Įteisinti gėjų santuokų J. Bernatonis kol kas nesiūlys

Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai žengus rimtus žingsnius įteisinant tos pačios lyties asmenų santuokas, Lietuva to daryti kol kas neketina. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis portalui lrytas.lt teigė, kad ministerija Seimo nariams neteiks svarstyti tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinančių įstatymo projektų.

Nemažai Vakarų valstybių yra įteisinusios tos pačios lyties asmenų santuokas.<br>123rf
Nemažai Vakarų valstybių yra įteisinusios tos pačios lyties asmenų santuokas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 7, 2013, 9:52 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:18 AM

Atrodo, kad Teisingumo ministerija nesiruošia imtis rimtų žygių įteisinant ir tos pačios lyties ar bent vyro ir moters partnerystės. „Seime yra anksčiau parengti įstatymo projektai. Tegul Seimo nariai sprendžia“, - sakė socialdemokratas.

Praėjusiais metais Seime įregistruotos Civilinio kodekso pataisos, kuriomis siūlyta įteisinti vyro ir moters partnerystę, buvo sukritikuotos teisininkų, todėl parlamentarai jų svarstyti net nepradėjo.

„Manau, reikia parengti atskirą partnerystės įstatymą. Šia tema mes vasario pabaigoje planuojame pradėti aktyvias diskusijas su specialistais“, - sakė Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė.

Ji mano, kad partnerystės įstatymas turi būti skirtas ir skirtingų, ir tos paties lyties asmenims.

Už tai, kad partnerystės įstatymas būtų priimtas kuo greičiau, pasisako ne tik Liberalų sąjūdis, bet ir grupė socialdemokratų.

„Jei tokia katalikiška šalis kaip Lenkija jau svarsto tokias galimybes, mes neturėtume atsilikti“, - sakė Seimo narė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė.

Seimo narė neabejoja, kad Lietuva anksčiau ar vėliau ne tik priims partnerystės įstatymą, bet ir įteisins tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Nemaža dalis Vakarų Europos valstybių tai jau padarė. Sutinku, kad įteisint santuokų mūsų šalis dar nepribrendo, tačiau pasikeitus žmonių mąstymui tai anksčiau ar vėliau atsitiks. Iš pradžių bus partnerystė, po to santuokos, dar vėliau - gal ir galimybė įsivaikinti. Žmones prie pokyčių reikia pratinti po truputį. Juk įteisinus tų pačių asmenų santuokas Vakarų Europos valstybėse ar kai kuriose JAV valstijose nieko blogo nenutiko, žmonės nenukentėjo“, - dėstė parlamentarė.

Jos kolegė Aušrinė Marija Pavilionienė neabejoja, kad net priimti partnerystės įstatymą bus labai sunku, nes šalyje labiau girdima „rėksnių“ nuomonė.

„Visi turime susitelkti, prezidentė taip pat turi padėti. Kaip gali prezidentė ramiai miegoti, kai dabar didelė žmonių grupė neturi teisių?“ - sakė A. Pavilionienė.

Ji teigė jau kalbėjusi su teisingumo ministru ir šis žadėjęs padėti inicijuoti diskusijas dėl partnerystės įstatymo priėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.