L. Linkevičius: „Atsiprašymą reiktų laikyti mandagumo gestu“

Iš Lenkijos grįžęs užsienio

Pasak L. Linkevičiaus, vizitu buvo siekiama su Lenkijos atstovais aptarti strateginius bendradarbiavimo klausimus, kurie mūsų šalis vienija.<br>T. Bauro nuotr. iš archyvo
Pasak L. Linkevičiaus, vizitu buvo siekiama su Lenkijos atstovais aptarti strateginius bendradarbiavimo klausimus, kurie mūsų šalis vienija.<br>T. Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2013, 2:25 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:22 AM

„Galime sakyti, kad šis „mygtukas“ jau tikrai paspaustas. Bendraudamas su kolega Radoslawu Sikorskiu pajutau, jog Lietuvai jau siunčiami signalai, kad įtampa dvišaliuose santykiuose turi pasibaigti, nes nuo jos visi pavargo. Vizitas buvo konstruktyvus ir atviras. Manau, kad padėjome gerus pamatus Premjero Algirdo Butkevičiaus vizitui į Varšuvą vasario 12 dieną“, - „Laisvajai bangai“ teigė užsienio reikalų ministras.

Pasak L. Linkevičiaus, vizitu buvo siekiama su Lenkijos atstovais aptarti strateginius bendradarbiavimo klausimus, kurie mūsų šalis vienija. „Tai ir Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai kitą šių metų pusmetį, kuriam Lenkija pasiūlė visokeriopą savo paramą. Abiem šalims bus labai svarbus ir Rytų partnerystės susitikimas lapkritį Vilniuje“, - pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas. Jo teigimu, būtent šiam klausimui ir buvo skiriamas didžiausias dėmesys bei priimti bendri taktiniai ir strateginiai sprendimai.

Abiejų šalių nuomonės sutapo visais Rytų partnerystės klausimais.

„Bendros nuomonės laikomės ir dėl Baltarusijos bei Ukrainos. Ukrainiečiams turime siųsti aiškią žinią, kad jie turi pasirinkti ir aiškiai pasakyti, kokių santykių siekia pasirašydami ES Asociacijos sutartimi. Juos iš kitos pusės spaudžia ir Rusija dėl dalyvavimo Muitų sąjungoje, tad jie turi aiškiai apibrėžti savo pasirinkimą. Be to, ES politikai pro padidinamąjį stiklą stebi teisinius ir politinius procesus. Ukrainoje kalinami opozicijos atstovai, o tai gali labai paveikti Asociacjos sutarties pasirašymą“, - sakė URM vadovas.

Ministras, paklaustas, ar buvo svarstoma, kokius atstovus į Rytų partnerystės susitikimą kviesti iš Baltarusijos, pabrėžė, kad ne visi numatyti veiksmai dėl šios šalies gali būti viešinami.

„Lenkijos ir Lietuvos pozicija, kad reikia įtraukti į dialogą Baltarusijos valdžios, o ne tik opozicijos ar nevyriausybinių organizacijų atstovus, taip pat sutampa. Santykiuose su Baltarusija neretai laikomasi dviejų pozicijų - viena pusė mano, kad reikia laukti, kol kažkas pasikeis, tačiau tai ne visada pavyksta. Kita pusė, kurią palaikyčiau aš, yra ta, kad reikia imtis aktyvesnių veiksmų, kuriais stengiamasi kažką pakeisti. Baltarusija yra mūsų kaimynė, nuo Vilniaus nutolusi 30 kilometrų, tai mums laukti pasikeitimų yra per didžiulė prabanga“, - sakė L. Linkevičius.

Į klausimą, kodėl ministras atsiprašė dėl 2010-aisiais Seimo nepatvirtinto įstatymo, pagal kurį būtų leista asmenvardžius rašyti originalo kalbos rašmenimis, diplomatijos vadovas pažymėjo, kad tą reikėtų laiktyi mandagumo gestu.

„Aš atsiprašiau dėl to atvejo, nes tuo metu, kai buvo priimtas šis įstatymas, Lietuvoje vyko Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio vizitas, kuris po kelių dienų žuvo lėktuvo avarijoje. Tą sprendimą pavadinčiau nesusipratimu ir puikiai žinau, kad dar iki šiol kaimyninėje valstybėje vyksta diskusijos. Šis Seimos sprendimas laikomas rimtu įžeidimu“, - laidoje „Ryto tema“ sakė L. Linkevičius.

Pasak užsienio reikalų ministro, bus bandoma atkurti ir prieš šešerius metus veikusią tarpvyriausybinę Lietuvos ir Lenkijos grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.