V. Vasiliauskas: „Ūkio bankas susidūrė su likvidumo problemomis po V. Romanovo pareiškimų“ (papildyta 15 val. 07 min.)

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas teigia, kad Ūkio banko veikla apribota, nes po praėjusią savaitę Vladimiro Romanovo viešų teiginių apie „Žalgirio“ klubą žmonės pradėjo atsiimti indėlius iš banko.

Po susitikimo su V. Vasiliausku premjeras Algirdas Butkevičius užtikrino, kad Ūkio banko indėliai yra apdrausti ir bus grąžinti gyventojams.<br>V. Ščiavinskas
Po susitikimo su V. Vasiliausku premjeras Algirdas Butkevičius užtikrino, kad Ūkio banko indėliai yra apdrausti ir bus grąžinti gyventojams.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Feb 12, 2013, 2:24 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 2:37 AM

„Sprendimą sustabdyti banko veiklą iš dalies lėmė penktadieniniai akcininko (Vladimiro Romanovo,- Red.) pareiškimai apie „Žalgirio“ klubo situaciją“,- antradienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

V. Vasiliauskas su V. Romanovu buvo susitikęs prieš savaitę ir aptarė banko situaciją.

Kur Ūkio banko savininkas šiuo metu, V. Vasiliauskas negalėjo pasakyti, kaip ir to, ar V. Romanovas turės nemalonumų su teisėsauga.

„Faktus išdėstėm prokuratūrai. man sunku pasakyti, ar veikla bus inkriminuojama, ar ne“,- sakė V. Vasiliauskas, pridėjęs, kad Ūkio banko atvejis greičiausiai skiriasi nuo „Snoro“ atvejo.

„Snoro atveju susidūrėm su galimai nusikalstama veikla, o čia tiesiog banko problemos, tam tikros senos bėdos, su kuriomis jau buvo dirbama metus. Belieka konstatuoti, kad planas nebuvo įgyvendintas“,- apgailestavo V. Vasiliauskas.  

Susitikime su V. Vasiliausku buvęs premjeras Algirdas Butkevičius užtikrino, kad Ūkio banko indėliai yra apdrausti ir bus grąžinti gyventojams. Šiuo metu ūkio banke yra maždaug 2,6 mlrd. Lt indėlių.

Jokia įprasta veikla, įskaitant pinigų gryninimą ar atsiskaitymą Ūkio banko kortele parduotuvėje kol kas nėra galima.

Banko likimui nuspręsti – šešios dienos

Laikinasis banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas turi 6 dienas, kad pateiktų ataskaitą, ką toliau daryti su Ūkio banku. Po A. Audicko ataskaitos turėtų paaiškėti tolimesnė Ūkio banko veikla.

Už pirmas šešias dienas laikinasis administratorius gaus 45 tūkst. litų. Vėliau tokia alga bus mokama už mėnesio darbą. Tokio dydžio atlyginimas skirtas atsižvelgus į tai, kad toks buvo įprastinis Ūkio banko vadovo atlyginimas.

„Tas šešių dienų laikotarpis bus labai intensyvus, todėl ir paskirtas toks atlygis. Pirmų šešių dienų išlaidų lubos yra 350 tūkst. litų, kuriuos bus galima mokėti konsultantams“,- sakė V. Vasiliauskas. Lietuvos banko valdybos pirmininkas pareiškė, kad pasitiki laikinuoju administratoriumi, kuris esą „turi tam reikalingos kompetencijos“.

„Net jo vardo inicialai yra AAA, kas finansų pasaulyje reiškia gerą kokybę ir stabilumą“,- pajuokavo V. Vasiliauskas.

Nuojautų buvo pernai

 Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė portalui lrytas.lt teigė, kad nuojautų, jog su Ūkio banku nėra viskas gerai, buvo dar praėjusiais metais.

„Ūkio bankas, kiek prisimenu, praėjusių metų pradžioje turėjo daryti atidėjimus blogoms paskoloms, turėjo ir nuostolių.

Banko priežiūra buvo sugriežtinta. Kaip žinote, Finansų ministerija bankų nekontroliuoja. Viskas buvo Lietuvos banko rankose“, - portalui lrytas.lt sakė buvusi finansų ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.