Ūkio banko tvarkytojai supainiojo viešuosius ir privačius interesus? (papildyta)

Gali būti, kad derybas su Šiaulių banku pradėsiantis nemokaus Ūkio banko laikinasis administratorius Adomas Audickas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. „Lietuvos ryto“ televizijos žiniomis, į pagalbininkus tvarkyti Ūkio banko reikalus jis pasamdė advokatų kontorą „Raidla, Lejins & Norcous“, su kuria pats neseniai dirbo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:15 PM

Klausimų apie klampius ryšius A. Audickas sulaukė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Edmundas Jakilaitis A. Audickui priminė, kad šis dirbo bendrovėje „Raidla, Lejins & Norcous“ ir paklausė, ar buvusio darbdavio samdymas nekvepia interesų konfliktu.

„Nemanau, kad tai interesų konfliktas, tai labai profesionali kompanija, kuri tinka šiam darbui. Aš nematyčiau didelės problemos. Lietuva yra tokia maža, kad, tiesą sakant, vienokių ar kitokių santykių su visomis advokatų kontoromis turiu. Ir ne tik su advokatų kontoromis, bet ir su kitais konsultantais, nes Lietuva yra tokia maža“, – gynėsi A. Audickas. 

 Jis nemano, kad dėl išaiškėjusių faktų turėtų atsistatydinti. 

Gijų yra dar daugiau: vienas iš šios kontoros partnerių Irmantas Norkus ir Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas – buvę bendramoksliai, Vilniaus universitete drauge studijavo teisę ir gyveno viename bendrabučio kambaryje. Apie tai A. Audickui pranešė E. Jakilaitis. Tai A. Audicką nustebino, tačiau jis tikino, kad pasitiki savo kompetencija ir partneriais. 

„Ponas Vasiliauskas turbūt turi vienokių ar kitokių santykių su kitomis advokatų kontoromis. Turbūt jis pažįsta visus partnerius kitose advokatų kontorose. Norint kasti ir ieškoti, kiekvienoje kontoroje prisikasi. Bet svarbiausia pakalbėti, kaip tai gali pakenkti darbo kokybei, kurį mes padarėme per trumpą laiką“, - gynėsi A. Audickas.

„Gali kilti įtarimas, kad jūs darote viską, kad pinigai neišeitų iš savų rato“, - pastebėjo laidos vedėjas E. Jakilaitis.

„Manau, kad nekeliu jokių abejonių dėl savo darbo skaidrumo, nes neabejoju savo darbo kokybe, komandos kokybe. Tikrai neičiau obuoliauti su žmogumi, kurio aš nepažįstu. Čia yra per didelės atsakomybė, kad pasiimtum žmogų, kurio tu nepažįsti, ir bandyti su juo susipažinti per labai trumpą laiką. Čia turi dirbti su komanda, kuria pasitiki“, - aiškino laikinasis administratorius.

E. Jakilaičiui suabejojus, kad vos daugiau nei mėnesį išdirbus advokatų kontoroje vargu ar galima jos darbuotojus taip gerai pažinti, Ūkio banko administratorius atsakė, kad su I. Norkumi buvo anksčiau pažįstamas.

„O gali būti taip, kad Vitas Vasiliauskas su advokatu Irmantu Norkumi sutarė, kad bus tam tikri veiksmai? Irmantas Norkus priima Adomą Audicką į advokatų kontorą, jis ten ruošiasi Ūkio banko perėmimui, perima, nusamdo tą patį Irmantą Norkų už 300 tūkstančių per savaitę?“ - klausė E. Jakilaitis.

„Scenarijų galima visokių prikurti“, - atsakė A. Audickas.

Anot jo, su konsultantais pavyko neblogai nusiderėti, o esą mokėti nerealų atlygį jiems nebūtų galimybių. Maksimaliai konsultantų atlygiui gali būti skirta 350 tūkst. litų. Tiek gali būti išleista per 9 dienas.

„Reikėtų pasitikslinti, kokia suma buvo išleista. Bet tai ne aš vienas. Pas mus kiaurą parą dirbo dešimt auditorių. Buvo teisininkų komanda, apie aštuonis“, - aiškino laikinasis administratorius.

Pernai A. Audickas dar buvo ūkio viceministras, metų pabaigoje palikęs ministeriją, jis tapo „Raidla, Lejins & Norcous“ advokatų kontoros konsultantu. Trumpai padirbėjęs A. Audickas buvo pakviestas tapti Ūkio banko laikinuoju administratoriumi.

„Pats turiu bankinės patirties, esu vertinęs kelias galimybių studijas naujiems bankams kurti, turiu išsilavinimą, susijusį su bankininkyste, patarinėjau Lietuvos bankui „Snoro“ istorijoje“, – kodėl jį pasirinko Lietuvos bankas, dėstė A. Audickas. 

45 tūkst. litų – didžiausias atlyginimas, kurį jam teko uždirbti.

„Tačiau, palyginti su sumomis, kurias uždirba konsultantai, ši suma nėra tokia stulbinanti. Netgi jei ji būtų 15 tūkst., būtų tokios pačios šnekos, kad tai milžiniška suma“, - kalbėjo A. Audickas.

Jis tikino, kad baigęs darbą Ūkio ministerijoje jis trumpai ilsėjosi ir pradėjo domėtis Ūkio banko situacija. Apie bendradarbiavimą su „Raidla, Lejins & Norcous“ A. Audickas pats neprabilo.

„Turi būti pasirengęs tokiam dalykui, tai negali nutikti per vieną dieną. Lietuvos bankas manė, kad potencialiai taip gali būti“, - paklaustas, ką veikė išėjęs iš Ūkio ministerijos, sakė A. Audickas.

 Tuo metu, kai intensyviai domėjosi Ūkio banku, A. Audickas jau dirbo su „Raidla, Lejins & Norcous“.

„Vertinimą atliks nepriklausomas vertintojas. Žinoma, Lietuvoje mes turime krūvą bėdų su vertintojais. Tačiau tai galėtų būti patikima kompanija, galbūt „Price Waterhourse Coopers“, galbūt KPMG.

Tiems vertintojams, kurie to imtųsi, būtų daromas labai didelis spaudimas. Mes imtume gerą tarptautinę kompaniją, tad jie nerizikuotų savo reputacija. Žinoma, yra rizikų, bet, manau, jas galima suvaldyti“, - sakė laikinasis administratorius.

Už savo pirmines išvadas, ką daryti su žlungančiu banku, jam numatytas 45 tūkst. litų atlyginimas. Tokia pat suma jam į sąskaitą įkris kas mėnesį kaip darbo užmokestis.

V. Vasiliauskas yra pasakęs, kad laikinasis administratorius gali samdytis konsultantus, padėsiančius tvarkyti banko reikalus. Be to, Lietuvos banko vadovas sakė, kad daug pinigų prireiks sumokėti teisininkams už suteiktas paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.