Lietuviškų mokyklų Lenkijoje klausimas lieka atviras

Galutinis sprendimas uždaryti dar

Antradienį vyko piketas prie Lenkijos ambasados.<br>D. Umbrasas
Antradienį vyko piketas prie Lenkijos ambasados.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 26, 2013, 12:48 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:27 AM

Mokyklų uždarymą trečiadienį svarstys valsčiaus taryba, tačiau nuspręsta, kad šis sprendimas dar nebus galutinis.

„Mes galime priimti nutarimą dėl ketinimo uždaryti mokyklas. Jeigu už tai bus nubalsuota, dar mažiausiai tris mėnesius tai liks atviras dalykas - galutinį sprendimą dėl uždarymo turėtume priimti iki gegužės pabaigos, kad liktų trys mėnesiai iki rugsėjo 1 dienos atleisti žmones iš darbo“, - antradienį BNS sakė V. Liškauskas.

Jis teigė pastarosiomis dienomis lietuviškų mokyklų finansavimo klausimą dar kartą iškėlęs pokalbiuose telefonu su Lenkijos švietimo viceministru ir Palenkės vaivadijos vaivada.

„Jei priimsime nutarimus dėl ketinimų uždaryti tris mokyklas, per tris mėnesius ieškosime papildomo finansavimo galimybių Lenkijos pusėje. Ar pavyks, sunku dabar pasakyti“, - sakė V. Liškauskas.

Aptarti lietuviško švietimo Lenkijoje klausimus su viršaičiu kitą savaitę žada ir Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, kurio vadovaujama Vyriausybė svarsto galimybę skirti iki 400 tūkst. litų iš Lietuvos biudžeto.

„Mes turėsime susitikimą kitą savaitę ir aptarsime ne tik trumpalaikį tų mokyklų finansavimo klausimą, bet reikia žinoti, koks moksleivių skaičius bus po kelerių metų, ir rasti susitarimą, kad ši problema nekiltų mokslo metų viduryje arba pereinant į kitus metus“, - Lietuvos radijui sakė A. Butkevičius.

Lietuvos premjeras taip pat teigė, kad šiuo klausimu bus kalbamasi su Lenkijos vyriausybe.

Lenkijos lietuvių teigimu, Lenkijos švietimo ministerija prieš pusantrų metų pripažino problemą dėl lietuviškų mokyklų ir žadėjo padidinti finansavimą 80 proc., bet vėliau apsigalvojo ir lėšas padidino 20 procentų.

Praėjusią savaitę Lenkijos lietuviai viešai kreipėsi į Lietuvos vadovus, prašydami tarpininkauti dialoge su Lenkijos vadžia, kad nebūtų uždaromos nedidelės Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių pagrindinės mokyklos.

Uždarius tris minėtas nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būtų galima mokytis tik Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje „Žiburio“ mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

Lenkijoje per dešimtmetį buvo uždaryta pusė lietuviškų mokyklų. Šiuo laikotarpiu Krasnagrūdos ir Krasnavo mokyklose panaikintos lietuviškos klasės, uždarytos Agradnykų, Klevų, Ramoniškių, Vaitakiemio mokyklos.

Lenkijos lietuviai taip pat skundžiasi, kad net ir per lietuvių kalba vedamas pamokas moksleiviai turi mokytis iš lenkiškų vadovėlių.

Lietuviškoms mokykloms Punske Lietuva yra skyrusi tik vienkartinę finansinę paramą - buvusi Vyriausybė 2011 metais buvo skyrusi 350 tūkst. litų šioms mokykloms išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?