Užgavėnių kaukių jūra - nuo Vilniaus iki Ventės rago (papildyta)

Rumšiškėse - minios žmonių

Užgavėnių šurmulys Vilniaus centre.<br>J. Stacevičius
Užgavėnių šurmulys Vilniaus centre.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas, Akvilė Adomaitytė

Feb 9, 2013, 12:25 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:05 AM

Rumšiškėse - minios žmonių

Išvaryti žiemą iš kiemo į Rumšiškes tradiciškai suvažiavo tūkstančiai lietuvių. Prie liaudies buities muziejaus nusidriekė ilgiausios norinčių švęsti Užgavėnes eilės.

Atvykusius į muziejų pasitiko didžiulė amatininkų ir ūkininkų mugė, kurioje galima rasti tiek unikalių Užgavėnių kaukių, tiek ekologiško maisto. Tiesa, netrūko ir tokioms šventėms įprastų kinų niekučių bei kermošinių saldainių.

Dar prieš šventės pradžią buvo paskelbta, kad nemokamai bus įleidžiami visi su medinėmis kaukėmis. Tokia galimybe susigundė nemažai šventės dalyvių.

„Žadam laimę, tik perrašot namą ir butuką",-atvykėlius pasitiko čigonų porelė.

Prasprūdusius pro romų pinkles teko iškentėti ir Lašininio bei Kanapinio pavanojimą per šonus.

Laukdami pavakarėje įvyksiančios Lašininio ir Kanapinio dvikovos bei užsiliepsnosiančios Morės šventės dalyviai linksminasi su kapelomis ir šurmuliuoja mugėje.

O, štai, penktus metus iš eilės Ventės rage surengtoje Užgavėnių šventėje ant Kuršių marių ledo šurmuliavo persirengėliai, čirškėjo blynai, kaukšėjo kanopomis širmis, sukdamas apie myriop ugnyje pasmerktą Morę ir smagiai linksminosi žiemos išvarymui susirinkę pamario krašto žmonės.

Vilniaus centre – blynų kvapas

Šeštadienį dar prieš vidurdienį Gedimino prospekte ir V. Kudirkos aikštėje vykstančioje Užgavėnių mugėje kepami blynai, kiti gardumynai, jais vaišinami Užgavėnių persirengėliai bei vilniečiai ir miesto svečiai.

Be tik Užgavėnėms būdingų valgių – bulvinių ir saldžių blynų, sostinės centre tvyro čia pat rūkomos žuvies ir kepamos mėsos ir troškinių kvapai. Vos už porą litų galima susišildyti puodeliu arbatos.

V. Kudirkos aikštėje folkloro ansamblių atliekamos muzikos fone sukiojasi būrelis „čigonių“, siūlančių išsiburti ateitį ar išgerti „nuo visų ligų gydančios“ didžiuliame katile ant malkų verdamos žolių arbatos.

Tiesa, žvarbokas ir drėgnas oras į mugę daug miestiečių nepriviliojo. Karštais gėrimais iš termosų besišildantys prekeiviai gera prekyba nesigyrė, o šąlančios savo pačių megztas kojines pardavinėjančios močiutės skundėsi už prekybos vietą sumokėjusios po 100 litų ir nežinančios, ar verslas atsipirks. Rankomis megztų kojinių porą jos siūlė pirkti už 20-30 litų.

Kiek toliau prospekte rikiavosi odininkai, keramikos dirbinių prekeiviai, veltinio ir mezginių pardavėjai. Prie pastarųjų pirkėjai taip pat nesistumdė – matyt, spalvotais karoliukais siuvinėtos natūralios vilnos riešinės už 100 litų vilniečiams neįkandamos.

Geriausiai sekėsi kaimiškų maisto produktų prekeiviams – eilės driekėsi prie rūkytų mėsos gaminių, naminės duonos, sūrių „iš smetonos“, lietuviškų kruopų, meduolių, žolelių ir prieskonių prekeivių.

Smulkūs prekeiviai siūlė ir kasdieniam stalui mažiau įprastų valgių – kilogramą Stakliškių apylinkėse užaugintų neskrudintų grikių kruopų už 12 litų ar nediduką obuolių sūrį už kiek daugiau nei 20 litų, kuris, anot senyvos šnekios pardavėjos, „dėl pektinų gausos itin vertingas moterų sveikatai“.

Vakarop Gedimino prospekte pasirodys ir tradiciniai Užgavėnių personažai – tarpusavyje besigrumiantys žiemos karalius Lašininis ir pavasario gynėjas Kanapinis.

18 val. V. Kudirkos aikštėje buvo apdovanojamos pačios tradiciškiausios, originaliausios ir įdomiausios Užgavėnių kaukės, vyks Morės aukcionas, po kurio bus atsisveikinama su išeinančia žiema – iškilmingai ir graudžiai Morė bus išlydėta iš Vilniaus.

Antradienį Užgavėnių linksmybės įsisuks į Karoliniškių, Pašilaičių, Žirmūnų rajonus.

„Jau ketvirtus metus iš eilės gyventojus kviečiame į tradicines kiemo Užgavėnių šventes. Taip siekiame rūpintis ne tik namų sienomis, bet ir žmonių gyvenimo kokybe“, – sakė renginį organizuojančios bendrovės „Mano būstas” generalinis direktorius Vytautas Turonis.

Antradienį 12 val. šventė prasidės Pašilaičiuose, skvere prie „Rimi” parduotuvės, Medeinos g. 8A. 14 val. persirengėliai persikels į Žirmūnų gimnazijos stadioną ir Karoliniškes, prie A. J. Povilaičio ir I. Šimulionio gatvių sankryžos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.