Mirtį aplenkęs kūdikis džiaugiasi nauja motina

Tiki, kad bus sveikas

ŽIV pavyksta išvengti 99 naujagimiams iš šimto, jei motinai jis nustatomas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu.<br>123rf
ŽIV pavyksta išvengti 99 naujagimiams iš šimto, jei motinai jis nustatomas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Feb 9, 2013, 12:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:05 AM

AIDS ir tuberkulioze sirgusi 26 metų alytiškė kūdikį Kauno klinikose pagimdė pernai sausio 13 dieną. Lygiai po dviejų mėnesių mirusią motiną kūdikiui pakeitė į ją labai panaši, trejais metais vyresnė velionės sesuo.

Kaip laikina globėja keturis savo mirusios sesers mažamečius vaikus metus auginusi jos sesuo V. apsidžiaugė, kad teismas nusprendė ją pripažinti nuolatine globėja.

Pernai rugsėjo pabaigoje Alytaus miesto savivaldybė skyrė našlaičiams ir jų globėjams erdvų trijų kambarių butą.

„Dievas pasišaukė mano seserį, o man su vyru dovanojo keturis jos vaikus. Savo dar neturime. Pernai sausio 13-ąją aš švenčiau savo trisdešimtmetį ir net nežinojau, kad tą pačią dieną sesuo Kauno klinikose pagimdė berniuką. Mažylis dabar mane šaukia mama, o mano vyrą - tėčiu.

Paskutiniam gimusiam berniukui abu išrinkome vardą. Jo motina pati nebespėjo to padaryti“, - kalbėjo alytiškė, mirusios sesers vaikams pakeitusi motiną.

Tiki, kad bus sveikas

Jauna moteris labai jaudinosi ir verkė visą savaitę prieš pirmąjį mažylio gimtadienį, kai vėl turėjo būti atlikti išsamūs sveikatos tyrimai. Pasirodo, veltui baiminosi.

„Berniukas visiškai sveikas. Ir, tikiuosi, toliau taip bus“, - ji lyg burtažodį ne kartą tai ištarė.

Vaiko sveikatą medikai nuolat stebi. Ir ilgai dar tai darys.

Nuo gimimo jau kelis kartus pakartoti jo sveikatos tyrimai patvirtino, kad AIDS ir tuberkulioze sirgusios motinos pagimdytas sūnus šiomis ligomis neserga.

ŽIV pavyksta išvengti 99 naujagimiams iš šimto, jei motinai jis nustatomas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu. Bet jei ji nesigydo, užkrato grėsmė iškyla kas trečiam vaikui.

Kūdikį teko gydyti

Kad aštuntą mėnesį nėščia 26 metų moteris serga AIDS, Kauno klinikų medikai sužinojo tik pernai sausio 2 dieną atlikę kraujo ir kitus tyrimus. Iki gimdymo buvo likę pusantros savaitės.

Penktą kartą pastojusi alytiškė iki to laiko į ginekologus nesikreipė.

Paaiškėjo, kad prieš trejus metus jos kraujyje buvo aptiktas ŽIV, moteris gydėsi ir nuo tuberkuliozės - paskutinį kartą ligoninėje gulėjo daugiau kaip prieš pusmetį.

Moterį reikėjo skubiai gydyti nuo tuberkuliozės ir AIDS, o įsčiose esančiam vaisiui tai labai žalinga.

Lietuvoje iki tol nebuvo atvejų, kad gimdyvė sirgtų AIDS ir plaučių tuberkulioze. Buvo nuspręsta 34-ą nėštumo savaitę atlikti cezario pjūvį.

Berniukas gimė 2 kilogramų 20 gramų ir po dviejų savaičių buvo perkeltas iš Akušerijos ir ginekologijos klinikos į pulmonologijos kliniką, kur beveik du mėnesius buvo gydomas nuo tų ligų, kuriomis sirgo jo motina.

Nuramino pažadėję gyventi kartu

Medikams nepavyko išgelbėti moters gyvybės. Praėjus keliolikai minučių po gimdymo ji paniro į komą ir neatsibudusi mirė kovo 13 dieną.

„Kovo pirmomis dienomis moteris iš Kauno klinikų buvo pervežta į Alytaus ligoninę, slaugos skyrių. Mačiau, kad gęsta. Dar spėjau kunigą iškviesti prieš pat mirtį.

Kitą rytą paskambino iš ligoninės. Kai vaikai grįžo iš mokyklos ir darželio, pasisodinusi jiems pasakiau, kad mamytės nebėra - ji danguje, pas Dievulį. Visi pradėjo klykti. Klausė, kur jie dabar gyvens.

Mano vyras iš karto nuramino. Pažadėjo, kad viskas ir toliau bus taip pat - visi gyvensime kartu“, - pasakojo staiga daugiavaike mama tapusi V.

Ji su vyru įsitikinusi, kad vaikai niekuo nekalti dėl savo tėvų praeities, ir stengiasi našlaičiams atstoti tikruosius tėvus. Visų vaikų tėvai skirtingi.

Vienintelį vyriausią dešimtmetį pasiėmė auginti netoliese gyvenantis tėvas.

Aštuonerių metų mergaitei nepavyko užkariauti savo tėvo širdies. O metais jaunesnė sesuo, penkerių metų brolis ir jauniausias vaikas savo tėvų nepažinos.

Per pirmus metus beveik nesirgo

„Mažylis mane šaukia mama, vyrą - tėčiu. Dabar jis sveria 13 kilogramų ir pirmus savo metus beveik nesirgo. Tik kalantis pirmiesiems dantukams buvo pakilusi temperatūra.

Kiti vaikai mus vadina teta ir dėde. Kartais užsimiršęs penkiametis pašaukia ir mama.

Kai diena saulėta, jis sako, kad mamytė Danguje šypsosi, nes buvau geras. O kai apsiniaukę, guodžiasi, kad mama liūdi, nes jis neklausė manęs.

Ir mergaitės taip pradėjo kalbėti. Visi kartu, taip pat ir vyriausias dešimtmetis su savo tėčiu, aplankome jų mamos kapą, sodiname gėles“, - susigraudinusi pasakojo naujoji vaikų mama.

Apsilankė ir Vokietijoje

Moteris su vyru labai stengiasi, kad vaikams nieko netrūktų. V. dabar yra išėjusi vaiko priežiūros atostogų, kol mažyliui sukaks dveji metai.

Pirmus metus per mėnesį ji gaudavo apie 700 litų, o nuo sausio 13 dienos - apie 400 litų.

Keturiems vaikams valstybė sumoka 1630 litų.

„Nuo šiol kaip nuolatinė vaikų globėja galėsiu kiekvienam banke atidaryti sąskaitas. Iki 18 metų kiekvieną mėnesį pervesiu iš tos sumos po 120 litų našlaičio pašalpą. Taip taupyti vaikams nusprendėme su vyru.

Jis nuo liepos pabaigos dirba Vokietijoje. Gerai sekasi. Ir aš su vaikais susitvarkau.

Prieš Kalėdas visi penki pas jį buvome nuskridę. Radome papuoštą eglutę ir krūvą Kalėdų Senelio dovanų“, - pasakojo 31 metų alytiškė V.

Ji pasiryžusi su vyru užauginti mirusios sesers atžalas mylinčioje ir laimingoje šeimoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.