Pareigūnai prieš gimdyves namuose užsimojo iš peties

Po truputį aiškėja vis daugiau visuomenę sujaudinusios kratos žinomų kino režisierių Inesos Kurklietytės ir Ramūno Abukevičiaus namuose aplinkybių. Antradienį ryte, kai pareigūnai ieškojo įvairių dokumentų I. Kurklietytės namuose, tuo pačiu metu vyko krata ir kitos gimdymo namuose šalininkės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės bute.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Feb 21, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:12 AM

Beje, abi moterys prieš tris savaites dalyvavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“, kur kalbėjo apie gimdymą negydymo įstaigose. I. Kurklietytė prieš aštuonerius metus apie gimdymą namuose sukūrė filmą „Lengvas raganavimas“.

V. Pilipauskaitė-Butkienė vadovauja Prieraišiosios tėvystės centrui, kuris įkurtas šviesti visuomenę apie įvairias tėvystės formas.

Ji buvo keletą kartų apklausta Vilniaus apylinkės prokuratūroje kaip liudininkė. Ten vyksta ikiteisminis tyrimas dėl kūdikių neteisėtų gimdymų negydymo įstaigose. Prokuratūra skelbia, kad tiriami atvejai, kai po tokių gimdymų mirė vaikai, gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai. Medikai kaltinami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla.

V. Pilipauskaitė-Butkienė pasakojo, kad pareigūnų komanda į jos butą Vilniuje, Naujininkuose, antradienį atėjo 7 val. ryto. Bute buvo vyras, menininkas Tomas S. Butkus ir dvi dukterys - pusantrų ir beveik penkerių metų.

Ji labai stebėjosi, kad krata vyko vyresniosios dukters gimtadienio išvakarėse. Trečiadienį mergaitei sukako 5-eri, todėl draugai rinkosi sutvarkyti buto po kratos ir padėti surengti mergaitės gimtadienį, nes pažadėtas braškių tortas taip ir nebuvo iškeptas.

V. Pilipauskaitės-Butkienės nuomone, antradienį ji padarė viską, kad jos vaikai neišsigąstų. „Pas mus namuose yra svečių. Atėjo daug tetų ir dėdžių, kurie nori pasižiūrėti, kaip mes gyvename“, - paaiškino ji.

Mergaitės domėjosi svečių vardais, virė žaislinę košę ir nešė ją pavaišinti dėdes ir tetas. Tarp jų buvo ir vaiko teisių tarnybos atstovė.

Krata tęsėsi penkias valandas. Leidėjas, dailininkas, muzikantas T. S. Butkus turi daug kompaktinių diskų, nuotraukų, paveikslų, todėl pareigūnai turėjo daug darbo. Jie elgėsi mandagiai.

V. Pilipauskaitė-Butkienė turėjo vienintelį priekaištą: jai neleido atsiliepti į telefono skambutį, nors tą rytą 10 val. turėjo įvykti dalykinis susitikimas ir jos nesulaukęs pašnekovas bandė prisiskambinti telefonu.

Pareigūnai paėmė daug asmeninių daiktų, kompiuterius, skaitmenines laikmenas.

Šeima tvarkėsi iki antradienio vakaro. Išeidami pareigūnai sudėliojo daiktus taip, kaip jiems išėjo, ant žemės nieko neišmėtė, teliko grąžinti juos į savo vietas.

V. Pilipauskaitė-Butkienė net ir po kratos yra įsitikinusi, kad Valstybė privalo išgirsti savo piliečius, įsiklausyti į jų poreikius ir spręsti gimdymo namuose problemą: „Mums klijuojamos sektantų, nusikaltėlių, neatsakingų tėvų etiketės ir užkertamas kelias bet kokiai konstruktyviai diskusijai.“

Ji pabrėžė, kad svarbu išsiaiškinti, kas per dvidešimt metų vyko neteisėtai, ir nustatyti padarytas žalas.

Bet ji siūlo neplakti į vieną ikiteisminio tyrimo ir moterų prašymo sutvarkyti teisinę sistemą, kad tokių žalų daugiau nebūtų daroma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.