Baltijos šalių žemdirbiai pradeda protestą Briuselyje

ES Vadovų Tarybos susitikimo išvakarėse, įvyko išplėstinis COPA-COGECA prezidiumo posėdis, kuriame susirinkę Europos Sąjungos žemdirbiškų organizacijų vadovai, vartotojų, perdirbėjų atstovai vienbalsiai pareiškė: ES vadovai privalo priimti sprendimą naujoje daugiametėje finansinėje perspektyvoje nemažinti žemės ūkiui skiriamos biudžeto dalies.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 7, 2013, 10:47 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:29 AM

Proteste iš Lietuvos ketina dalyvauti apie 60 ūkininkų, o iš visų Baltijos valstybių - apie 100.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiai šioje protesto akcijoje ketina pabrėžti, kad jaunimui dėl dabartinės situacijos labiau apsimoka dirbti Vakarų Europos ūkiuose, o ne turėti savo žemės ūkio verslą Lietuvoje.

ES Vadovų Tarybos susitikimo išvakarėse, įvyko išplėstinis COPA-COGECA prezidiumo posėdis, kuriame susirinkę Europos Sąjungos žemdirbiškų organizacijų vadovai, vartotojų, perdirbėjų atstovai vienbalsiai pareiškė: ES vadovai privalo priimti sprendimą naujoje daugiametėje finansinėje perspektyvoje nemažinti žemės ūkiui skiriamos biudžeto dalies.

Su Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininku Andriejum Stančiku priešakyje, gausi Lietuvos jaunųjų ūkininkų bei žemdirbiškų specialybių studentų delegacija pareiškė, kad negaudami pakankamai pinigų bus priversti emigruoti iš tėvynės.

„Esu ne tik Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų pirmininkas. Esu ne tik ūkininkas. Aš esu 11 vaikų tėvas. Trys jų dirba mano ūkyje. Tikiu, kad mano vietoje bet kuris kitas tėvas taip pat pareikštų: mes reikalaujame vienodų sąlygų, tokių, kokias turi kitų ES šalių ūkininkai. Nebenorime aukoti savo vaikų emigracijai. Noriu matyti šiuos jaunus, Briuselin atvykusius Lietuvos vaikus ūkininkais, dirbančiais lietuvišką žemę bei užtikrinančiais sočią ateitį Lietuvos piliečiams.

Todėl garsiai sakau: šiandien negali būti jokių kalbų apie tai, kad žemės ūkiui skiriama ES biudžeto dalis būtų mažinama. Jei biudžetas nebus padidintas, jis bent jau turi išlikti esamame lygmenyje. Tuo pačiu raginu ES vadovus suprasti išskirtinę Baltijos šalių ūkininkų situaciją ir užtikrinti sąžiningą bei teisingą paramą Baltijos šalių ūkininkams“, - kalbėjo A. Stančikas.

Posėdžio pabaigoje COPA-COGECA vienbalsiai priėmė bendrą deklaraciją, kuria kreipiamasi į ryt Briuselin atvyksiančius ES valstybių vadovus. Viliamasi, kad ryt jie priims galutinį sprendimą dėl Daugiametės finansinės perspektyvos 2014-2020 metams. Deklaracijoje reikalaujama nemažinti žemės ūkiui skiriamos ES biudžeto dalies.

Pernai lapkritį Baltijos valstybių ūkininkai taip pat protestavo Briuselyje. Tuo metu dėmesį į žemdirbių problemas bandyta atkreipti nuo Talino iki Briuselio važiuojant senu sovietiniu traktoriumi.

Lapkričio pabaigoje Europos Vadovų Tarybai svarstant žemės ūkio išmokų klausimą, pasiūlyta, kad 2020 metais tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams turėtų siekti bent 196 eurus (677 litus) už hektarą. Tačiau Vadovų taryba išsiskirstė nepriėmusi sprendimų dėl Europos Sąjungos biudžeto, todėl ketvirtadienį prasideda naujos derybos.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.