Popiežiaus sprendimas lietuvius ir pribloškė, ir sužavėjo

Lietuvos dvasininkai ir teologai priblokšti – popiežius atsistatydina. Vis dėlto nuostabą ir lengvą šoką lydi ne liūdesys, bet pasigėrėjimas popiežiaus sprendimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-02-11 19:32, atnaujinta 2018-03-12 03:37

„Popiežius yra labai energinga asmenybė. Supratęs, kad jo jėgos neleidžia taip aktyviai tarnauti, pasitraukia. Reikėtų jo apsisprendimą vertinti kaip labai įžvalgų“, - sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Katalikų teologijos fakulteto dekanas Benas Ulevičius.

Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas taip pat įžvelgia šio sprendimo naudą: „Benediktas XVI keičia mąstymo kryptį Bažnyčioje - popiežius gali turėti tarnavimo laiko ribą ir atsistatydinti. Jis padrąsina ateities popiežius pasitraukti iš pareigų, jei šie jaučia, kad nebegali to daryti.“

Portalas lrytas.lt paprašė dvasininkų ir teologų pakomentuoti popiežiaus sprendimą ir pakalbėti apie tai, kas Katalikų bažnyčios laukia ateityje.

Kauno arkivyskupijos vyskupas augziliaras Kęstutis Kėvalas:

„Pirmiausia reikia pabrėžti, kad popiežius ilgai svarstė ir mąstė. Vaizdas yra labai svarbus šiandienos kultūrai. Jei popiežius jaučiasi fiziškai silpnas, daug žmonių interpretuoja jo nuovargį kaip visos Bažnyčios nepajėgumą. Dėl savo metų popiežius negali komunikuoti vaizdo. Tai, manau, viena medalio pusė.

Antra medalio pusė, kad jis keičia mąstymo kryptį Bažnyčioje. Vis dėlto ir popiežius gali turėti tarnavimo laiko ribą ir atsistatydinti. Visos kitos tarnystės – kardinolų, vyskupų – turi laiko limitą (atitinkamai 85 ir 75 metus. – Red.).

Jis padrąsina ateities popiežius pasitraukti iš pareigų, jei šie jaučia, kad nebegali to daryti.

Jonas Paulius II savo ligą nusprendė padaryti liudijimu, kad ir sergantis žmogus yra vertingas ir gali eiti pareigas. Tai buvo jo pasirinkimas. Benediktas XVI liudija apie tai, kad popiežius gali būti laisvas pasirinkti. Bažnyčiai reikia ne tik dvasinių, bet ir fizinių jėgų.

Dar per anksti spėti, kas bus išrinktas vietoj jo. Pastaruoju metu jis paskyrė kelis naujus kardinolus. Buvo ženklų, kad popiežius ruošiasi kapitulai. Kardinolai ir apskritai žmonės nebuvo pasiruošę mąstyti apie tai, kas galėtų Benediktą XVI pakeisti.“

VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas doc. dr. Benas Ulevičius:

„Popiežiaus pasitraukimas iš pareigų nedažnas reiškinys, bet jis yra įmanomas. Bažnyčios teisė numato tokius atvejus. Man šis sprendimas labai suprantamas. Net ir nustebčiau, jei šis popiežius būtų pasielgęs kitaip. Jis nenori užimti kito, pajėgesnio, vietos. Popiežiaus figūra šiuo metu yra labai reikšminga.

Benedikto XVI sprendimą vertinu kaip labai įdomų ir kartu gerai bylojantį apie Bažnyčios situaciją šiandieniniame pasaulyje. Popiežius yra labai energinga asmenybė. Dar būdamas kardinolu jis labai gyvai reagavo į pokyčius visuomenėje. Bendradarbiavo su žurnalistais, rašė knygas.

Popiežiaus tarnystę jis įsivaizduoja kaip aktyvią, atvirą žmonėms. Supratęs, kad jo jėgos neleidžia taip aktyviai to daryti, pasitraukia, tikėdamasis, kad jo vietą užims kitas aktyvus, energingas tęsėjas.

Popiežiaus tarnystė nėra tas pats, kaip kunigystė. Popiežius lieka ir kunigas, ir vyskupas. Katalikų bažnyčia tiki, kad kunigo ir vyskupo tarnystė yra nepraeinanti. Kanonų teisė pasitraukimą laiko ne neigiamu dalyku.

Popiežiaus pareiškime jis sako, kad viliasi toliau tarnauti Bažnyčiai maldoje. Šią tarnystę popiežius laiko labai svarbia ir nenutrūkstama.“

Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius ir Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas Gintaras Grušas:

„Popiežiaus sprendimas buvo netikėtas. Kad popiežiaus sveikata silpnėjo ir krūvis didėjo, buvo matoma. Ir Jonas Paulius II svarstė atsistatydinimo klausimą. Bet, matyt, suprato, kad jo kančia bus liudijimas.

Lietuvos bažnyčia eina kartu su visuotine Bažnyčia. Nematau, kad joje būtų didelių pasikeitimų.

Popiežiaus atsistatydinimas yra numatytas kodekse bažnytinės teisės. Tai retai įgyvendinama. Moderniai laikais tai naujiena.

Sunku pasakyti, per kiek laiko bus išrinktas naujas popiežius. Pastaraisiais laikais Konklavos sušaukimas priklausydavo nuo gedėjimo laiko po popiežiaus mirties. Dabar to nebus, bet irgi prireiks laiko, kad kardinolai susitiktų ir pakalbėtų dar prieš Konklavą.

Teoriškai gali būti išrinkti visi kardinolai ir ne tik jie. Tradicija numato, kad popiežius renkamas iš kardinolų, bet teoriškai Konklava galėtų rinkti bet kurį tikintįjį.“

Kardinolui A. J. Bačkiui skaudu

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pirmadienį per pietus jau žinojo apie popiežiaus sprendimą atsistatydinti. Jis aukojo šv. Mišias už ligonius vasario 11-osios, Pasaulinės ligonių dienos, proga ir komentuoti popiežiaus poelgio neskubėjo.

Vėliau BNS dvasininkas sakė: „Lenkiu galvą prieš dabartinio popiežiaus sprendimą. Jis parodo, kad jo intelektas nepaprastas, kultūra nepaprasta, jis pajėgia visur eiti, bet gal jau kūnas nebetarnauja. Man skaudu, tai buvo tikrai didis popiežius - savo pasaulio dydžiu, savo kultūra. Jis mokėjo kalbėti visiems - ir musulmonams, ir vokiečiams, ir anglams jis labai ramiai, labai šaltai, neužgauliojančiai pasakydavo tiesą. Aš gerbiu jo sprendimą.“

„Atsižvelgdamas į sveikatos būklę ir atsakomybę, kuri yra, tą klausimą buvo sau uždavęs popiežius Jonas Paulius II, bet jis buvo įsitikinęs: gavau tarnystę - žinote, koks jo buvo gyvenimas, į jį ir šovė ir visa kita, - ir turiu savo kryžių nešti iki galo. Jis liko kaip pavyzdys, kaip galima žmogui, turinčiam negalią, ligoniui vis tiek tarnauti Viešpačiui“, - žurnalistams kalbėjo kardinolas. BNS teigimu, A. J. Bačkis dalyvaus Konklavoje renkant naują Šventąjį Tėvą.

„Lietuva dabar turi teisę per mane balsuoti, rinkti naują popiežių. Manau, čia Dievo veikimas. Dievas žino, kas bus, ir mes turėsime atrasti Dievo valią“, - kalbėjo dvasininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.