Buvęs VAD vadovas susikūrė sau šiltą postą

Prieš netekdamas Vadovybės apsaugos departamento (VAD) vadovo posto Raimundas Kairys pasirūpino savimi. Jis be konkurencijos laimėjo konkursą į naujai įsteigtas vyriausiojo patarėjo pareigas.

Vadovybės apsaugos departamentui R. Kairys vadovavo daugiau nei 10 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Vadovybės apsaugos departamentui R. Kairys vadovavo daugiau nei 10 metų.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Feb 9, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:15 AM

Sprendimas steigti naują pareigybę priimtas paskutinėmis 53 metų generolo R. Kairio vadovavimo Vadovybės apsaugos departamentui dienomis.

Institucijos darbuotojai neabejojo, kad šis etatas buvo numatytas buvusiam vadovui.

Tarp specialiųjų reikalavimų, kuriuos turi atitikti pretendentas į vyriausiuosius patarėjus, buvo ir punktas, kuris R. Kairį turėjo apsaugoti nuo didelės konkurencijos, – reikėjo turėti penkerių metų darbo patirtį asmenų ir objektų apsaugą užtikrinančių viešojo saugumo įstaigų valdymo srityje.

Spėjimai, kad gerai apmokama departamento vyriausiojo patarėjo vieta numatyta būtent generolui, pasitvirtino.

Patirtis neturėjo pražūti

R. Kairio pavardės dar nėra įstaigos darbuotojų sąraše, bet naujasis VAD direktorius Rymantas Mockevičius „Lietuvos rytui” patvirtino, jog konkursą laimėjo buvęs jo viršininkas.

Generolas buvo vienintelis pretendentas eiti naujas pareigas. Nors R. Mockevičius aiškino, jog konkurso sąlygos buvo nebūtinai palankios konkrečiam asmeniui, vis dėlto pripažino, kad siekta įdarbinti būtent R. Kairį.

Naujasis departamento vadovas aiškino, kad poreikis steigti naują pareigybę atsirado dėl kelių priežasčių: „Dėl to, kad iš tarnybos išėjo didelę patirtį turintis gerbiamas direktorius, ir dėl to, jog nuo birželio Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungai. Tuomet mums reikės kiekvieno žmogaus, kuris suvokia, kas yra apsauga, kaip ji organizuojama.”

Nors R. Kairys tarnybai esą žūtbūt reikalingas, įdarbinti jo patarėju departamente be konkurso nebuvo kaip.

„Šiuo atveju žiūriu ne į formalumus, o į žmogų. Aš manau, jog R.Kairys yra tas profesionalas, kuris suteikia realios naudos ir man, kaip naujam direktoriui, ir visam departamentui”, – kalbėjo R. Mockevičius, paklaustas, kam reikėjo imituoti konkursą, jeigu nugalėtojas ir taip buvo žinomas iš anksto.

Vadovas pašmaikštavo

Galbūt savo buvusį viršininką naujasis departamento vadovas galėjo skirti pavaduotoju?

„Jei būčiau tai padaręs, man būtų priekaištaujama, kad Lietuvoje santykiai kaip Rusijoje, kur buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas išeina į premjerus, o buvęs premjeras Vladimiras Putinas grįžta į prezidentus”, – iš savo palyginimo kvatojosi departamento direktorius.

Galiausiai pareigūnas pripažino, kad sprendimus dėl naujo posto steigimo jis paveldėjo, todėl nieko pakeisti negalėjo: „Įsakymai jau buvo pasirašyti, pareigybė įsteigta.

Aš juk negalėjau pasakyti: žinote, gerbiamas generole, jūsų nepriimu, nes jūs man nereikalingas.”

Konkursas sukėlė kalbų

R. Mockevičius į Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus kėdę sėdo sausio 4-ąją, laimėjęs konkursą, kurio sąlygos taip pat buvo sukėlusios kalbų. Pasirodo, naujasis vadovas privalėjo turėti dešimties metų patirtį, bet jam užteko mokėti tik vieną užsienio kalbą – rusų.

Prieš tai šis pareigūnas daugiau kaip dešimt metų buvo VAD direktoriaus pavaduotojas.

R. Kairys departamentui vadovavo trylika metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.