Kaunas – miestas švaistūnas su skylėtomis kelnėmis

Kažkur teko matyti statistiką, kad Kauno gyventojai, palyginus su kitais šalies didmiesčiais, daugiausiai žiūri muilo operų. Nieko nuostabaus, vietos valdžia tokį pavyzdį rodo. Turiu omenyje ne klasikinę meilės trikampio operą, apie kurią merui Andriui šnabždamasi už nugaros. Kauniečiams neturėtų rūpėti, turi meras meilužę, ar ne. Rūpestį kelia iš pradžių pro šalį, o po to į valdininkų ir savivaldybės įmonių vadovų kišenę nuplaukiantys mokesčių mokėtojų pinigai.

G. Labanauskas.<br>A. Barzdžius
G. Labanauskas.<br>A. Barzdžius
Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Labanauskas

2013-02-09 18:36, atnaujinta 2018-03-12 06:39

Jeigu Kauno savivaldybė laimėtų visus teismo procesus, kurie dabar sukasi – dėl Vainatrakio žemių, dėl 60 mln. Lt. skolos įmonei „Kamesta“ - gal dar pavyktų atgauti nors menką dalį prašvilptų milijonų. Bet daugiau galimybių, kad savivaldybė šiuos teismus pralaimės.

Jau daug metų tęsiasi tas pats per tą patį – miesto valdžia pasiduoda vietos oligarchų, laikančių savo rankose galingus energetikos svertus spaudimui, priima viešąjį interesą pažeidžiančius sprendimus, po to bando atsigriebti teismuose.

O juk galima į teismus ir neįsivelti. Ir pastaruoju metu nieko nedaroma, kad būtų užkirstas kelias lėšoms švaistyti.

Kodėl savivaldybei nepalankiomis kainomis nuomojamos Kauno aikštelės? Savivaldybės butų privatizavimo politika apskritai sveiku protu nesuvokiama: jų remontui išleidžiamos didesnės sumos, nei gaunamos parduodant tuos butus.

Pavyzdžiui.: 18 kv.m. buto Kovo 11-osios g. 130-70 remonto kaina – 35 tūkst. 920 Lt, o pradavimo kaina – 8 tūkst. 400 Lt, Vaivos g. 2-43 remonto kaina - 64 tūkst. 925 Lt, pardavimo kaina – 416 Lt. Kauniečiai vadinami versliais lietuviais, bet savivaldybės politika – grynai „rusiškas biznis“.

Ir niekas tam nesiruošia užkirsti kelio. Miesto vadovai bejėgiškai skėsčioja rankomis – atseit nieko negalim padaryti, tačiau spaudžia mygtukus už neteisėtų sprendimų priėmimą. Nusprendė centralizuotai pirkti elektrą savivaldybės įmonėms, siekdami miestui sutaupyti 3-4 mln. Lt. Sprendimas lyg ir sveikintinas, tačiau mero ir vėl neklauso, šį kartą „Kauno vandenų“ vadovas – matyt, jis žino, kad reikia nr mero klausyti.

Kauno merui A. Kupčinskui iš tiesų būtų lengviau kontroliuoti situaciją, jeigu jis Kauno miesto tarybos kolegiją paverstų demokratiška institucija, įsileistų ir opozicijos atstovus. O dabar Kolegija yra savotiška valdančioji chunta, užsidariusi nuo tarybos ir svarstanti projektus, kuriuos per tarybos posėdį tarsi nuleidžia iš dangaus. O juk Kauno miesto savivaldybės tarybą sudaro 41 narys. Už kiekvieno jų nugaros – didžiulis būrys miesto gyventojų. Rinkėjų, savo viltis ir troškimus gyventi patraukliame, puikiai tvarkomame mieste patikėjusių būtent savo išrinktajam.

Deja, meras A. Kupčinskas nenori suprasti, kad keturiasdešimt vienas tarybos narys – didelė jėga: visi kartu galime nuveikti nemažus darbus. Ne kartą frakcija „Dirbam Kaunui“ kreipėsi į merą, prašydama į savivaldybės kolegiją kviesti ne tik valdančiosios koalicijos atstovus, bet ir opozicijos lyderius.

Taip būtų sudaryta galimybė padiskutavus gerokai objektyviau ir profesionaliau parengti klausimus tarybai, būtų išvengta beprasmių, ilgai trunkančių diskusijų tarybos posėdžiuose. Galų gale, o tai yra svarbiausia – aktualūs sprendimai kauniečių labui būtų priimami gerokai operatyviau.

Meras ketina pamaloninti miesto tarybos narius ir įteikti jiems dovaną – naujus, planšetinius kompiuterius, miesto biudžetui tai kainuotų 100 tūkst. Lt. Sveikntinas žingsnis žengti koja kojon su naujomis technologijomis. Bet gal už tuos 100 tūkstančių išlyginkime nors dešimtį duobių, nes interneto naršytojai jau tyčiojasi iš Kauno, lygindami Mėnulio, Marso paviršių ir Kauno gatves.

Frakcijos „Dirbam Kaunui“ vardu labai prašau nešvaistyti veltui pinigų ir naujų kompiuterių nepirkti. Jei mums jų prireiks – pasinaudosime kanceliarinėms prekėms skirtomis lėšomis. Tai galėtų padaryti ir tie politikai, kurie trokšta modernesnės technikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.