Teismas: „Dėl įvykių Garliavoje kalta tik pati N. Venckienė“

Laimutės Stankūnaitės dukrą iš laikinosios globėjos Neringos Venckienės namų išvadavę policijos pareigūnai įgaliojimų neviršijo, nusprendė Klaipėdos miesto apylinkės teismas, netenkinęs buvusios teisėjos skundo, kuriuo buvo prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą vadinamojo Garliavos šturmo vykdytojams.

Pirmą kartą L. Stankūnaitės dukrą iš N. Venckienės namų buvo bandoma išvaduoti kovo 23 d., tačiau nesėkmingai.<br>M. Patašius
Pirmą kartą L. Stankūnaitės dukrą iš N. Venckienės namų buvo bandoma išvaduoti kovo 23 d., tačiau nesėkmingai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Feb 12, 2013, 2:05 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:37 AM

Teismas, kaip ir prieš tai Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai, konstatavo, kad dėl to, kas įvyko pernai gegužės 17 d. Klonio gatvėje, kalta tik pati N. Venckienė, kuri nevykdė teismo sprendimo grąžinti dukterėčią jos mamai.

Ši teismo nutartis dar gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

Kad dėl to, jog antstolei Sonatai Vaicekauskienei į Kedžių namus teko atsivesti 240 pareigūnų ir jėga įvykdyti teismo sprendimą, kalta tik pati N. Venckienė, Klaipėdos prokurorai pasisakė du kartus.

Pernai lapkričio 21 d. Klaipėdos prokuratūros prokuroras Aidas Giniotis atsisakė tenkinti N. Venckienės skundą ir pradėti ikiteisminį tyrimą pareigūnų atžvilgiu.

Seimo nare tapusi buvusi teisėja tokį prokuroro nutarimą apskundė aukštesniam prokurorui, tačiau ir jo nuomonė buvo tokia pati – pareigūnai tinkamai atliko savo pareigas, nėra priežasčių jų atžvilgiu pradėti tyrimą.

Nieko nepešusi prokuratūroje, N. Venckienė įteikė skundą Klaipėdos apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjui, tačiau ir šis pareigūnų veiksmuose nieko nusikalstamo neįžvelgė.

Savo skunduose N. Venckienė teigia, kad paimant mergaitę iš jos namų policijos pareigūnai naudojo smurtą, tiek prieš kieme susirinkusius žmones, tiek prieš ją pačią, esą jai buvo užlaužtos rankos.

Neleistinais veiksmais kaltintos ir Vaiko apsaugos teisių tarnybos atstovė bei psichologė. Viena jų esą smurtavo prieš vaiką liepdama jai eiti dabar arba po minutės, kita bandė prie mergaitės prisiliesti, nors neturėjo tokios teisės.

Tirdami gegužės 17-osios įvykius Klonio gatvėje prokurorai apklausė nemažai jų dalyvių: Kauno rajono policijos komisariato viršininką Romą Oželį, policijos generalinio komisaro pavaduotoją Renatą Požėlą, L. Stankūnaitę, jos advokatą Gintarą Černiauską, antstolę S. Vaicekauskienę, vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojus ir kitus.

Taip pat buvo peržiūrėti nufilmuoti vaizdai iš kiemo ir tai, kas vyko Kedžių namuose.

Šį tyrimą prokurorai galėjo baigti daug anksčiau, tačiau jiems nesisekė apklausti pareiškėjos N. Venckienės.

Koją išsioperavusi teisėja pas prokurorus teikėsi apsilankyti tik pernai rugsėjo viduryje, kai tapusi kandidate į Seimo narius įgijo teisinę neliečiamybę.

Pagal Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą L. Stankūnaitė savo dukrą turėjo atgauti paskutiniąją 2011 metų dieną, tačiau mergaitės laikinoji globėja net nesiruošė atiduoti jos mamai.

N. Venckienė aiškino, kad aštuonmetė nenori gyventi su L. Stankūnaite ir ji prievarta vaiko niekur neveš.

Išnaudojus visas teisines priemones, tačiau taip ir nepavykus su N. Venckiene susitarti gražiuoju, S. Vaicekauskienė kreipėsi į teismą prašydama leisti naudoti prievartą prieš visus, kurie trukdys įgyvendinti teismo sprendimą. Teismas tokį leidimą davė.

Pirmą kartą L. Stankūnaitės dukrą iš N. Venckienės namų buvo bandoma išvaduoti kovo 23 d., tačiau nesėkmingai.

Vos tik antstolė pranešė, kad bus vykdomas teismo sprendimas, Laimutė Kedienė griebė anūkę į glėbį ir pareiškė, kad ši niekur neis. Prasidėjus grumtynėms, ant vaiko suvirto abu Kedžiai bei D. Kedžio ir jo sesers teta Audronė Skučienė.

Jie tampė vaiką, rėkė, klykė. Teismo sprendimo vykdymas buvo sustabdytas.

Dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas bei pasipriešinimo policijos pareigūnams Kedžiai ir A. Skučienė yra teisiami Alytaus rajono apylinkės teisme.

Antram mergaitės paėmimui iš globėjos namų buvo pasirengta daug rimčiau.

Teismo sprendimas buvo įvykdytas, o mergaitės grąžinimui mamai besipriešinusiai N. Venckienei po gegužės 17 d. buvo pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai – dėl trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnams bei vieno jų sumušimo, piktnaudžiavimo globėjos pareigomis psichologiškai gniuždant vaiką bei L. Stankūnaitės sumušimo.

Dar du tyrimai - dėl nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo - N. Venckienės atžvilgiu buvo pradėti anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.