A. Vinkus: „Lenkai – geriausi mūsų draugai!“

Ketvirtadienį Vilniuje, Pacų rūmuose Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Januszas Skolimowskis įteikė vieną aukščiausių Lenkijos apdovanojimų, Komandoro kryžių su Nuopelnų ordino žvaigžde Lietuvos istorikui Edvardui Gudavičiui. Aukšto rango apdovanojimai, Nuopelnų ordino Karininkų kryžiai įteikti buvusiam Sveikatos apsaugos ministrui, Neringos merui Antanui Vinkui, istorikui Mečislovui Jučui.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-02-14 20:57, atnaujinta 2018-03-11 21:41

Apdovanoti dviejų tautų bendradarbiavimui nusipelnę asmenys, tarp jų – ir Seimo narė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė.

Įteikdamas aukštus apdovanojimus Lietuvos piliečiams Lenkijos ambasadorius J. Skolimowskis pabrėžė, jog ši diena – ypatinga: „Apdovanojimai įteikiami šv. Valentino, meilės dieną. Ir tai reiškia, kad lietuvių ir lenkų tautas turi sieti meilė.

Simboliškų sutapimų yra ir daugiau: prieš dvi dienas Varšuvoje lankėsi Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, po dviejų dienų į Vilnių atvyks Lenkijos prezidentas Bornislawas Komorowskis. Vasario 16-ąją dieną Lietuva švęs nepriklausomybės 95-ąsias metines. Be laisvos Lenkijos nebūtų buvę ir laisvos Lietuvos, o be laisvos Lietuvos nebūtų ir laisvos Lenkijos“, - kalbėjo ambasadorius.

Istorikai E. Gudavičius ir M. Jučas Lenkijos ordinais apdovanoti už lenkų ir lietuvių tautų savitarpio supratimo skatinimą, dvi tautas suvienijusios valstybės, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bei Lenkijos Karalystės istorijos tyrinėjimus. A. Vinkus portalui lrytas.lt pasakojo, kad draugystė su lenkais, visų pirma medikais, užsimezgė dar sovietiniais laikais, kai jis vadovavo Kauno klinikoms.

Paklaustas, ką jis mano apie užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atsiprašymą Lenkijoje, už kurį jį barė prezidentė Dalia Grybauskaitė, A. Vinkus išsisuko nuo tiesaus atsakymo, tardamas: „Labai džiaugiuosi, kad dviejų tautų santykiai vėl gerėja. Nekantriai laukiu Lenkijos prezidento vizito į mūsų šalį. Juk lenkai – mūsų kaimynai, puikūs bičiuliai!

Atsakydamas į Lenkijos ambasadoriaus J. Skolimowskio sveikinamąjį tostą, A. Vinkus šmaikščiai perfrazavo pirmąją Lenkijos himno eilutę: „Jeszcze Polska nie zginęla, puki Litwa žyje“ („Lenkija dar nepražuvo, kol Lietuva gyva“). Šmaikštumo nestokojo ir J. Skolimowskis. Po oficalių kalbų jis pasakė: „Nors lenkai labai rūpinasi savo sveikata, bet kartais padaro išimtis. Kviečiu jus prie kuklių vaišių stalo“.

O ant kuklių vaišių stalo Pacų rūmuose buvo vyno, degtinės ir brendžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.