Ūkio banko įvykiai – valstybės sveikatos požymis

Kai žmones samdo į darbą, geriausiai sekasi ne tiems, kas sakosi neturėjęs problemų niekur ir niekada. Tokių kaip tik niekas nenori: dažniausiai tai socialiai nepritapę ir savęs vertinti nesugebantys nevykėliai, kurie turi bėdų ir silpnybių daugiau už kitus.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Feb 13, 2013, 1:35 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:29 AM

Geriausiai sekasi tiems, kas yra turėjęs problemų ir jas sprendė.

Tą patį šiandien galima pasakyti apie Lietuvą. Ūkio banko uždarymas (nes tikėtis, kad jis vėl normaliai veiks po padėties ištyrimo, sunku) nėra gera naujiena: kainuos pinigų mums visiems, net ir nepraradusiems ten indėlių, sumažės pasitikėjimas bankais ir bus daugiau nevaldomos kvailybės ir cinizmo pliūpsnių.

Tačiau gera naujiena yra tai, kad bent jau viešumoje nebuvo blaškymosi: yra priežiūros institucijos, kurios priima sprendimus ir praneša apie juos, senieji darbuotojai į darbą nebeateis, yra laikinasis administratorius ir yra aiški tvarka, kas bus toliau.

Ar kitoks sprendimas buvo iš esmės negalimas, turbūt nesužinosime niekada, nors, paminėsit mano žodį, aiškinimosi bus. Bus iniciatyvinių grupių, Seimo komisijų, reikalavimų grąžinti kažkam skubiau, ypatingiau, pilnesne apimtimi. Bus reikalaujama sodinti į kalėjimą.

Ypatingą dėmesį, kaip visuomet, patrauks administratoriaus atlyginimas, nes varguoliai visuomet rūpinasi, kad tik kas nors kitas negautų per daug. Tiesą sakant, būtent dėl to jie ir tebėra varguoliai (geriau būtų rūpinęsi savimi, o ne kitų pinigus skaičiavę), bet šiandien ne apie juos kalba.

Jau kelis mėnesius buvo aišku, kad pagrindinio banko akcininko V. Romanovo ekscentriškas elgesys ir toksinės istorijos, susijusios su sporto klubo reikalais, negalėjo būti ramiai ir ilgą laiką suderinami su banko veikla: Lietuva jau nebe ta, kaip prieš dvidešimt metų, kai sproginėjo komerciniai kioskai, automobiliai tamsintais langais važinėjo šaligatviais ir verslininkų pobūviai su pasišaudymais ir baldų laužymu buvo laikomi socialiai priimtina elgesio forma. Lietuvoje - jau kitos taisyklės.

Tie, kas skundžiasi Skandinavijos bankų įsigalėjimu ir nuobodžia, bedvase tvarka, tuo pačiu nevalingai atkreipia dėmesį į geriausią mūsų finansų rinkos aspektą: mums iš tiesų taip yra geriau, net jei ir nelabai patinka.

Elgesio taisykles Lietuvos bankininkystėje nustato nuobodūs, pilkais kostiumais, konservatyviomis ir sausomis klišėmis kalbantys ir mąstantys žmonės. Svajonėms ir žmogiškai šilumai vietos čia nėra labai daug: kas ieško šių dalykų, tegul renkasi teatrą, literatūrą arba moko vaikus piešti.

Tai nėra labai miela ar linksma, tačiau taip saugiau, ir rimti verslininkai iš viso pasaulio (ne banditai ir avantiūristai) geriau jaučiasi būtent tokioje Lietuvoje, su tokiu bankų sektoriumi ir tokia jų priežiūra. Patikėkite, jie visai nenorėtų, kad Lietuvos bankininkystę tvarkytų pagal linksmus ir nenuobodžius Meksikos, Nigerijos arba Albanijos pavyzdžius.

Žinoma, daug žmonių bus nusivylę arba patirs nepatogumų. Tačiau pavėluotai atgautas 100 000 eurų indėlis, arba prapuolę pinigai virš tos sumos, dar nėra pasaulio pabaiga – būna blogiau. Tai tvarkos palaikymo kaina: remontas ir priežiūra visada kainuoja.

Daug naudos gaus interneto humoras: jau pasirodė plakatai su senolių portretais ir užrašais: „Atgavau indėlį iš Snoro. Padėjau į Ūkio banką.“

Nors negražu juoktis, bet linksmina moralizavimai, girdi, galėjo žmonės perspėti iš anksto, kad spėtų atsiimti indėlius, juk dar dieną prieš tai priiminėjo indėlius (panašiai kalbama po kiekvienos oro bendrovės bankroto – tai kaipgi čia, dar tik ką pardavinėjo bilietus, niekšai, o juk žinojo). Ką darysi, rinkos ir finansų mokslai ilgi, ir ne visi pasieks to kelio galą: bene kiekvienas skaitantis laikraščius turėjo žinoti, kad jau senokai pinigų laikymas Ūkio banke buvo susijęs su didele rizika. Jei to nepastebėjo, matyt, tada tam žmogui yra apskritai pavojinga turėti pinigų.

Šioje nelinksmoje istorijoje didelis teigiamas aspektas yra toks, kad žmonės (na, išskyrus susinervinusius prie banko skyrių ir besišaukiančius keršto ir Kalašnikovų senolius) reaguoja ramiai ir kad žinia apie Ūkio banko veiklos apribojimą negali būti lyginama su bomba arba stichine nelaime.

Kad taip gerai skaitėt, tai paskutinis pastebėjimas.

Pirmadienį popiežius paskelbė apie atsistatydinimą.

Antradienį uždarytas Ūkio Bankas.

Šiandien, trečiadienį, Beata Nicholson paskelbė grįžtanti į Lietuvą. Manau, kai tokia savaitė, galima tikėtis, kad ketvirtadienį Lietuvoje įves eurą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.