Nacionalistų eitynės Kaune baigėsi be incidentų (papildyta)

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Vasario 16-ąją Kaune vyko patriotinio jaunimo eitynės. Tvarką prižiūrėjo itin gausios policijos pajėgos, renginio metu jokių viešosios tvarkos pažeidimų pareigūnai neužfiksavo.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-02-16 19:00, atnaujinta 2018-03-11 18:13

14 val. Ramybės parke susirinko apie 300 - 400 žmonių. Tai kur kas mažiau negu buvo laukta, nors nemaža dalis žmonių prie eisenos prisijungė Laisvės alėjoje. Viešąją tvarką prižiūrėjo itin gausios policijos pajėgos. Renginio pradžioje kilo sumaišis, kai plakatą "Grėsmė ne Rytuose ar Vakaruose, grėsmė - patriotizme ir jį globojančioje valstybėje" laikantis pagyvenęs žmogus atsistojo priešais išsirikiavusią koloną. Jis nenorėjo paklusti pareigūnų raginimams pasitraukti į šoną ir neprovokuoti eisenos dalyvių. 

Eisena pajudėjus Laisvės alėja skambėjo šūkiai: "Lietuva - lietuviams, lietuviai - Lietuvai", "Komunistus ant šakos, kosmopolitus lauk iš Lietuvos". Keli jaunuoliai nešė didelį plakatą su užrašu "Lietuva - lietuviams". Koloną apsupę iš visų pusių lydėjo policijos pareigūnai. Ko gero gausus policijos pareigūnų skaičius lėmė, jog nei vienas jaunuolis neslėpė savo veido. Prieš eiseną jie buvo įspėti, kad tai nebus toleruojama. 

Laisvės alėjoje prie paminklo Vytautui Didžiajam eisenos dalyvius pasitiko būrelis antifašistinės organizacijos "Antifa" šalininkų. Jie laikė plakatus "Pilieti, tu dalyvauji fašistinėse eitynėse". Kitas plakatas skelbė, kad tai yra "Antifa" zona. 

Policijos pareigūnai, vengdami dviejų konfrontuojančių grupių susidūrimo, antifašistus atskyrė gyva siena. 

Policijos pareigūnams paprašius "Antifa" aktyvistų pasakyti savo vardus ir pavardes, jų ginti stojo iš Izraelio specialiai į Lietuvą atvykęs paskutiniu nacių medžiotoju tituluojamas S. Wiesenthalio centro atstovas Efraimas Zuroffas.

Svečias piktinosi, kad Kauno valdžia išduoda leidimus žygiuoti, jo teigimu, "nacistams", bet kimba prie menkos grupelės priešingą nuomonę reiškiančių jaunuolių.

Eisenos dalyviams nužygiavus iki rotušės aikštės, buvo sugiedotas Lietuvos himnas, sakomos kalbos. Po jų - renginys oficialiai paskelbtas baigtu. 

Nacionalistų akciją stebėjo gausios policijos pajėgos, dalis pareigūnų - civiliais rūbais vilkėję kriminalistai. Policija filmavo bei fotografavo eitynes. Baiminamasi, jog Kaune susibūrus dideliam būriui radikaliai nusiteikusių žmonių bei futbolo aistruolių, gali kilti neramumai.

"Renginys, kuriame viešąją tvarką užtikrino Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai praėjo taikiai, be incidentų, eitynių dalyviai geranoriškai reagavo į policijos pareigūnų pastabas ir teisėtus reikalavimus. Eitynės buvo filmuojamos, todėl policijos pareigūnai papildomai analizuos užfiksuotą medžiagą. Kauno apskrities policija dėkoja organizatoriams ir dalyviams už pagarbą valstybinei šventei ir įstatymams, supratimą ir bendradarbiavimą", - lrytas.lt sakė Kauno vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas.

Teisėsaugininkams nerimą kėlė ir pirmą kartą Kaune prieš nacionalistų eitynes taikų protestą surengę žydų aktyvistai – į Lietuvą specialiai atvyko paskutiniu nacių medžiotoju vadinamas S. Wiesenthalio centro Izraelio skyriaus vadovas E. Zuroffas bei jidiš kalbos specialistas, profesorius Dovydas Kacas.

Nacionalistų eitynės bei vykstantis protestas sulaukė didelio užsienio žiniasklaidos susidomėjimo, reportažą planuoja parodyti Vokietijos televizija, Kaune vykstančiais renginiais domisi tarptautinė naujienų agentūra „Reuters“, Rusijos žiniasklaida.

Praėjusiais metais vykusiose Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos eitynės papiktino jas stebėjusį D. Kacą. Kolonoje žygiavę jaunuoliai skandavo nacionalistinius šūkius: „Lietuva – lietuviams“, „Ne rytams ir vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams!“, „Savo žemės neparduosim, Briuseliui nepasiduosim!“, „Broliai esame balti...“, „Lietuva lietuviams, lietuviai Lietuvai!“.

Užpernai Vasario 16-ąją apkartino smurto protrūkis, kai du eitynių dalyviai miesto centre užpuolė studentą iš Pakistano.

Nors Kauno policijos pareigūnai atkakliai bandė neigti, kad smurto protrūkis kaip nors susijęs su nacionalistų eitynėmis, vėliau paaiškėjo, kad tamsesnio gymio užsienietį sumušė į akciją atvykę du fašistuojantys Vilniaus skustagalviai - Vytautas Stepanauskas ir Vitalijus „Jdie“. Žurnalistai užfiksavo kaip kolonoje žygiavęs V. Stepanauskas saliutavo nacių stiliumi.

Abu veikėjai buvo nubausti už chuliganizmą, jiems teko sumokėti po 200 litų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.