Suvalkiečiai vėl panoro būti sūduviais

Suvalkijos (Sūduvos) regioninės etninės kultūros globos taryba išreiškė siekį Suvalkijai grąžinti

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2013, 11:02 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:16 PM

Kol istorikai ir etnografai ginčijasi, kaip vadinti Marijampolės krašto gyventojus - suvalkiečiais ar sūduviais, kalbininkai leistis į diskusijas nelinkę. Beje, ginčijantis išaiškėjo ir tai, kad įstatymais iki šiol neįteisintas nė vieno kito - Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos - etnografinio regiono pavadinimas. Tad esą tebėra mįslė, kaip reikėtų įteisinti krašto etnografinio pavadinimo keitimą.

Suvalkijos (Sūduvos) regioninės etninės kultūros globos tarybos pirmininkas Zigmas Kalesinskas „Lietuvos žinioms“ teigė, kad Suvalkijos pavadinimas radosi ne itin seniai - tik nuo carinės Rusijos laikų, kai numalšinus 1863 metų sukilimą caro valdžia įsteigė Suvalkų guberniją su administraciniu centru - Suvalkų miestu. Dabar Suvalkai yra Lenkijos teritorijoje, todėl, Z. Kalesinsko nuomone, Suvalkija vadinti Lietuvos teritorijoje esančią buvusios Suvalkų gubernijos dalį netikslinga.

„Iš tikrųjų šis regionas turėtų būti vadinamas Sūduva, nes dar prieš beveik 2 tūkst. metų šį pavadinimą naudojo graikų geografas Ptolemėjus“, - aiškino Z. Kalesinskas. Jis priminė, kad Sūduvos vardas buvo minimas ir 1422 metų Melno sutartyje, kai šios žemės buvo prijungtos prie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, ir vėliau, šią sutartį tikslinant. Buvo apibrėžtos ir Sūduvos žemių ribos, kurios iš dalies sutampa su dabartinės Suvalkijos ribomis.

„Nežinia kodėl carinės Rusijos valdžios sprendimą priimame kaip valstybinį dalyką. Tačiau, manau, pagaliau vertėtų grįžti prie savo šaknų. Ir morališkai, ir istoriškai būtų teisinga šias etnografines žemes vadinti tikraisiais jų pavadinimais“, - tikino Z. Kalesinskas.

Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento Kraštovaizdžio skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Godienė teigė, kad siekiama aiškumo, kaip iš tikrųjų reikėtų vadinti dalį dabartinės Užnemunės - Suvalkija ar Sūduva. Mat šiuo metu Aplinkos ministerijos užsakymu Kauno mokslininkai rengia Lietuvos kelių bei geležinkelių kraštovaizdžio gaires, jose turėtų būti nurodyti kiekvieno šalies etnografinio regiono informaciniai ženklai. Juose turėtų būti atspindėti etnografinių regionų tautiniai drabužiai, kiti savitumai bei lankytini objektai.

„Regionų etninės kultūros globos tarybų paprašėme pateikti savo nuomonę, mat reikėtų žinoti, kokį pavadinimą rašyti“, - sakė G. Godienė. Anot jos, kitais metais jau bus tariamasi su Lietuvos automobilių kelių direkcija ir dėl informacinių stendų statymo.

Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) prie Seimo pirmininkė Dalia Urbanavičienė neslėpė, kad ginčai dėl Suvalkijos vardo pakeitimo į Sūduvos vardą yra neišvengiami. „Prieštaravimų yra ir tarp istorikų, ir tarp kalbininkų. Anksčiau neprieštaravome, kad to krašto regioninės etninės kultūros globos taryba kaip savo pavadinimą vartotų abu pavadinimus, bet dabar akivaizdu, kad dėl tokio tautinės savimonės pasireiškimo kilusį ginčą reikia spręsti“, - sakė D. Urbanavičienė.

Tačiau ji pabrėžė, kad Lietuvos etnografinių regionų pavadinimai nėra įrašyti jokiame teisiniame akte. Tad iki šiol lieka neaišku, kaip reikėtų įteisinti etnografinio pavadinimo pakeitimą. D. Urbanavičienė atkreipė dėmesį, kad kaimynėje Latvijoje tokie pavadinimai įrašyti net Konstitucijoje.

„Reikėtų parengti Etninės kultūros įstatymo pataisą arba net atskiru Seimo dokumentu įteisinti etnografinių regionų pavadinimus“, - siūlė Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė.

Kitokią nuomonę išdėstė Istorijos instituto Etnologijos skyriaus vedėja Vida Savoniakaitė. Ji teigė, kad Suvalkijos pavadinimas daugeliui žmonių yra įprastas.

„Ir pati tą kraštą vadinu Suvalkija. Jis man labiau priimtinas ir literatūriškai sunormintas. Kai neseniai leidome knygą „Lietuvos kultūra“ ir rinkome jai medžiagą, visi kalbintieji Marijampolės krašto gyventojus vadino suvalkiečiais. Ir kalbininkai juos taip vadina. Tad nesuprantu, kodėl dabar reikėtų keisti pavadinimą“, - sakė istorikė.

Istorikai ir etnografai ginčijasi, kaip vadinti dalį Užnemunės - Suvalkija ar Sūduva, o kalbininkai laikosi kategoriškos nuomonės. Jie dar 2005-aisiais atmetė siūlymą Suvalkiją vadinti Sūduva.

Kaip sakė Kalbos komisijos vyriausioji specialistė Aistė Pangonytė, Kalbos komisijos apsvarstytame „Vietovardžių žodyne“ yra teikiami abu vardai - ir Suvalkija, ir Sūduva. Tačiau pagrindinis šios etninės srities pavadinimas tebėra vienas - Suvalkija (suvalkiečių gyvenama Lietuvos dalis). Tiesa, Sūduva lieka norminis istorinės srities, kurioje kažkada gyveno sūduviai, pavadinimas.

„Suvalkija ir Sūduva nesutampa nei chronologiškai, nei geografiškai, tad keisti pavadinimų jokiu būdu negalima“, - aiškino A.Pangonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.