Konservatorės nenori būti panašios į marinuotus burokėlius

Jaunimui patrauklų konservatorių įvaizdį kuriantis Seimo narys Mantas Adomėnas šįkart perlenkė lazdą. Taip mano net dalis jo partijos kolegų. „Facebook“ tinkle M. Adomėnas išplatino memus (nuotraukas ir piešinius su sąmojingais užrašais), vienas jų sukėlė prieštaringą reakciją virtualioje erdvėje.

V. V. Margevičienė sakė, kad moteris konservatorė turi rūpintis savo grožiu.<br>P. Lileikis
V. V. Margevičienė sakė, kad moteris konservatorė turi rūpintis savo grožiu.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 7, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:12 AM

Pavaizduota moteris su gedulingu vualiu ir užrašas: „Esu konservatorė, nes klausau savo vyro.“ Bet paaiškėjo, kad šis šūkis neatitinka tiesos – šiuolaikinės Lietuvos konservatorės yra savarankiškos moterys, linkusios savo vyrus pastatyti į vietą, esančią ne aukščiau už jas pačias.

Nemažai interneto naršytojų M. Adomėno kūrybą suprato kaip patriarchalinės santvarkos propagandą, raginimą grįžti prie vyrų valdžios šeimoje modelio.

Klauso tik protingų patarimų

„Facebook“ erdvėje pasipylė kritiški memai, kuriuose šūkis „Esu konservatorė, nes klausau savo vyro“ iliustruotas čadromis apsigaubusių musulmonių nuotraukomis ir kitais sąmojingais koliažais.

Portalas lrytas.lt pabandė išsiaiškinti, ar Lietuvos konservatorės iš tiesų klauso savo vyrų, pripažįsta juos esančius šeimos galva. Pasirodo, nieko panašaus. Kuo dešinesnės moters pažiūros, tuo ji labiau savarankiška ir vyrą laiko šešėlyje. Geriausiu atveju neleidžia labai išsišokti.

Antai buvusią gynybos ministrę Rasą Juknevičienę papiktino net klausimas, ar ji paklusniai vykdo savo vyro, nepriklausomybės akto signataro Zenono Juknevičiaus valią.

„Jeigu protingai ką nors pasako, žinoma, paklausau. Kaip ir partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus. Bet jei ne, tai ne. Kuris patarimas protingas, o kuris ne, sprendžiu aš pati“, – nukirto R. Juknevičienė.

Pokštas - šmaikštus ar nevykęs?

Politikė sakė iš esmės palankiai vertinanti kolegos M. Adomėno pastangas kurti šmaikščią konservatorių politinę reklamą, bet moters su gedulingu vualiu ir nuolankumą vyrams skelbiančiu šūkiu nuotrauka jai nepatiko.

„Aš ir partijos pirmininkui A. Kubiliui sakiau - čia perlenkta lazda. Aišku, tai pokštas ir subtilų humoro jausmą turintys žmonės supras teisingai. Deja, humoras Lietuvoje nėra aukšto lygio, čia ne Anglija“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Kitai Seimo narei, konservatorei Vincei Vaidevutei Margevičienei internetinis M. Adomėno pokštas visai patiko.

„Šia nuotrauka, manau, parodomos konservatorių puoselėjamos tradicinės vertybės, o ne moterų nusižeminimas prieš vyrus. Tik padaryta kaip pokštas, ir gerai. Žmonės tegul nemano, kad mes, konservatoriai esame paniurėliai, kažkas panašaus į marinuotus burokėlius“, - kalbėjo V. V. Margevičienė.

Raktas nuo pinigų – pas žmoną

Politikės šeimos modelis pasirodė esantis nė kiek nepanašus į XX a. pradžios tradicinę šeimą, kurią iliustruoja Žemaitės personažas Vingių Jonas, skelbiantis vyrišką tiesą: „Mauči, boba, gausi į snukį!“

Nors V. V. Margevičienė tikino, kad šeimos galvos funkcijas ji su vyru Edmundu Margevičiumi pasidalijusi po lygiai, išsitarė valdanti šeimos finansus.

