Sustiprinta sienos su Rusija apsauga – apynasris kontrabandininkams

Prieš kelis metus pasikeitus Pagėgių rinktinės vadovui, sumažėjo per vadinamąją „žaliąją zoną“ nelegaliai gabenamų kontrabandinių cigarečių kiekiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Feb 11, 2013, 4:18 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:03 AM

Skelbiama, kad 2006-2007 metais pasienyje su Rusija buvo sulaikoma iki 2 milijonų kontrabandinių cigarečių pakelių, o užpernai bei pernai – tik apie 100 tūkstančių cigarečių pakelių su rusiškomis banderolėmis.

Tam įtakos turėjo ne rinktinės vado pakeitimas, o sustiprinta valstybinės sienos kontrolė bei apsauga.

Pasieniečiai padeda muitininkams

„Prieš penkerius metus sienos, kurią saugo Pagėgių rinktinė, stiprinimui buvo skirta nemenka suma lėšų.

Bardinų užkardoje buvo įdiegta universali sienos stebėjimo sistema. Netrukus po to pastebėta, kad kontrabandos gabentojų šioje užkardoje beveik nebeliko“, - aiškino „Tauragės radijo“ svečias Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės vadas pulkininkas Rimantas Timinskis.

Anot R. Timinskio pavaduotojo pulkininko Gintauto Šarausko, sienos apsaugos tarnybos pagrindinės veiklos sritys: sulaikyti nelegaliai sieną bandančius kirsti užsieniečius, kontroliuoti suklastotų asmens dokumentų panaudojimą.

„Tačiau didelį dėmesį tenka skirti ir cigarečių kontrabandai, nes vien muitinė nepajėgi sukontroliuoti per sieną gabenamų kontrabandinių prekių srautų.

Muitininkai didžiausią dėmesį skiria pasienio kontrolės punktams, o mes – žaliajai juostai, t.y., kai cigarečių gabenimas vykdomas per Nemuną bei sausumą“, - teigė G. Šarauskas.

Stebės visą Nemuno pakrantę

Šiuo metu beveik visoje Pagėgių rinktinei priklausančioje pasienio zonoje yra specialūs bokštai su dieninio ir naktinio matymo kameromis, kurios fiksuoja įvairius sienos pažeidimus.

Kamerų fiksuojamą vaizdą nuolat stebi užkardose budintys pasieniečiai. Jie mato sienos pažeidėjų bei automobilių judėjimą. Moderni aparatūra juos užfiksuoja ir kai lauke yra rūkas ar Nemune - didelis bangavimas.

Be to, pasieniečiai mato brakonierių pažeidimus, aplinkosaugininkams netgi gali nurodyti, kur yra paslėpti brakonierių tinklai, o ugniagesiams, kur kyla gaisro grėsmė.

„Įdiegus šią sistemą Viešvilės, Plaškių užkardose liko smulkūs bandymai pažeisti sieną.

Pernai buvo sulaikyti tik du Rusijos piliečiai, kurie bandė per Nemuną perkelti kontrabandos krovinį.

Kai sienos stebėjimo įranga šią vasarą bus įdiegta ir Vileikių užkardoje, visas mūsų rinktinės saugomas 109 kilometrų Nemuno ruožas, už kurio matoma Rusija, bus nuolat stebimas“, - teigė R. Timinskis.

Nori tapti pasieniečiu? Būk sveikas!

Nors pasienyje esanti stebėjimo technika palengvino pasieniečių darbą, tačiau darbuotojų Pagėgių rinktinėje nuolat trūksta.

„Problema ta, kad pasieniečių darbo vieta yra toli nuo pagrindinių šalies miestų.

Į darbą iš kitų miestų važinėjančių pasieniečių kelionės išlaidos padengiamos nedidele suma, todėl pasieniečiai darbo ieško ten, kur jie gyvena“, - aiškino R. Timinskis.

Norėdamas sustiprinti Pagėgių rinktinės gretas, R. Timinskis kviečia aukštąjį išsilavinimą turinčius asmenis, kuriems yra ne daugiau kaip 35 metai, baigti įvadinius 3 mėnesius ir 2 savaites trunkančius kursus Medininkų pasieniečių mokykloje ir tapti pasieniečiais.

Šiuos kursus baigusių pasieniečių atlyginimas – maždaug 1300 litų, atskaičius mokesčius.

Deja, paaiškėjo, kad ne visi norintys gali mokytis pasieniečių mokykloje.

Pasieniečiais tapti pasiryžę vyrai buvo nuvilti apsilankę pas medikus. Paaiškėjo, kad daugumos jų sveikatos būklė netinkama tokia profesijai.

R. Timinskis teigė, jog ne kartą buvo kreiptasi į Seimą ir Vyriausybę su prašymu pakeisti būsimų pasieniečių sveikatą tikrinančios medicinos komisijos tvarką. Anot pulkininko, dabar galiojanti tvarka yra per griežta.

Nori keliauti be vizų

Šakių, Jurbarko, Šilalės, Šilutės, Tauragės rajonų gyventojai jau ne vienerius metus laukia Vyriausybės pažadėto sprendimo leisti jiems lengvatinėmis sąlygomis nuvykti į kaimyninę valstybę.

„Prie Baltarusijos sienos gyvenantys lietuviai jau turi leidimus, su kuriais yra paprasčiau kirsti valstybės sieną. Kada ši tvarka įsigalios pasienio su Rusija zonoje, neaišku.

Tačiau be vizų kirsti sieną nebus labai paprasta.

Teisės aktuose gali būti numatytos sąlygos. Pavyzdžiui, gyventojas turi gyventi tam tikrą laiką pasienio zonoje, turėti kultūrinius arba darbinius ryšius kaimyninėje valstybėje.

Šia galimybe tikrai negalės naudotis tie asmenys, kurie legaliai užsiima vien degalų gabenimu per sieną“, - teigė Sienos kontrolės skyriaus viršininkas majoras Laimonas Pocius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.