Užgavėnėms lietuviai čirškina saldžius miltinius blynus

Lietuviai Užgavėnėms čirškina paprastus miltinius saldžius blynus. Senolių kepti tradiciniai mieliniai ar plonučiai lietiniai lėkštėje atsiduria rečiau. Kaip skundžiasi šeimininkės, išsikepti sklindžių sutrukdo neiškilusi mielinė tešla.

Lietuvių mėgstamiausi – miltiniai ir mieliniai saldūs blynai.<br>J. Stacevičius
Lietuvių mėgstamiausi – miltiniai ir mieliniai saldūs blynai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Feb 12, 2013, 5:39 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:06 AM

Užgavėnės – vaikų šventė“, – portalui lrytas.lt sakė 53-ejų Aidas, auginantis du vaikus. Vilniečio šeimos šventinį stalą taiso jo žmona. „Blynai visada būna kepti namuose, gamintų parduotuvėje neperkame“, – pasakojo produktus vakarienei į vežimėlį kraunantis vyriškis.

Mėgstamiausi – „paprasti“ blynai

Parduotuvėje antradienio popietę sutikti vilniečiai tarsi susitarę tikino, kad per Užgavėnes dažniausiai kepa, kaip patys sako, „paprastus“ blynus ir į pirkinių krepšelius krauna kiaušinių dėžutes, popierinius miltų maišelius, aliejaus ir pieno butelius.

Ant lietuvių Užgavėnių stalo dažnai atsiduria ir lietiniai blynai arba krepais vadinami plonyčiai prancūziški blyneliai. Tautiečiai labai mėgsta ir mielinius sklindžius, tik juos išsikepti namuose ne visada pavyksta. „Kiek bandžiau, niekada nepavyko pakildinti tešlos“, – skundėsi 43 metų vilnietė Asta.

Jai skaniausi – mamos kepti blynai. Bet Užgavėnių šventės vakarienę namuose ruoš vilnietės vyras – čirškins sveikuoliškus moliūgų ir žirnių miltų blynelius.

Pienas, mielės ir miltai

Tradicinių mielinių sklindžių tešlai tereikia pieno, mielių, miltų, cukraus ir žiupsnio druskos. Įprastai tokie blynai gardinami razinomis, obuoliais, bet galite rinktis ką norite.

„Svarbiausia – tešlą tinkamai pakildinti“, – patarimus dalijo parduotuvės „Maxima“ virėja Olga. Anot jos, norintiems išsikepti mielinių sklindžių, ilgai sukiotis virtuvėje nereikės – pakaks pusvalandžio.

Prastesni kulinarai ar tiesiog laiko neturintys praeiviai pasakojo tiesiog nusiperkantys jau iškeptų blynų.

Švenčia ne tik lietuviai

Užgavėnių dieną parduotuvėje besisukiojantis airis Johnas Lietuvoje gyvena jau dešimt metų. Jis apsistojęs sostinėje, bet dėl darbo reikalų daug laiko teigė praleidžiantis ir kituose šalies miestuose – Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Vyras pasakojo pats mokantis kepti tik paprastus miltinius blynus, sudėtingesnius receptus patiki merginoms.

Užgavėnės – sena, Europos šalyse žinoma šventė, minima likus 7 savaitėms iki Velykų. Tikima, kad jei per Užgavėnes žmogus daug ir sočiai valgo, bus stiprus visus metus, todėl valgyti reikia nuo 7 iki 12 kartų, būtinai ragaujami blynai. Iškart po Užgavėnių prasideda iki Velykų trunkanti gavėnia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.