Čia būtų galima prisiminti tokį Karlą Marxą (nors konservatoriai jo nemėgsta): kas valdo pinigus, to ir valdžia šeimoje.

„Yra toks stalčiukas namuose, kur sudėti pinigai, raktelis pas mane. Edmundas eina tik į dvi parduotuves – į ūkinių prekių, nusipirkti vinių ir kitų reikmenų meistravimui. Prižiūrėti namus – jo darbas. Dar eina į knygyną ir kartais į turgų šunims kaulų nupirkti“, – konservatyviai modernios savo šeimos schemą aiškino V. V. Margevičienė.

Graži, nes konservatorė

Seimo narė tikino, kad jos vyras, buvęs penkiakovininkas E. Margevičius, nėra kaprizingas, išrankus maistui. Su juo – mažai vargo: užkanda šaltienos su bulvėmis, bandelę pienu užgeria – ir sotus, laimingas.

Jis dar laimingesnis, kad žmona nezyzia prašydama nupirkti kailinius, bet jam nėra ir progos parodyti vyrišką viršenybę prieš finansiškai savarankišką pačią.

„Pati perku skrybėlaites ir kepuraites, turiu būti graži, nes esu konservatorė“, – juokavo V. V. Margevičienė.

Konservatorius Kazys Starkevičius, į A. Adomėno memus pažvelgęs vyrišku žvilgsniu, taip pat kraipė galvą. „Aš suprantu, tai pokštas, bet jei daugelis jo nesupranta, tai nėra gerai pavykęs pokštas“, - sakė Seimo narys.

Paklaustas, ar jo paties žmona yra paklusni, K. Starkevičius šmaikštavo: „Nepavyko jos įkalbėti, kad stotų į partiją. Taigi ji ne konservatorė, nes manęs neklauso, pati sprendžia, kaip elgtis.“

Įžvelgė moters pažeminimą

Principingąją feministę, socialdemokratę Aušrinę Mariją Pavilionienę papiktino konservatorių reklama, skelbianti XIX a. požiūrį į lyčių santykius. Tokia politinė reklama, jos manymu, žemina moterį. „M. Adomėnas geriau jau būtų pavaizdavęs ne moterį, o šunį, kurį galima išmokyti paklusnumo“, – piktinosi A. M. Pavilionienė.

Jai apskritai keista, kad moteris pasirinkta konservatyvioms, tradicinėms vertybėms propaguoti. „Per visą XX amžių moteris buvo kovos už lyčių lygybę, visuotinę rinkimų teisę, demokratiją simbolis“, – tikino politikė.

Apie lyčių santykius – su humoru

Viešųjų ryšių specialistas Kristinas Taukačikas M. Adomėno memus laiko vykusia politinės reklamos akcija, nes ji vienu šūviu pataikė į du zuikius: išprovokavo diskusijas virtualioje erdvėje ir padėjo parodyti patrauklų, modernų konservatorių veidą.

„Nėra čia jokios lyčių nelygybės propagandos ar moters žeminimo. Internautai neįsigilino į temą. Juk tinklalapyje yra memai, kuriuose M. Adomėnas skelbia, kad ir jis klauso žmonos. Taigi, kaip tik kalbama apie lyčių lygybę, abipusį supratimą, tik humoro forma“, - aiškino K. Taukačikas.

Viešųjų ryšių specialisto nuomone, M. Adomėno memai „Facebook“ tinklalapyje sulaukė daug piktų pašaipų dėl konservatoriams būdingos radikalios nuostatos už tradicinę šeimą, prieš abortus ir nevaisingumo gydymo įstatymą.

Paties M. Adomėno portalui lrytas.lt pakalbinti nepavyko, šią savaitę jo telefonas išjungtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.