Ūkio banko akcijos liks bevertės

Valstybinė įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ kol kas nesvarsto galimo scenarijaus, jeigu reikėtų indėlininkams išmokėti valstybės apdraustą dalį – 100 tūkstančių eurų (345 tūkst. litų).

Investuotojų asociacija ne kartą įspėjo smulkiuosius akcininkus dėl prieštaringos Ūkio banko veiklos.<br>M. Patašius
Investuotojų asociacija ne kartą įspėjo smulkiuosius akcininkus dėl prieštaringos Ūkio banko veiklos.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 12, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:06 AM

„Laikinas kredito įstaigos veiklos apribojimas nėra draudžiamasis įvykis“, - sakė fondo konsultantė Valdonė Ugianskienė.

Pasak jos, fondas tikisi, kad laikinasis Ūkio banko administratorius „ras galimybių užtikrinti šio banko veiklos tęstinumą“. V. Ugianskienė sakė, kad visi įsipareigojimai yra apdrausti pagal Indėlių ir investuotojų draudimo įstatymą.

Fondo direktorė Aurelija Mažintienė šiuo metu atostogauja.

Visų Lietuvoje registruotų bankų indėliai yra apdrausti valstybės 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt) suma. 

Investuotojai gali pasitraukti

Investuotojų asociacija ne kartą įspėjo smulkiuosius akcininkus dėl prieštaringos Ūkio banko veiklos. Rinkos specialistams nerimą kėlė galimai pervertinas banko turtas.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis pastebėjo, kad jau anksčiau buvo sunku įsivaizduoti sumas, kuriomis Ūkio bankas vertino savo turtą.

Be to, pasak jo, visuomenė ne visada suprato, kas stovi už Ūkio banko investicinės grupės.

„Daugelis galvojo, kad stovi Vladimiras Romanovas, tačiau iš tiesų tai buvo lengvatinio apmokestinimo bendrovės. Paskutinė investicija į „Žalgirį“, stadioną, irgi kėlė daug klausimų dėl įkeisto turto vertės.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas neabejoja, kad Ūkio banko akcijos liks bevertės, o smulkieji akcininkai nukentės. „Didelę dalį smulkių investuotojų tai privers apskritai pasitraukti iš akcijų rinkos“, - mano V. Plunksnis.

Jis vylėsi, kad didžiosios įmonės, kurių akcijos kotiruojamos vertybinių popierių biržoje, nelaikė didelių sumų Ūkio banke.

Sutapimas - emisijos

Ar galima lyginti „Snoro“ ir Ūkio bankų problemų scenarijus? V. Plunksnis pastebėjo, kad „Snoras“ rinkoje buvo žymiai aktyvesnis bankas. Tačiau bankų veiklos apribojimus lydi vienas sutapimas – valstybė išvakarėse išplatino obligacijų emisijas.

Šių metų sausio 28 dieną Finansų ministerija tarptautinėse rinkose išplatino 400 milijonų eurų emisiją. Tuo tarpu prieš „Snoro“ griūtį buvo išplatinta milijardinė emisija.

Tiesa, valstybė abiems atvejais tvirtina, kad skolintis tenka norint padengti senesnes skolas. Pavyzdžiui, šįmet – biudžeto deficito finansavimui.

„Tačiau tai rodo, kad tam buvo ruoštasi“, - sakė V. Plunksnis.

Rinką žadino viltis

Tuo tarpu investuotojai dar šį rytą buvo nusiteikę optimistiškai. Šįryt Ūkio banko akcijos dar brango beveik 6 proc., tačiau 13 val. 20 min. prekyba akcijomis buvo sustabdyta.

Pasak Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidento Mariaus Dubnikovo, investuotojai vylėsi, kad pasklidusi informacija apie tai, jog Ūkio banko akcijomis domisi Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, sužadino investuotojų viltį.

„Matyt, kai kas tuo patikėjo“, - mano M. Dubnikovas.

Anksčiau rinkoje sklandė gandai, kad Ūkio ir Šiaulių bankai gali būti sujungti. To esą siekė ir V. Romanovas, tačiau nesutarimai galėjo kilti dėl akcijų pasiskirstymo. Šiandien tapo akivaizdu, kad Šiaulių banko dalį akcijų valdantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas bent jau rimtai nesidomėjo Ūkio banku.

Šiaulių bankas šiandien išplatino pranešimą, kad Lietuvos banko sprendimas laikinai apriboti Ūkio banko veiklą ir skirti laikinąjį administratorių su Šiaulių banku nesusijęs ir neturi įtakos banko ir banko grupės veiklai.

„Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) bei Lietuvos investuotojų valdomas Šiaulių bankas toliau veikia stabiliai, sklandžiai vykdo įsipareigojimus savo klientams, dirba pelningai ir yra saugus bankas“, - skelbiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.