Apledėjusiose gatvėse pėsčiųjų tyko nelaimės

Medikams pastaruoju metu tikras darbymetis – negana to, kad šalyje siaučia gripas ir daugiau nei pusėje savivaldybių paskelbta epidemija, greitosios pagalbos specialistus bei traumatologus atakuoja ir slidžiose gatvėse paslydę ir susižaloję žmonės.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Feb 6, 2013, 9:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:04 AM

Traumatologai kaltina atodrėkio čiuožyklomis paverstus šaligatvius ir ragina vengti eiti į lauką. O norintiems saugiai pasiekti darbo stalą pataria rinktis patogią, neslidžią avalynę ir, užuot trumpinus kelią apledėjusiu takeliu, rinktis neslidų šaligatvį, sulėtinti žingsnį.

Bijo pašalpų mokėjimo dienos

Slidus grindinys pavojingiausias senyvo amžiaus žmonėms ir išgėrusiems. Kaip aiškino Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas ir traumatologas Artūras Zubrickas, pavartojus alkoholio sutrinka koordinacija, todėl girti žmonės patiria rimtesnių traumų.

„Girtas žmogus krenta ant nugaros, prasiskelia galvą“, – portalui lrytas.lt dėstė gydytojas. Jis pridėjo, kad pašalpų ir pensijų mokėjimo dienų visada laukia su nerimu, mat tada į gatves patraukia pensininkai ir asocialūs vaikštinėtojai.

Dažniausios gydytojo įvardytos traumos – sąnarių patempimai bei kojų ir rankų lūžiai, sumušimai, rečiau tenka siūti praskeltas galvas.

Dėl silpno skausmo į medikus pataria nesikreipti

Paslydusiems ant apledėjusio tako ar lengvai parkritusiems traumatologas pataria likti namuose ir į specialistus nesikreipti. „Reikėtų sunerimti, jei patinimas ir skausmas nepraeina per tris dienas“, – patarė A. Zubrickas.

Traumatologas pasakojo, kad prasidėjus atodrėkiui, ant apledėjusio grindinio susižalojusių žmonių skaičius kone padvigubėjo. „Savaitgalį per dieną sulaukėme beveik 140 žmonių, nuo pirmadienio „pagavusių zuikį“ sumažėjo, tačiau vėl smarkiai padaugėjo trečiadienį“, – dėstė pašnekovas.

Poliklinikose dirbantys medikai sako, kad čiuožyklomis virtę šaligatviai jų darbo įpročių nekeičia. „Pas mus pacientai ateina planinio vizito, ne ištikus bėdai“, – trumpai atsakė Vilniaus Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Audronė Juodaitė-Račkauskienė.

Penktadienis – girtų diena

Skubią medicinos pagalbą teikiantys medikai pastarosiomis dienomis netylančiu telefonu skundžiasi, bet ne dėl gatvėse pagriuvusių žmonių, o dėl gripo epidemijos. Būtent dėl jos sulaukiama dvigubai daugiau iškvietimų – daugiau nei 700 per parą.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinės vadovas Vytenis Keršys patvirtino, kad šiuo metu traumas nustelbia gripo epidemija. „Rekordinį iškvietimų skaičių gauname dėl ūmių susirgimų, apledėję šaligatviai nėra dabar aktualiausia bėda“, – sakė medikas.

Jis pridėjo, kad greitosios medicinos pagalbos gatvėje pargriuvusiems ir susižalojusiems žmonėms kiek dažniau prireikia savaitgaliais. „Iškvietimų paprastai padaugėja nuo penktadienio vakarų, kai į gatves išeina pramogautojai“, – apie darbo kasdienybę pasakojo V. Keršys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.