Niujorko lietuvių Vasario 16-oji - su džiazo svaiguliu ir bulvių plokštainio kvapu

Didžiausiame Jungtinių Amerikos Valstijų mieste Niujorke lietuviai įsilieja į nenutrūkstamą srautą. Gatvės pilnos žmonių, zuja mašinos, mirga reklamos. Miesto gyventojai juokauja, kad niujorkiečiu tapti lengviausia - niekas iš tavęs nereikalauja įrodyti, kad tavo tėvai ar seneliai gimė Brukline, Kvinse ar Manhatane.

Pernai švęsti susirinko pilna konsulato salė. V. Sarapinas tikisi, kad šiemet svečių bus dar daugiau.<br>Organizatorių nuotrauka
Pernai švęsti susirinko pilna konsulato salė. V. Sarapinas tikisi, kad šiemet svečių bus dar daugiau.<br>Organizatorių nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilas Bukauskas

Feb 15, 2013, 7:37 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:47 PM

Niujorke kiekvienas gali susikurti naują vardą, asmenybę, gyvenimą. Galbūt todėl lietuvius Niujorke suskaičiuoti ne ką lengviau negu natas siautulingoje džiazo melodijoje.

O džiazo Niujorke netrūksta - muzikos energija pulsuos ir Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Vasario 16-ąją. Saksofonininkas Kęstutis Vaiginis, į grupę „New York All Stars“ surinkęs keturias JAV džiazo pažibas - pianistą Davidą Berkmaną, trimitininką Alexą Sipiaginą, kontrabosininką Edą Howardą bei turkų būgnininką Feritą Odmaną, ištrauks visas mintis apie padūsavimus ir pagraudenimus. O koks bus šokėjų iš Naujojo Džersio pasirodymas, pasako vien jų kolektyvo pavadinimas „Viesulas“. Nejaugi uraganų sezoną JAV rytinėje pakrantėje pradės lietuviai?

Bet šventė tikrai nesibaigs, nes jau kitą savaitę laukia „Skylė“ - vasario 21-ąją Šv. Petro bažnyčioje Niujorko centre JAV lietuviai galės linguoti klausydami Aistės Smilgevičiūtės balso.

Grupė į JAV atvyksta su dainomis iš albumo „Broliai“, kurį įkvėpė partizano Liongino Baliukevičiaus-Dzūko dienoraštis. Čia skausmo akimirkų bus daugiau. Ar ašaros skaidrumo Rimvydo Stankevičiaus poezija, nusmelkiančios A. Smilgevičiūtės ir Roko Radzevičiaus dainos ištrauks niujorkiečius iš miesto svaigulio?

Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas tikina, kad renginiai suteiks įvairių emocijų. Jis pabrėžia, kad Niujorko lietuviams Vasario 16-oji yra pati didžiausia šventė.

„Konsulatas Niujorke yra kultūrinės veiklos traukos centras. Organizuojame įvairias parodas, koncertus, filmų peržiūras, knygų pristatymo ir muzikos vakarus, susitikimus su iš Lietuvos atvykstančiais politikais, kultūros bei meno veikėjais, įvairius kitus renginius“, – vardija V. Sarapinas.

Vasario 16-ąją švente paverčia ne tik konsulato darbuotojai.

Išvyką į lietuvių „Neringos“ stovyklą vaizdingose Vermonto valstijos apylinkėse planuoja Niujorko Maironio lituanistinė mokykla.

Stovyklavietėje kalnuose susirinks lietuvių šeimos iš Niujorko bei Naujojo Džersio. Stovyklą organizuoja Maironio mokyklos mokytoja, Niujorko lietuvių bendruomenės atstovė Gintarė Bukauskienė kartu su kolega Virgiu Valiūnu.

„Pirmąją dienos pusę skirsime žiemos malonumams. O vėliau prasidės pasiruošimas Vasario 16-ajai. Kepsime didelį bulvių plokštainį.

Jaunesni vaikai darys lietuviškus papuošimus bendram stalui. O vyresnieji ruošis susikaupimo popietei koplyčioje bei trumpiems Nepriklausomybės akto ir poezijos skaitymo pristatymams“, – sakė G. Bukauskienė.

Anot jos, per šventę atsiskleidžia, kokia skirtinga yra Niujorko ir Naujojo Džersio lietuvių bendruomenė: „Tai - labai įvairaus amžiaus žmonės, skirtingos kartos. Tačiau visi į „Neringos“ stovyklą vyksta noriai, bendrauja ir puikiai leidžia laiką. Maironio lituanistinės mokyklos šeimos Vasario 16-ąją gamtoje švenčia jau daug metų.“

G. Bukauskienė pripažino, kad Niujorko lietuvių bendruomenė yra mažesnė nei Čikagos arba Bostono bendruomenės.

„Niujorko lietuviai nėra taip susispietę į krūvą kaip Bostone ar Čikagoje. Gal todėl, kad Niujorkas yra žinomas kaip atvykstančių ir įsitvirtinti mėginančių žmonių miestas. Dažnam tik atvykus rūpi kova už būvį, todėl, manau, ir lietuvių bendruomenėje išsiskaidymas kur kas pastebimesnis negu kitų miestų bendruomenėse“, – teigia G. Bukauskienė.

Niujorke gyvenantys lietuviai pastebi, kad atmosfera jų bendruomenėje kitokia negu kitose JAV dalyse. Antai ir lituanistinėje mokykloje dažniausiai dirba ne lietuvių kalbos mokytojai, o patys tėvai. Salėse per renginius nemažai tuščių vietų, tačiau dabar padėtis keičiasi - per įvairias šventes bendruomenę papildo naujos jaunų lietuvių šeimos.

„Senoji Niujorko lietuvių karta labai oriai, visai be pasipriešinimo, tik draugiškai patardama lietuvių bendruomenės lyderių pozicijas pamažu užleidžia jaunimui. Vis dėlto labai džiaugiuosi, kad vyresnioji karta nebuvo nustumta į šalį. Jaunimas visuomet įsiklauso į išmintingus veteranų patarimus“, – sako V. Sarapinas.

G. Bukauskienė teigia, kad labai sunku nustatyti, kiek lietuvių gyvena Niujorke.

„Niujorko lietuvių interneto svetainėje yra prisiregistravę beveik tūkstantis lietuvių. Bet šis skaičius - ne vien Niujorko gyventojai“, - pastebi moteris.

Pernai konsulate surengtoje Vasario 16-tos šventėje dalyvavo daugiau negu du šimtai žmonių, tačiau tai buvo ne vien lietuviai - atėjo kitų šalių diplomatų, bendruomenių atstovų. Šiemet konsulas V. Sarapinas tikisi sulaukti dar daugiau svečių.

„Paklausęs kalbų ir jausdamas dabar tvyrančią pakilią žmonių nuotaiką, manau, kad bažnyčios salė bus pilna. O joje - 300 sėdimų vietų. Gali būti, kad kažkam teks ir pastovėti“, - entuziastingai kalba V. Sarapinas. Anot jo, šventinę nuotaiką ir tautinį pasididžiavimą Lietuvos patriotai Niujorke jaučia visą savaitę ir dar ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.