V. Tomaševskio išsišokimai – Europos Parlamento rinkimų kampanijos pradžia?

Užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui žengus rimtą žingsnį gerinant Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybinius santykius, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) praras tiesioginio bendravimo su Lenkijos politikais monopolį. Tai turėjo suerzinti LLRA lyderį Valdemarą Tomaševskį.

V. Tomaševskis bando išlaikyti LLRA populiarumą prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus, kuriuose greičiausiai ir vėl dalyvaus.<br>D. Umbraso nuotrauka
V. Tomaševskis bando išlaikyti LLRA populiarumą prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus, kuriuose greičiausiai ir vėl dalyvaus.<br>D. Umbraso nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 12, 2013, 9:36 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:10 AM

Taip vakarykštį valdančiosios koalicijos partnerių konfliktą komentuoja politologai. Jie taip pat neatmeta galimybės, kad toliau kurstydamas aistras V. Tomaševskis bando išlaikyti LLRA populiarumą prieš artėjančius Europos Parlamento rinkimus, kuriuose greičiausiai ir vėl dalyvaus.

Primename, jog vakar po valdančiosios koalicijos lyderių susitikimo LLRA lyderis ir vėl pagrasino apie galimybę trauktis iš valdžios. Šis pasisakymas labai nustebino premjerą Algirdą Butkevičių, nes lenkams vakar pavyko išsiderėti seniai siektų nuolaidų švietimo srityje. Nepaisant to, V. Tomaševskis pareiškė, kad koalicijos partneriai nuolat nesilaiko anksčiau duoto žodžio ir jis nemato daug perspektyvų toliau dirbti kartu.

„Ilgą laiką V. Tomaševskis buvo vienintelis Lietuvos politikas, su kuriuo nuolat bendravo Lenkijos lyderiai. Deja, jis situaciją Lietuvoje nušviesdavo ne visada objektyviai. Dabar, kai santykiai tarp Lietuvos ir Lenkijos vėl ima atsinaujinti, tai turėtų kelti V. Tomaševskio susierzinimą, nes jis praras informacijos teikimo monopolį“, - sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas.

Įdomu ir tai, kad pareiškimą, jog lenkai koalicijoje yra „skriaudžiami“, V. Tomaševskis padarė Lietuvos premjero A. Butkevičiaus vizito į Varšuvą išvakarėse. Tiesa, politologai nemano, kad tai LLRA pridės papildomų balų ar suteiks progą Lenkijos politikams spausti Lietuvą, nes dabartinė koalicija pati demonstruoja norą gerinti santykius su Lenkija ir pataikauja LLRA įgeidžiams.

„Jei Linas Linkevičius atstovautų LLRA, Varšuvos politikus tokia įtampa ar lenkų pasitraukimas iš koalicijos gal ir neramintų. Tačiau dabar nerimauti nėra pagrindo, nes ne lenkai, o kitos partijos atstovai prisidėjo prie santykių su Lenkija gerinimo“, - sako kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus buvęs patarėjas Ramūnas Vilpišauskas.

T. Janeliūnas svarsto, kad toliau eskaluodamas tariamą lenkų ir lietuvių konfliktą V. Tomaševskis bando palaikyti įtampą prieš kitais metais vyksiančius Europos Parlamento rinkimus. Ši įtampa yra būtina norint sutelkti savo rinkėjus, kad LLRA vėl perkoptų rinkimų barjerą. Neabejojama, jog V. Tomaševskis vėl kandidatuos į Europos Parlamentą.

Anot T. Janeliūno, LLRA sėkmė labai priklausys nuo to, kiek dėmesio ji sulauks prieš rinkimus. Garsiai kalbėdama apie tai, kad lenkai Lietuvoje yra engiami, ši partija dedasi vienintele didžiausios tautinės mažumos interesų gynėja ir taip sutelkia rinkėjus.

„Jei problemų su lenkų tautine mažuma neliks, lenkai gali pradėti balsuoti už kitas partijas, o tai LLRA keltų labai didelę grėsmę“, - mano politologas.

R. Vilpišauskas mano, kad LLRA kitus valdančiosios koalicijos partnerius gali spausti tik iki tam tikros ribos, nes visi supranta, jog dabartinė valdančioji koalicija gali sėkmingai gyvuoti ir be Lenkų rinkimų akcijos paramos.

T. Janeliūnas nemano, kad pagrindinės koalicijos partnerės pačios skubės atsisakyti bendradarbiavimo su LLRA, nebent ultimatumai nesibaigs.

„Anksčiau LLRA vienintelis nuomonę visais klausimais reiškė V. Tomaševskis. Įdomu ką galvoja kiti į valdžią patekę ir dirbti Vyriausybėje pradėję partijos atstovai. Gal jie turi visai kitą nuomonę nei partijos lyderis ir išeiti iš Vyriausybės nenorės“, - kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?