Eitynes Kaune Vasario 16-ąją stebės ir nacių medžiotojas E. Zurofas

Ateinantį šeštadienį, Vasario 16-ąją Kaune vyksiančias prieštaringai vertinamas eitynes stebės ir grupė atvykėlių iš JAV ir Izraelio. Ketina pasirodyti ir visame pasaulyje žinomas, paskutiniu nacių medžiotoju tituluojamas S. Wiesenthalio centro Izraelio skyriaus vadovas Efraimas Zuroffas bei profesorius Dovydas Kacas. Kaune taip pat laukiama gausaus būrio užsienio žurnalistų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 12, 2013, 6:16 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:54 AM

Vienas garsiausių pasaulyje jidiš kalbos specialistų profesorius D. Kacas seniai garsėja radikaliais pasisakymais prieš antisemitizmo bei ksenofobijos apraiškas Lietuvoje.

„E. Zurofas į Lietuvą specialiai atvažiuoja stebėti Kaune vyksiančių neonacių eitynių. Šis renginys, vyksiantis Lietuvai itin svarbios šventės, Vasario 16-osios metu, daro gėdą visai šaliai“, - portalui lrytas.lt sakė buvęs Vilniaus universiteto jidiš instituto vadovas, šiuo metu užsienyje gyvenantis D. Kacas.

Jis Kaune vykusiose nacionalistų eitynėse dalyvavo ir praėjusiais metais. Portale lrytas.lt publikuotos jo mintys sulaukė itin didelio atgarsio. Žygiavusius nacionalistus palaikę žmonės D. Kacą vadino provokatoriumi, esą jis eidamas šalia kolonos savo išvaizda specialiai provokavo žmones.

Žydų tautybės mokslininką tąkart ypač papiktino šūkis „Lietuva – lietuviams“ ir balti eisenos tvarkdarių raiščiai. Anot D. Kaco, tai tiesioginė užuomina į žydus naikinusių fašistų talkininkų – lietuvių baltaraiščių skiriamąjį ženklą.

„Myliu Lietuvą, tačiau man labai skaudu matyti, kad šalies valdžia leidžia Valstybės atkūrimo dieną marširuoti tiems, kurie žemina šią dieną. Vasario 16-oji turi visus suvienyti, tai turėtų būti džiaugsmo, taikos ir nepriklausomybės diena“, - aidint nacionalistų šūkiams „Lietuva – lietuviams“ pernai kalbėjo D.Kacas.

Profesorius tikino, jog analogiškos eitynės su šiais šūkiais kitose šalyse būtų neįmanomos:„Pagalvokite, ar Airijos valdžia leistų valstybinės šventės dieną kažkam marširuoti pagrindiniu miesto bulvaru ir šaukti „Airija – airiams“? Mano atsakymas kategoriškas – tikrai neleistų. Tragedija yra tai, kad šalies valdžia sudaro sąlygas prasiveržti itin šlykščiam rasizmui. Ir tai vyksta šalyje, kuri tapo Europos sąjungos dalimi“.

Daugiau nei dešimtmetį Lietuvoje gyvenęs filologijos profesorius  pripažino, jog kiekvienoje tautoje esama visokių žmonių. Jo manymu, Kaune žygiavę nacionalistai neatstovauja Lietuvių tautos.

Ateinantį šeštadienį, Vasario 16-ąją eitynes Kaune organizuoja Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga (LTJS).

„Šios eitynės skirtos paminėti mūsų tautinės valstybės 95 metų gimtadienį, 1949 metų vasario 16-osios deklaraciją, atkreipti visuomenės dėmesį į šių laikų iššūkius mūsų tautai ir valstybei“, - teigiama LTJS pranešime.

Patriotinėmis pavadintos eitynės Kaune rengiamos penktus metus, tačiau, anot organizatorių, būtent šios eitynės yra itin svarbios visam lietuvių tautiniam judėjimui: „Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius išduoti leidimą taikiai patriotų šventei, eitynės Kaune įgauna dar didesnę svarbą, o kartu ir užduotį. Eitynių masiškumas, o taip pat ir tvarkos užtikrinimas tampa itin svarbus“.

Nors eitynių dalyviai bei organizatoriai kratosi neonacių vardo, dviprasmiškų vertinimų jos sulaukia dėl skambančio nacionalistinio šūkio „Lietuva – lietuvimas“ bei eisenoje žygiuojančių skustagalvių.

Nors masinius susirinkimus reglamentuojantys teisės aktai nurodo, kad mitingų ar demonstracijų dalyviams draudžiama slėpti savo veidus, jau kelinti metai Kauno policija pro pirštus žvelgia į šalikais galvą apsimuturiavusius eitynių dalyvius.

Eitynių organizatoriai šiam renginiui gavo Kauno miesto savivaldybės bei policijos leidimus. Prašyme išduoti leidimą rašoma, jog eisenoje gali žygiuoti iki 1,4 tūkstančio nacionalistų, kurie neš vėliavas, dainuos lietuvių liaudies dainas bei skanduos patriotinius šūkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.