Tris medalius iš Pietų Korėjos parvežusį olimpietį po motinos mirties globoja sesuo

Tik sveiko proto žmonės gali ko nors pasiekti ir būti laimingi. Jei esi kitoks, sėdėk namie ir nesirodyk „sveikiesiems“, kitaip gausi per snapą.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 8, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:44 AM

Su tokiu aplinkinių požiūriu susiduria sniegbridžio varžybose, Pietų Korėjoje vykusioje specialioje žiemos olimpiadoje tris medalius laimėjęs 21-erių Raimondas Vaicekauskas. Jis ketvirtadienį su delegacija grįžo į Lietuvą.

Proto negalią turinčiu vaikinu besirūpinanti sesuo Aušra pastebi, kaip jaunėlis pyksta ir sielojasi dėl patyčių. Laimė, kad susikaupusį nusivylimą ir skausmą jis lieja ne daužydamas parduotuvių vitrinas ar mušdamasis su skriaudikais, bet sportuodamas ir siekdamas medalių.

Sniegbridininkas olimpiados paskutinę dieną amžiaus grupėje nuo 16 iki 21 metų iškovojo auksą 400 m distancijoje. Sidabrą Pietų Korėjoje vaikinas pelnė 800 m sniegbridžio varžybose.

R. Vaicekauskas daug metų atstovauja Šeduvos gimnazijos Specialiojo ugdymo skyriui. Jo treneris Arūnas Bagdonas sportininką lygina su penkiakovininku Edvinu Krungolcu ir teigia, kad stipriausias jis bėgimo takelyje.

Sportininkas šį rudenį dalyvavo Rusijoje vykusiame Europos čempionate. Vaikinas dvejose rungtyse užėmė trečias vietas. Estafetėje su kitais Lietuvos rinktinės sniegbridininkais laimėjo 2 vietą.

Sniegbridis - tai bėgimas sniegu avint į mažas ir plačias slides panašiais batais.

Sportininką globoja sesuo

Proto negalią turintis vaikinas gyvena su ketveriais metais vyresne seserimi Aušra Vaicekauskaite. Jau ketverius metus mergina rūpinasi, kad broliui nieko netrūktų. Be to, ji augina du savus vaikus.

„Mama mirė prieš 4 metus“, - prisiminė Aušra. Po motinos mirties sesuo ėmė globoti Raimondą.

Kai kurie pažįstami, sužinoję, kad vaikinas turi proto negalią, iš jo tyčiojasi. Tai sportininką labai nervina.

Vaikiną nuo patyčių ir aplinkinių neapykantos atgaivina sportas. „Jis ir atsipalaiduoja, ir visą savo pyktį išlieja. Labai ruošėsi į olimpiadą, rūpinosi, kad nesusirgtų“, - tikino vaikino sesuo.

Ji džiaugiasi, kad brolis gyvena su ja. „Man dar geriau, kad jis pas mus gyvena, tvarkingai, prižiūrėtas. Man svarbu, kad nenueitų vogti, valkatauti, jei taip nutiktų, būtų blogai, labai liūdėčiau. Mes įpratę prižiūrėti vienas kitą“, - sakė A. Vaicekauskaitė.

Negalia netrukdo sportuoti

Ypatingos priežiūros Raimondui nereikia. Jis kaip ir kiti bendraamžiai viską gali pasidaryti pats.

Jo sesuo dėkinga Šeduvos gimnazijai ir jaunųjų sportininkų treneriui A. Bagdonu. Jis seseriai dažnai praneša, kaip Raimondui sekasi. „Negalia netrukdo vaikinams sportuoti. Matau, kaip judėjimas ir laimėjimai keičia jų kasdienybę“, - apie savo darbo prasmę kalbėjo A. Bagdonas.

Šeduvos gimnazijoje mokosi 751 mokinys. Specialiojo ugdymo skyriuje – 69 mokiniai.

Lietuvoje 2011-2012 metais veikė 62 specialiosios mokyklos ir specialiojo ugdymo centrai. Juose mokėsi 3864 mokiniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.