Po pirmojo kėlinio „Gazprom“ prieš Lietuvą laimi 1:0

Mes esame Kremliaus tiesiogiai valdomos dujų kompanijos vergai, pančiai spaudžia vis skaudžiau, bet ištrūkti niekaip nepavyksta. Apie tai rūmuose S. Daukanto aikštėje vakar vienas kitam godojo du prezidentai. Beveik tuo pačiu metu, kai V. Janukovyčius ir D. Grybauskaitė dalijosi nuoskaudomis dėl „Gazprom“ siautėjimo, Seimo Aplinkos apsaugos komitetas padarė tai, ko iš jo buvo galima tikėtis.

Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Feb 7, 2013, 7:19 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:54 AM

Septyni iš dešimties komiteto narių pareiškė, kad skalūnų išteklių išgavimo Lietuvoje projektas turi būti stabdomas. Dėsninga. Nuoseklu. Trumparegiška. Šiuo keliu jau yra pasukusios kitos „Gazprom“ vergės Rytų Europoje – Čekija, Bulgarija, Lenkija. Juo žengia ir Lietuva.

Tai – labai aiškus signalas ir amerikiečių „Chevron“ berniukams, įžūliai lendantiems į Kremliaus valdomas žemes, ir komiteto draugams Rytuose, kurie pastarosiomis savaitėmis informaciniame kare perėmė iniciatyvą. Užterš, apnuodys, išvogs – tokie yra kertiniai šios kampanijos akmenys, kuriuos pagal planą mėto politikai, „visuomenininkai“ ir specializuoti informacijos kanalai.

Sausio viduryje jau rašiau apie būsimus įvykius šiame fronte; viskas klostosi taip, kaip ir numatyta, gal net kiek sparčiau.

Praėjusią savaitę į viešumą paleistas antrasis informacinės kampanijos paketas kodiniu pavadinimu „Gasland“. Tai – pagal sovietinės propagandos tradicijas susuktas filmukas apie neva pražūtingą skalūnų dujų poveikį žmogui, gamtai, pasauliui. Užsakovas titruose neminimas, bet jį galima nesunkiai rasti. Mėginsite spėti? Jūs teisūs: adresatas įsikūręs Maskvoje.

Lengva nuspėti ir tai, kokio scenarijaus tikėtis Lietuvoje. Atsižvelgiant į tai, kad per visą nepriklausomybės laikotarpį „Gazprom“ pozicijos tik tvirtėjo, o mūsų šalis buvo ir yra sistemingai programuojama kaip „dujinė“ valstybė, neabejotina, kad pasikartos lenkų, bulgarų ir čekų atvejis. Įtakos tam turės ir artėjantys prezidento rinkimai, kurie lems ne vieną populistinį sprendimą – tiek valdančiųjų, tiek ir dabar opozicijoje atsidūrusių jėgų stovykloje.

Pagal tiksliai suformuluotas užduotis veikiančių asmenų užduotis Lietuvoje nėra sudėtinga: įtikinti visuomenę, kad naujosios dujų išgavimo technologijos yra pražūtingos. Alternatyva – viena, bet saugi ir patikima. Geltonas vamzdis iš Sibiro. Svarbu, kad jis ir toliau būtų tas vienintelis, daugiau nieko nereikia.

Tiesa, po galutinės Kremliaus pergalės šiame susirėmime būtų galima tikėtis tam tikrų nuolaidų derantis dėl rusiškų dujų kainos, bet ir tai - dar abejotina, nes jie derasi kietai ir puikiai žino: prie grandinės įpratęs vergas svajoja ne apie laisvę, o apie patogesnę grandinę. 

Darbą palengvina ir tai, kad daugelis iš prigimties yra nusiteikę prieš naujoves, o frazė „skalūnų dujos“ gali skambėti šiurpiai. Ypač kai paklausai Seimo komiteto narių kliedesių apie radiaciją, genocidą ir kitus apokalipsės raitelius.

Visa tai – jau ne kartą regėta: lietuviai duobę išsikasa savo rankomis. Tik duok kastuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.