Lenkai grasina palikti Seimo valdančiuosius

Lietuvos lenkų rinkimų akcija

Socialdemokratų partija teigia, kad V. Tamoševskio ultimatumų nebijo.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Socialdemokratų partija teigia, kad V. Tamoševskio ultimatumų nebijo.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2013, 8:28 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:33 AM

„Aš esu optimistas, bet mes aiškiai deklaravome, kad jeigu nebus vykdoma vyriausybinė programa, tuomet svarstysime klausimą, ar mums verta būti šioje Vyriausybėje. Jeigu bus nukeliama į kitus metus, 2014 metus, tuomet svarstysime, ar tai gali būti“, - LNK televizijos žinioms teigė LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Jo nuomone, pusmečio pakaktų pakeisti švietimo įstatymą ir įtvirtinti tautinėms mažumoms palankias nuostatas.

„Čia joks skubotumas. Čia normalu priimti iki, sakysim, liepos mėnesio tą įstatymą“, - sakė LLRA atstovas.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas teigia, kad LLRA gąsdinimų nebijo.

„Apie tai mes nekalbėjome nei frakcijoje, nei frakcijos valdyboje. Mes nebijome ultimatumų, nereikia čia grasinti, tuo labiau, kad tam tikri pakeitimai - būtent šie, apie kuriuos jūs kalbat - buvo numatyti ir mūsų programoje. Tai mes vis tiek tą darysim. Bet Tomaševskis gal nori šiek tiek susireikšminti“, - LNK žinioms sakė A.Sysas.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis anksčiau patvirtino, kad be kitų variantų, svarstoma galimybė tautinių mažumų mokyklų moksleiviams duoti kitokias valstybinio lietuvių kalbos egzamino užduotis nei lietuviškų mokyklų auklėtiniams, o konkrečiau tai bus aptarta pirmadienį.

Pasak ministro, svarstoma dėl egzamino tautinių mažumų moksleiviams vertinimo, rašinio apimties bei dėl to, keliais autoriais jie galėtų pasinaudoti per egzaminą.

2011 metų pavasarį Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose. Numatyta daugiau pamokų lietuvių kalba, taip pat nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis.

Naujovės sulaukė dalies tautinių mažumų pasipriešinimo. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad jos pasirinktas modelis yra vienas iš nuosaikiausių Europoje ir pabrėžia, kad kitose šalyse, įskaitant Lenkiją, galioja panašios nuostatos dėl vienodo egzamino ir dalykų dėstymo valstybine kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.