Namuose norinčias gimdyti moteris prokurorai įtraukė į karą

„Lietuvos rytas” rašė apie didelį atgarsį sukėlusią kratą kino režisierių Inesos Kurklietytės ir Ramūno Abukevičiaus namuose. Pasirodo, šią savaitę buvo krečiami dar trijų gimdymo namuose šalininkių būstai.

Įžvelgdami grėsmę žodžio laisvei I. Kurklietytę nuo persekiojimo ėmė ginti jos kolegos, o pati menininkė ketina kreiptis į Strasbūro teismą.<br>T. Bauras
Įžvelgdami grėsmę žodžio laisvei I. Kurklietytę nuo persekiojimo ėmė ginti jos kolegos, o pati menininkė ketina kreiptis į Strasbūro teismą.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė ("Lietuvos rytas")

Feb 23, 2013, 9:40 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:28 AM

Į kovą su nenorinčiomis gimdyti ligoninėse moterimis buvo mestos didelės pajėgos – keturiose kratose dalyvavo dešimtys pareigūnų.

Pas I. Kurklietytę, kuri yra sukūrusi filmą apie gimdymą namuose, nuvyko šeši pareigūnai, pas Prieraišiosios tėvystės centro vadovę Vitaliją Pilipauskaitę-Butkienę – irgi šeši. Moterys suskaičiavo 12 pareigūnų pas gimdymo namuose sąjūdžio pradininkę Jurgą Švedienę, o dar keturi užgriuvo į devynių vaikų motinos Ivetos Vaiginienės, turinčios akušerės diplomą, namus.

Visos kratos prasidėjo 7 valandą ryto ir truko 3–5 valandas.

Buvo rengiamasi suimti?

Per kratas pareigūnai skambino vieni kitiems, klausinėjo, ar nereikia pagalbos. Tikriausiai buvo rengiamasi ir suėmimams, nes visur dalyvavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Juškevičienė paaiškino, kad jų darbuotojai kviečiami į kratas, kad pasirūpintų vaikais, jei tėvai suimami. Vaikai iki vienų metų vežami į ligoninę, o vyresni – į trumpalaikės globos centrus.

Prokurorai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto gimdymo ne gydymo įstaigose. Tiriami atvejai, kai po tokio gimdymo mirė vaikai, gimdyvės patyrė sunkių sveikatos sutrikimų. Medikai kaltinami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla.

Surašė aktą, jog vaikai alkani

„Net jei 7 valandą ryto jau esi pabudęs, dar ne viską supranti, kas vyksta. Ir tuo metu į tavo butą įsiveržia būrys žmonių”, – kalbėjo I. Vaiginienė.

Kratos metu bute buvo septyni vaikai nuo 6 iki 16 metų.

„Vaikai atsikėlė, nesupranta, kas darosi, ką tik išlipę iš lovos, o čia aiškina: netvarka! Visi alkani, šalta, o aš sėdžiu ir žiūriu, kas imama”, – pasakojo moteris. Ji serga parkinsonizmo liga ir per visą kratą drebėjo.

I. Vaiginienei surašytas aktas, kad vaikai nepamaitinti, o namie šalta. Motina tikino, kad namai atšalo, kai pareigūnai pusvalandį laikė atidarytas duris, o būstas kūrenamas malkomis.

Per kratą moteris buvo susiruošusi virti košę, nes vienas vaikas serga diabetu, jį būtina laiku maitinti. Tačiau pareigūnai liepė sėdėti ir žiūrėti, kaip jie dirba. Tiesa, jie nebuvo agresyvūs.

Pareigūnai išsivežė visas I. Vaiginienės vaikų nuotraukas, labai seną kompiuterį, laikmenas.

Apžiūrinėjantiems medikamentus pareigūnams ypač užkliuvo amoniakas.

„Negi turėdama devynis vaikus ir gyvendama pora kilometrų iki tos vietos, kur atvažiuoja greitoji pagalba, aš negaliu turėti vaistinėlės?” – stebėjosi I. Vaiginienė.

Neleido atsiliepti telefonu

Filologės V. Pilipauskaitės-Butkienės bute krata vyko jos vyresniosios dukters penktojo gimtadienio išvakarėse.

„Pas mus namuose yra svečių. Atėjo daug tetų ir dėdžių, kurie nori pasižiūrėti, kaip gyvename”, – taip motina aiškino dukterims apie ankstyvus atėjūnus.

Mergaitės žaisdamos virė košę ir nešė ją pasivaišinti „dėdėms” ir „tetoms”.

Krata vyko penkias valandas. Moters vyras leidėjas, dailininkas, muzikantas Tomas S.Butkus turi daug kompaktinių diskų, nuotraukų, paveikslų, todėl pareigūnai turėjo daug darbo. Bet elgėsi mandagiai.

V. Pilipauskaitė-Butkienė tyrėjams turėjo vienintelį priekaištą – jai neleido atsiliepti telefonu. Tą rytą turėjo įvykti dalykinis susitikimas ir jos nesulaukęs pašnekovas bandė prisiskambinti.

Liko tik plikos sienos

J. Švedienė šioje byloje yra įtariamoji. Liudininkų teigimu, jos bute kratą atlikę daugiau kaip dešimt pareigūnų išsinešė visą biblioteką ir kompiuterius, iškraustė net pinigus iš kišenių.

Bute liko tik sienos. J. Švedienės vyro verslas sužlugdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.