtos sąskaitos.”

O Klaipėdoje išrinktas Darbo partijos atstovas Raimundas Paliukas, regis, buvo nusprendęs iš karto nušauti du zuikius.

„Savo rinkėjams įdėjau sveikinimus su Naujaisiais metais, padėkojau už paramą rinkimuose ir palinkėjau gerų metų. Juk ne kokį kavos servizą sau pirkau”, – aiškino Seimo naujokas.

R. Paliuko dėmesys savo rinkėjams atsiėjo per 1,2 tūkst. litų.

Panašią sumą viešosios informacijos rengėjų paslaugoms iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį išleido ir socialdemokratas Bronius Pauža, išrinktas Jurbarke.

Spalį viename laikraštyje buvo skelbiama ir šio politiko padėka už jį balsavusiems šio krašto žmonėms: „Nuoširdžiai dėkoju už man pareikštą pasitikėjimą Seimo rinkimuose. Jurbarko ir Skaudvilės kraštas, jo žmonės per šiuos ketverius kartu praleistus metus man tapo artimi ir brangūs.”

Paklaustas apie šį skelbimą socialdemokratas aiškino, kad už jį mokėjo ne iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Priminus, kad rinkimams skirta sąskaita jau turėjo būti uždaryta, B.Pauža pasiguodė, jog ji buvusi tuščia, tad iš jos tikrai negalėjęs mokėti, todėl mano, kad išleidęs ir savų pinigų.

Bemaž tūkstantį litų mokesčių mokėtojams atsiėjo ir Sveikatos reikalų komiteto vadovės Dangutės Mikutienės viešas bendravimas su rinkėjais.

Netrukus po rinkimų viename Trakų krašto žmonėms skirtame interneto portale buvo pasirodžiusi čia į Seimą išrinktos „darbietės” padėka rinkėjams už palaikymą per antrąjį turą.

Politikė aiškino su portalu sudariusi sutartį, pagal kurią ji gali skelbti neribotą kiekį informacijos, o už tai kas mėnesį sumokanti 600 litų. Aišku, ne iš savo kišenės, o iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

Valentinas Stundys

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas

„Seimo nariams kompensuojamos išlaidos, susijusios su parlamentine veikla, o ne kokiais nors rinkimais ar padėkomis po jų. Tam turi būti skiriamos rinkimų kampanijos lėšos ir tai turi būti labai aiškiai atskirta.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.