Žvalgas - profesija ne silpniesiems

Vasario 9-14 d. Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono žvalgai Panevėžio rajono miškuose dalyvavo išgyvenimo pratybose, kur buvo mokomi išgyvenimo paslapčių. Pratybose taip pat dalyvavo Birutės bataliono žvalgai ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės kariai. Mokymų metu kariai įgijo išgyvenimo gamtoje žiemos metu ir priešo pajėgų apsuptyje įgūdžių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 16, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:29 PM

Kariai buvo mokomi, kaip pasigaminti sniegbridžius, nenuskęsti įlūžus ledui, nenaudojant degtukų užkurti ugnį, iš parankinių priemonių pasistatyti pastogę, pagauti žuvį pasitelkus sumanumą ir minimalias priemones. Didžiausias iššūkis tekęs kariams – nepakliūti į priešo nelaisvę, kuris persekioja pasitelkęs pėdsekius šunis ir sraigtasparnį.

„Šiose pratybose kariams perteikiau bazines žinias kaip išgyventi gamtoje žiemą, kurias pats įgijau dalyvaudamas išgyvenimo kurse Norvegijoje. Žinoma kariai darė klaidų kurias ir aš pats dariau mokydamasis, bet kiekvienas mokosi iš savų klaidų. Šie įgauti įgūdžiai yra labai svarbūs, ypač žvalgam, kurie dažniausiai veikia vieni ir negauna jokios paramos iš savų padalinių“ – sakė pratybų vadovas.

Pratybų realistiškumą užtikrinti padėjo priešo imitavimo grupė, Panevėžio policijos komisariato kinologai su šunimis ir Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su įgula.

Šios pratybos buvo organizuojamos žvalgams, kadangi pagrindinė jų užduotis kovinių veiksmų metu - rinkti žvalgybinę informaciją įsiskverbus į priešo pajėgų gilumą. Karinių operacijų metų žvalgas gali būti aptiktas ar atskirstas nuo savų pajėgų ir negalės ilgą laiką atsitraukti, todėl išgyvenimo žinios jiems yra būtinos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.