Kas slypi už V. Tomaševskio grasinimų?

Viešųjų ryšių akcija ar Maskvos bandymas lenkų politikų rankomis kurstyti tautinę nesantaiką? Tokių vertinimų sulaukė Valdemaro Tomaševskio grasinimai trauktis iš valdančiosios koalicijos.

V. Tomaševskis liejo nuoskaudą dėl partnerių nevykdomų pažadų.<br>R. Danisevičius
V. Tomaševskis liejo nuoskaudą dėl partnerių nevykdomų pažadų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius ("Lietuvos rytas")

2013-02-13 10:02, atnaujinta 2018-03-12 01:13

Apie tai, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) gali pasitraukti iš koalicijos, V. Tomaševskis prakalbo po pirmadienį vykusio valdančiųjų pasitarimo, kuriame pasiektas kompromisas dėl lengvatų brandos egzaminus laikantiems tautinių mažumų atstovams.

LLRA lyderio grasinimai pribloškė premjerą Algirdą Butkevičių, nors jis tai įvertino kaip viešųjų ryšių akciją vizito į Varšuvą išvakarėse.

Tuo metu politologai svarstė, kad netikėtas europarlamentaro V.Tomaševskio išsišokimas gali būti susijęs su artėjančiais rinkimais į Europos Parlamentą – esą jį galėjo suerzinti Vilniaus pastangos į normalesnes vėžes nukreipti dvišalius Lietuvos ir Lenkijos santykius.

Nusibodo klausytis pažadų

Bet pats V. Tomaševskis savo pareiškimo nesieja nei su A.Butkevičiaus vizitu į Lenkiją, nei su būsimaisiais rinkimais.

Kalbėdamas su „Lietuvos rytu” europarlamentaras teigė specialiai nesiekęs šokiruoti premjero. Anot politiko, koalicijos partneriai jau kurį laiką nepaiso susitarimų, kurie esą buvo pasiekti LLRA prisijungus prie daugumos, ir Vyriausybės vadovui tai ne naujiena.

V. Tomaševskio tvirtinimu, buvo sutarta, kad LLRA atstovai atsiims savo pataisas ir balsuos už biudžeto projektą, bet žadėta padaryti tam tikras korekcijas: „Aišku, tai nereiškia, kad visus mūsų pasiūlymus reikia tenkinti. Bet iki šiol nė vienas jų nėra patenkintas.”

Kaip pavyzdį politikas paminėjo Šalčininkų kultūros namus, kuriems buvo prašoma skirti papildomai pinigų, bet nelikę netgi ir tų, kurie buvo numatyti dar konservatorių parengtame projekte. Nebuvę atsižvelgta ir į siūlymus skirti finansavimą kitiems objektams.

„Nors nuolat buvo žadama, realių veiksmų nebuvo. Tad apie kokį bendrą darbą galime kalbėti? Juk mes susirinkome ne pasėdėti ir išgerti arbatos”, – kalbėjo europarlamentaras.

Pasijuto tik priedėliu

LLRA vedlys taip pat apgailestavo, jog koalicijos partneriai nesąžiningai jų atžvilgiu elgiasi ir kai kuriose savivaldybėse. Pavyzdžiui, susidėję su konservatoriais socialdemokratai lenkus iš valdžios išstūmė Trakuose.

„Mes pasijutome kaip nereikalingas priedėlis prie didžiosios partijos. Bet tokie nebūsime”, – buvo ryžtingai nusiteikęs V.Tomaševskis.

Bet politikas tikino, kad grasinimai trauktis iš koalicijos nesusiję su A.Butkevičiaus vizitu į Varšuvą ir tai nėra kokia nors viešųjų ryšių akcija: „Tai koalicijos vidaus reikalai.”

Įtarimai dėl leidinio

V.Tomaševskis numojo ranka ir į įtarimus, esą jį gali kurstyti tam tikros Rusijos tarnybos, kurios suinteresuotos kelti įtampą Lietuvoje.

Pasklido kalbų, kad europarlamentaras yra vieno Maskvos finansuojamo leidinio visuomeninės tarybos narys.

Per diplomatines tarnybas platinamo rusų valdžios propagandos Baltijos šalyse ruporu laikomo leidinio metrikoje yra V.Tomaševskio pavardė, bet politikas išsigynė su tuo turįs ką nors bendra: „Aš nesu jokio leidinio narys. Ką aš galiu padaryti, kad ten kažkas kažką įrašė?

Be to, tokią pavardę kaip mano turi tūkstančiai žmonių.”

Toks elgesys nieko neduos

A.Butkevičius vakar tvirtino, kad valdančiajai daugumai jokios grėsmės nėra, ji gali toliau stabiliai ir sėkmingai dirbti.

Bet socialdemokratų lyderis pripažino, kad kai kurie koalicijos partnerių pageidavimai nėra įgyvendinti, bet per kelis mėnesius esą nerealu tai padaryti. „Čia ne pageidavimų koncertas”, – išrėžė premjeras.

Kad LLRA lyderio grasinimai trauktis – labiau viešųjų ryšių akcija nei rimti ketinimai, mano ir Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas: „Jeigu V.Tomaševskis siekia geresnių sąlygų Lietuvos lenkams, jis turėtų bendradarbiauti.

Bet neatmesčiau, jog jam atrodo, kad toks bendradarbiavimas mažina jo politines galimybes.”

Socialdemokratas pritarė kai kuriems politologams, kad V.Tomaševskiui gali būti naudinga įtampa tarp Lietuvos ir Lenkijos: „Jis dėl tos įtampos ir laikosi, todėl suinteresuotas ją kelti. Bet kai esi valdžioje, reikėtų elgtis kiek kitaip.

Bet aš matau pastangas parodyti, kad tik V.Tomaševskio vadovaujama partija gina lenkų interesus, o ne dabartinė valdančioji koalicija.”

Partijos „Tvarka ir teisingumas” vicepirmininkas Valentinas Mazuronis europarlamentaro elgesį įvertino kaip trumpalaikį emocinį proveržį, kuris neišgąsdins koalicijos ir jos nesugriaus: „Man V.Tomaševskio pareiškimas irgi buvo nemažas netikėtumas, bet nelaikyčiau to šantažu, nes tai nieko neduos. Taip pat nedrįsčiau atsakyti, ar tai buvo ekspromtas, ar namų darbai.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.