Premjeras A. Butkevičius: „Ūkio banko nacionalizavimas nesvarstomas“ (dar papildyta)

„Išankstiniais laikinojo administratoriaus pateiktais duomenims, net 99,7 procentų Ūkio banke laikytų indėlių neviršija draudžiamos sumos, todėl beveik 200 tūkst. banko indėlininkų atgaus visus savo pinigus nepriklausomai nuo to, kokie bus pasiūlyti sprendimai dėl banko ateities“, – tikino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

A. Butkevičius teigia, dėl Ūkio banko veiklos sustabdymo žmonės nepatirs nuostolių.<br>J. Stacevičius
A. Butkevičius teigia, dėl Ūkio banko veiklos sustabdymo žmonės nepatirs nuostolių.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2013, 10:33 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:01 AM

„Šitie klausimai (nacionalizavimo) nėra svarstomi. Dabar turi laikinasis administratorius paruošti visą medžiagą ir pateikti Lietuvos banko valdybai, ir tikiuosi, po to duotos informacijos ir išsamios analizės, bus priimtas sprendimas. Toliau bus svarstoma dėl Ūkio banko perdavimo kitam bankui, ar, kaip jūs sakote, nacionalizavimo, ar kitų priemonių“, - trečiadienį radijui „Laisvoji banga“ sakė A. Butkevičius.

Jis teigė, kad bent artimiausiu metu grėsmių dėl kitų bankų nėra.

„Tikrai tokios baimės nėra ir manau kad artimiausiu metu nebus. Aišku, niekas negali prognozuoti tolimos ateities, bet šiuo metu tikrai tokių pavojų ir grėsmių nebus“, - tvirtino A. Butkevičius.

Didžioji dalis indėlininkų - fiziniai asmenys

Trečiadienį laikinasis administratorius Lietuvos bankui pateikė informaciją apie Ūkio banko indėlius. Duomenys rodo, kad beveik visi indėlininkai dėl savo lėšų gali būti ramūs.

„Išankstiniais laikinojo administratoriaus pateiktais duomenims, net 99,7 procentų Ūkio banke laikytų indėlių neviršija draudžiamos sumos, todėl beveik 200 tūkst. banko indėlininkų atgaus visus savo pinigus nepriklausomai nuo to, kokie bus pasiūlyti sprendimai dėl banko ateities“, – tikino Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Apie 90 procentų Ūkio banko klientų indėlių yra terminuoti, o vidutinė indėlio trukmė – 8 mėnesiai, todėl laikinas banko veiklos apribojimas daugumos klientų finansinių planų iš esmės neturėtų pakeisti, kadangi banke laikomos lėšos skirtos taupymui.

Be to, Ūkio banko veiklos apribojimo metu už indėlius ir toliau bus skaičiuojamos palūkanos.   

Didžiąją dalį Ūkio banko indėlininkų sudaro fiziniai asmenys.

Lietuvos bankas, siekdamas apsaugoti turtą ir įvertinti banko būklę, antradienį apribojo Ūkio banko veiklą ir skyrė laikinąjį administratorių.

Lietuvos bankui administratorius išvadą dėl banko veiklos atkūrimo galimybių ir būdų privalo pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo nutarimo priėmimo. Kol nebus priimti sprendimai dėl veiklos tęstinumo, bankas finansinių paslaugų (įskaitant lėšų išdavimą) neteiks.

Ministras pirmininkas sakė, kad Ūkio banko veiklos apribojimas jam nebuvo staigmena. Anot premjero, veiksmų prieš banką ketinta imtis vėliau, tačiau jo akcininko Vladimiro Romanovo pasisakymai viešojoje erdvėje privertė veikti greičiau.

„Aišku, staigmena nebuvo, bet norėjosi sutvarkyti kai kuriuos finansinius dalykus, pavyzdžiui, dėl tam tikro turto dalies apskaitymo banko balanse. Bet priimti šitą sprendimą paskatino paskutiniu metu pono Romanovo padaryti tam tikri pareiškimai“, - aiškino premjeras.

Susirūpino pensininkais

Laikinai apribojus Ūkio banko veiklą, dalis Lietuvos pensininkų, gaunančių pensijas į Ūkio banke esančias sąskaitas, susidūrė su pinigų išgryninimo problema. A. Butkevičius paragino Lietuvos banko valdybą rasti problemos sprendimo būdą, kad pensininkai galėtų atgauti visą ar bent dalį savo pensijos.

„Sulaukėme pensininkų, kurie pensijas gauna į Ūkio banko sąskaitas, skambučių. Žmonės teigia nespėję išsiimti jiems priklausančių pinigų. „Sodra“ jau pervedė pensijoms skirtas lėšas, tačiau Ūkio banko sąskaitos įšaldytos, tad Lietuvos Banko valdybos pirmininkui duotas pavedimas dar šiandien rasti būdą, kaip bent iš dalies išmokėti pensininkams priklausančius pinigus. Lietuvos banko valdybos pirmininkas pažadėjo kaip įmanoma greičiau išspręsti šią problemą“, – teigia premjeras.

„Lietuvos pašto“ vadovybė informuoja, jog grynaisiais pinigais išmokamos ir „Lietuvos pašto“ į namus pristatomos pensijos, turėjusios pensininkus pasiekti trečiadienį ryte, bus pradėtos mokėti po pietų ir vėluos ne ilgiau nei parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės