Filmuotoje medžiagoje - pareigūnų vizitas I. Kurklietytės namuose

Atlikti kratą namuose, kai lovelėse miega maži vaikai, o šeimininkė rengiasi gaminti pusryčius - nelengva užduotis net patyrusiems pareigūnams. Žinomų kino režisierių Inesos Kurklietytės ir Ramūno Abukevičiaus namuose krata vyko 3 valandas.

I. Kurklietytė patyrė šoką.
I. Kurklietytė patyrė šoką.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 7:07 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:50 AM

„Viskas vyko kaip kriminaliniame filme. Išeinu ryte pro duris – prie vartų tamsoje stovi 6 žmonės ir sako, kad darys kratą“, – pasakojo režisierius ir aktorius R. Abukevičius. Pareigūnų vizitas sujaukė jo namų ramybę. Tačiau vyras buvo nepėsčias - jis filmavo, ką per kratą daro pareigūnai. Dabar šią filmuotą medžiagą gali pažiūrėti lrytas.lt lankytojai.

R. Abukevičiaus ir jo žmonos režisierės I. Kurklietytės namuose Vilniuje antradienį pareigūnai surado filmo „Lengvas raganavimas“ įrašus ir juos išsivežė.

Šeimos draugai liūdnai juokauja, kad R. Abukevičius dabar galės susukti dar vieną filmą - šį kartą apie gimdymus namuose tiriančius pareigūnus.

Prieš aštuonerius metus sukurtas ir daugelyje užsienio festivalių rodytas filmas „Lengvas raganavimas“ pasakoja apie gimdymą namuose.

„Tai pasikėsinimas į žodžio laisvę“, – šoko ištikta I. Kurklietytė kalbėjo po kratos.

Kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas ir Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas susitikime aptarė didelio rezonanso sulaukusią situaciją, kai režisieriaus ir aktoriaus R. Abukevičiaus ir jo žmonos režisierės I. Kurklietytės namuose Vilniuje buvo atlikta krata dėl už valstybės biudžeto lėšas sukurto filmo „Lengvas raganavimas“.

Susitikimo dalyvių teigimu, nepriklausomoje demokratinėje valstybėje kūrėjams turi būti atviros visos temos ir daugeliu atvejų menininkai padeda įtaigiai įžvelgti visuomenės problemas ar jos dvasinę būklę. Nekvestionuodami vykdomo tyrimo, Lietuvos kino centras kartu su Lietuvos kinematografininkų sąjunga sunerimę dėl taikomų priemonių adekvatumo tikisi, kad visuomenei bus pateiktas kompetentingas komentaras.

„Labai tikiuosi, kad šis įvykis netaps precedentu ir Lietuvoje kūrėjai galės gyventi ir kurti, nesibaimindami kūrybinės laisvės ribojimų“, – sakė R. Kvietkauskas.

Negana to, tuo pačiu metu vyko krata ir kitos gimdymo namuose šalininkės Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės bute.

Vaikai pareigūnus vaišino koše

V. Pilipauskaitė-Butkienė vadovauja Prieraišiosios tėvystės centrui, kuris įkurtas šviesti visuomenę apie įvairias tėvystės formas.

Ji buvo keletą kartų apklausta Vilniaus apylinkės prokuratūroje kaip liudininkė. Ten vyksta ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtų gimdymų negydymo įstaigose. Prokuratūra skelbia, kad tiriami atvejai, kai po tokių gimdymų mirė vaikai, gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai. Medikai kaltinami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla.

V. Pilipauskaitė-Butkienė pasakojo, kad pareigūnų komanda į jos butą Vilniuje, Naujininkuose, antradienį atėjo 7 val. ryto. Bute buvo vyras, menininkas Tomas S. Butkus ir dvi dukterys - pusantrų ir beveik penkerių metų.

Ji labai stebėjosi, kad krata vyko vyresniosios dukters gimtadienio išvakarėse. Trečiadienį mergaitei sukako 5-eri, todėl draugai rinkosi sutvarkyti buto po kratos ir padėti surengti mergaitės gimtadienį, nes pažadėtas braškių tortas taip ir nebuvo iškeptas.

V. Pilipauskaitės-Butkienės nuomone, antradienį ji padarė viską, kad jos vaikai neišsigąstų. „Pas mus namuose yra svečių. Atėjo daug tetų ir dėdžių, kurie nori pasižiūrėti, kaip mes gyvename“, - paaiškino ji.

Mergaitės domėjosi svečių vardais, virė žaislinę košę ir nešė ją norėdamos pavaišinti dėdes ir tetas. Tarp jų buvo ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė.

Krata tęsėsi penkias valandas. Leidėjas, dailininkas, muzikantas T. S. Butkus turi daug kompaktinių diskų, nuotraukų, paveikslų, todėl pareigūnai turėjo daug darbo. Jie elgėsi mandagiai.

V. Pilipauskaitė-Butkienė turėjo vienintelį priekaištą: jai neleido atsiliepti į telefono skambutį, nors tą rytą 10 val. turėjo įvykti dalykinis susitikimas ir jos nesulaukęs pašnekovas bandė prisiskambinti telefonu.

Pareigūnai paėmė daug asmeninių daiktų, kompiuterius, skaitmenines laikmenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.