Šiaulių bankas perima dalį Ūkio banko turto ir įsipareigojimų

Šeštadienį Šiaulių bankas, laikinasis Ūkio banko administratorius ir valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“ pasirašė sutartį dėl dalies Ūkio banko turto, sandorių, teisių ir įsipareigojimų perkėlimo į Šiaulių banką.

Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas sako, kad pagal patvirtintą preliminarų turto vertinimą bendra į Šiaulių banką perkeliamų įsipareigojimų klientams suma sudaro 2,7 mlrd. litų.<br>A. Račiukaitis
Laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas sako, kad pagal patvirtintą preliminarų turto vertinimą bendra į Šiaulių banką perkeliamų įsipareigojimų klientams suma sudaro 2,7 mlrd. litų.<br>A. Račiukaitis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 24, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:13 AM

"Bankinė krizė tokiu būdu išspręsta pirmą kartą Lietuvos istorijoje. Tikrai džiaugiamės, kad į Lietuvą ateina tokia tarptautinė praktika", - pabrėžė  Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Jis tikino, kad po šio žingsnio bankų konkurencija taps didesnė ir dėl to išloš klientai.

Šiaulių bankui bus perduodami Ūkio banko įsipareigojimai klientams, neviršijantys Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatytos draudimo išmokos draudžiamojo įvykio atveju.

Pagal patvirtintą preliminarų turto vertinimą bendra į Šiaulių banką perkeliamų įsipareigojimų klientams suma sudaro 2,7 mlrd. litų. Tokia pati yra ir perkeliamo turto bei valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ įnašo vertė – 2,7 mlrd. litų.

Perimto turto turto „švari“ dalis yra apie 1,9 mlrd. litų, likusi dalis - 800 mln. litų - „Indėlių ir investicijų draudimo“.

"Kai atskirsime gerąjį banką ir perduosime jį Šiaulių bankui, tai blogajam bankui bus iškelta bankroto byla", - dėsto laikinasis Ūkio banko administratorius Adomas Ąžuolas Audickas.

„Svarstyti klausimai buvo sudėtingi, todėl derybos vyko intensyviai ir buvo įtemptos. Artimiausiu metu svarbiausia mūsų užduotis – kaip įmanoma greičiau atnaujinti paslaugų teikimą buvusiems Ūkio banko klientams. Tam prireiks nemažai pastangų, tačiau esame pasirengę skirti tiek laiko ir pajėgumų, kiek reikės“, – sakė Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda.

Anot A. Žiugždos, perimti indėliai, turtas, kurie buvo Lietuvoje. Pasak jo, į Šiaulių banką perkelti maždaug 200 tūkst. klientų.

„Ką tik pasirašėme sutartį dėl dalies Ūkio banko turto ir įsipareigojimų. Klientų skaičius didelis, turtas didelis. Tai užtruks keletą dienų“, - sakė A. Žiugžda.

„Tai grynieji pinigai, vertybiniai popieriai, dalis nekilnojamojo turto. Turto vertės preliminarios, galutinė turto vertė bus nustatyta trijų mėnesių laikotarpyje“, - vardijo A. Žiugžda.

„Dieną naktį derėjomės. Tikrai derybos buvo sudėtingos, intensyvios“, - sakė A. Žiugdža.

„Po intensyvių derybų šalims pasiekus susitarimą nemokaus banko problema pirmą kartą išspręsta tokiu būdu, kuris sudaro sąlygas jau artimiausiu metu atkurti bankinių paslaugų teikimą Ūkio banko klientams. O tai reiškia, kad svarbiausias trumpojo laikotarpio tikslas pasiektas – absoliuti dauguma žmonių ir įmonių vėl galės netrukdomai disponuoti savo lėšomis, laikytomis Ūkio banke“, – sakė V. Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad beveik visi Ūkio banko indėlininkai nepraras nei indėlių, nei už jas priskaičiuojamų palūkanų, nes visi Ūkio banko įsipareigojimai klientams į Šiaulių banką bus perduodami pagal šiuo metu galiojančias sutartis.

"Nuo to bankų sistemai tapo tik geriau. Po šios dienos įvykių sistema tapo švaresnė, skaidresnė ir tikrai stipresnė", - tarsi prezidentės žodžius apie "sistemos išvalymą" kartojo Lietuvos banko vadovas.

Pasak A. Žiugždos, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) bei Lietuvos investuotojų valdomas Šiaulių bankas yra finansiškai stiprus ir pajėgus, kad užtikrintų tolesnį įsipareigojimų vykdymą ir paslaugų atnaujinimą buvusiems Ūkio banko klientams.

"Šiaulių bankas pasirašė su Europos Rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) sutartį, pagal kurią ERPB suteikia Šiaulių bankui 20 mln. eurų subordinuotą paskolą terminui iki 10 metų", - sakė A. Žiugžda. Anot jo, paskolos paskirtis – sustiprinti Šiaulių banko kapitalo bazę, Šiaulių bankui perimant dalį Ūkio banko turto ir įsipareigojimų.

„Mes tikime, kad pasiektas susitarimas mūsų klientams, darbuotojams ir akcininkams suteiks naujų ir didesnių augimo galimybių, o visa Lietuvos bankininkystės sistema sustiprės ir taps dar konkurencingesnė“, – teigė Šiaulių banko valdybos pirmininkas Algirdas Butkus.

Didžiausias Šiaulių banko akcininkas Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) visiškai palaiko šį sandorį. ERPB pranešė, kad siekdamas sustiprinti Šiaulių banko kapitalo bazę, pagreitinti Ūkio banko bankinės veiklos perėmimo procesą bei stabilizuoti padėtį Lietuvos finansų sektoriuje, suteiks Šiaulių bankui subordinuotą 20 milijonų eurų paskolą.

Sylvia Gansser Potts, ERPB finansų įstaigų departamento direktorė, pabrėžė, kad ERPB vertina greitai priimtą sprendimą dėl problemų patyrusio Ūkio banko Lietuvoje. „Mes džiaugiamės, kad šis sandoris užtikrins bankų sektoriaus stabilumą, o ERPB suteikta finansinė parama dar labiau sustiprins Šiaulių banką“, – sakė ji.

Apie paslaugų buvusiems Ūkio banko klientams atnaujinimą banko klientai ir žiniasklaida bus informuojami atskirais pranešimais.

Į Šiaulių banką perkeliamo turto vertę nustatė audito įmonė „KPMG Baltics“, tačiau trišalėje sutartyje numatyta atlikti papildomą detalų turto vertinimą.

Tris mėnesius truksiantis išsamus vertinimas yra saugiklis visoms sandoryje dalyvaujančioms šalims. Patikslinus turto vertes, bus tikslinami ir sandoryje dalyvaujančių šalių įsipareigojimai.

Trišalėje sutartyje taip pat numatyta, kad įsipareigojimus, turtą, sandorius ir teises perimantis Šiaulių bankas bankines operacijas Ūkio banko klientams privalo atnaujinti per įmanomai trumpiausią laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.