V. Andriukaitis: „Sveikatos sistemoje prioritetas bus skiriamas viešajam sektoriui“

Sveikatos sistemoje prioritetas bus

Anot ministro, privačios gydymo įstaigos, kurios sudarys sutartis su Valstybine ligonių kasa, dirbs tokiomis pat sąlygomis kaip ir visa nacionalinė sveikatos sistema.<br>R. Danisevičius
Anot ministro, privačios gydymo įstaigos, kurios sudarys sutartis su Valstybine ligonių kasa, dirbs tokiomis pat sąlygomis kaip ir visa nacionalinė sveikatos sistema.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2013, 5:33 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 11:23 AM

Anot ministro, privačios gydymo įstaigos, kurios sudarys sutartis su Valstybine ligonių kasa, dirbs tokiomis pat sąlygomis kaip ir visa nacionalinė sveikatos sistema, pavyzdžiui, šeimos gydytojų kabinetai, odontologai, hemodializės centrai.

„Tačiau kur kas keblesnė padėtis yra su tokiais naujai besisteigiančiais UAB, kurie panašūs iš esmės į specializuotas poliklinikas ir kurie daro daug didesnį spaudimą, kad užvaldytų dalį brangių tyrimų ir per tai - nemažą Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto dalį. Žinant, kad PSDF biudžetas yra pakankamai ribotas ir reikia mums pirmiausia užtikrinti viešojo sektoriaus normalų darbą, suprantama, kad prioritetas bus skiriamas viešajam sektoriui ir nemokamos medicinos pagalbos užtikrinimui žmonėms“, - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė jis.

V. Andriukaičio duomenimis, šiuo metu privačioms įstaigoms skiriama 8 proc. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Pernai privačiam sektoriui buvo skirta 256 mln. litų, dar 600 mln. litų - vaistų pirkimui ir tiekimui. Ministro teigimu, privatus sektorius „aplikuoja į didelę dalį pinigų - beveik į milijardą“.

Jis taip pat teigia, kad į brangius klinikinius tyrimus pretenduoja „kelios įstaigos, kurios iš esmės yra tų pačių savininkų valdomos“.

„Jeigu kalbėtume apie pirminę sveikatos priežiūros dalį, odontologija iš esmės yra privatūs kabinetai, nemažas tinklas šeimos gydytojų kabinetų, kur dirba vienas-du gydytojai ar kur jie patys įsisteigę. Šis segmentas sudaro maždaug apie 150-180 mln. litų. Tačiau tie brangūs klinikiniai tyrimai, į kuriuos daro spaudimą, iš esmės tai trys stipresnės kompanijos, kurios dabar čia ir užsiima viešaisiais ryšiais ir piešia svieto pabaigą, bet mes turbūt įvesime tvarką, kad visos lėšos būtų apskaitomos, kad tyrimai nebūtų dubliuojami, kad nebūtų daromas spaudimas daryti nereikalingų tyrimų, kad būtų reguliuojama kokybė, taip pat būtų nustatomas tikslingumas, indikacijos ir taip pat nebūtų gudriai apeidinėjamos eilės“, - kalbėjo jis.

Ministras taip pat žadėjo peržiūrėti ligonių kasų atsiskaitymo su gydymo įstaigomis, kurios skundžiasi negaunančios visų lėšų už suteiktas paslaugas, tvarką.

„Keturis metus buvo daroma tokia preferencija daugiau finansuoti pirminę sveikatos priežiūros grandį ir privatų paslaugų teikėją. Antrinės grandies ligoninės ir respublikinės ligoninės atsidurdavo keblioje padėtyje - jos turėdavo nemokamai teikti virškvotines paslaugas. Tada atsiskaitymai su jomis ir neįvykdavo visa apimtimi, ir patekdavo į keblią padėtį dėl atsiskaitymo vėlavimo. Išties įstaigų finansinė būklė dėl tokios tvarkos yra pakankamai sudėtinga, todėl šitą tvarką keisime“, - tvirtino V. Andriukaitis.

Apie naują apmokėjimo už medicinos paslaugas tvarką kalba ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Artimiausiu metu bus įvesta tvarka naudojant PSDF lėšas už atliekamas paslaugas žmonėms tiek privačiose institucijose, tiek valstybės institucijose. Negali būti tokių atvejų, kada tikslas yra suformuojamas suteikiant paslaugą gyventojams, stengiantis panaudoti kuo daugiau pinigų iš PSDF“, - trečiadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Nepasitenkinimą esama finansavimo padėtimi yra išsakę valstybinių įstaigų medikai, o V. Andriukaičio pasisakymais nepatenkinti privataus sektoriaus ir kai kurių pacientų organizacijų atstovai. Pastarieji trečiadienį paragino V. Andriukaitį nepriimti vienašališkų sprendimų, kurie, anot jų, pacientams apribotų pasirinkimo galimybes, o privačioms gydymo įstaigoms nebeleistų pretenduoti į PSDF lėšas.

Tuo metu valstybinių įstaigų vadovai teigia, kad gaudamos finansavimą iš PSDF ir imdamos priemokas, privačios gydymo įstaigos gali teikti kokybiškesnes paslaugas, mokėti didesnius atlyginimus gydytojams nei valstybinės. Tokią padėtį valstybinio sektoriaus medikai vadino nelygia konkurencine kova.

Diskusijos dėl medicinos sektoriaus kilo V. Andriukaičiui pateikus įstatymo pataisas, kuriomis nustatomos sąlygos dėl ligonių kasų ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų sutarčių sudarymo. Parlamentas joms nepritarė, premjeras A. Butkevičius yra pripažinęs, kad jos pateiktos skubotai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.