Devynis mėnesius už grotų praleidę slaugytojai grįžta į darbą

Pusamžio paciento sumušimu apkaltinti ir už grotų pasiųsti trys Šiaulių psichiatrijos ligoninės slaugytojai grįžta į darbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-02-28 14:28, atnaujinta 2018-03-10 21:23

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino Lietuvos Apeliacinio teismo nutartį, kuria pernai visi trys medikai: 41 metų Romaldas Vainauskas, 29-erių Andrius Kalnikas ir 28 metų Tomas Peleckas - buvo pasiųsti į pataisos namus atlikti jiems paskirtą dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Laisvės oro medikai vėl įkvėpė už grotų praleidę devynis mėnesius.

Visus tris į laisvę išleistus slaugytojus Šiaulių psichiatrijos ligoninės administracija vėl priims į darbą.

R. Vainauskas ligoninėje pradeda dirbti jau penktadienį. A. Kalnikas su T. Pelecku dirbti pradės sekmadienį.

Į ligoninę pateko po daugiadienių išgertuvių

Situaciją, į kurią pateko trys Šiaulių psichiatrijos ligoninės slaugytojai, susiklostė 2008-ųjų vasarą, kai į medikus po savaitę trukusių išgertuvių kreipėsi Kuršėnuose (Šiaulių r.) gyvenantis 50 metų Romualdas Š.

Į Šiaulių priklausomybių centrą brolio atvežtas Romualdas Š. buvo pasiųstas į Šiaulių psichiatrijos ligoninę.

Priimamajame pacientą apžiūrėjusi medikė jam davė tabletę ir iškvietusi greitąją pagalbą pasiuntė į Šiaulių ligoninę.

Ligoninės pižama perrengtas Romualdas Š. buvo paguldytas į Nefrologijos-toksikologijos skyriaus palatą, medikai jam pastatė lašelinę.

Dvi naktis palatoje praleidęs Romualdas Š. iš ligoninės paspruko. Vyriškis tvirtino, kad lauk išėjo atsirakinęs iš vidaus užrakintas duris.

Bėglį rado policija

Basą ir ligoninės pižama vilkintį Kuršėnų link pėdinantį vyriškį pastebėjo Šiaulių pakraštyje patruliavęs policijos ekipažas. Pareigūnai iškvietė greitąją pagalbą, ši iš ligoninės pasprukusį pacientą nuvežė į Šiaulių psichiatrijos ligoninę.

Psichiatrijos ligoninėje alkoholinės psichozės ištiktas Romualdas Š. ėmė elgtis agresyviai, susigrūmė su jį nuraminti pamėginusiu slaugytoju.

Medikai agresyvų pacientą sutramdė ir pririšo prie lovos.

Liepos 2 dieną 6 val. 40 min. į Šiaulių psichiatrijos ligoninę paguldytas Romualdas Š. čia praleido visą dieną, o liepos 3-iąją 3 val. nakties vėl buvo išvežtas į Šiaulių ligoninę ir skubiai operuotas.

Vyriškiui buvo nustatyti sunkūs sužalojimai: kepenų daugybiniai žvaigždės formos plyšimai, kepenų raiščių plyšimai, blužnies bei tulžies nuplėšimas.

Pacientas galėjo iškristi pro langą

Pasveikęs kuršėniškis ėmė tvirtinti, kad jį pririštą prie lovos psichiatrijos ligoninės palatoje sumušė trys slaugytojai.

Smurtu apkaltinti slaugytojai savo kaltę neigė ir tvirtino Romualdo Š. nemušę. Dienos metu dirbę slaugytojai sakė, kad smurtą prieš pacientą būtų pastebėję kiti skyriuje buvę medikai bei dar du toje pačioje palatoje gulėję alkoholinės psichozės ištikti pacientai.

Slaugytojai sakė girdėję kalbų, kad Romualdas Š. iš trečiajame pastato aukšte esančios Nefrologijos-toksikologijos skyriaus palatos paspruko ne išėjęs pro duris, bet iššoko pro langą ir, nukritęs ant žemės, galėjo patirti rimtų traumų.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai tvirtino, kad tiriant bylą buvo patikrintos visos galimos versijos.

Pasak tyrėjų, ekspertai nustatė, kad sužalojimai šiam vyriškiui buvo padaryti tiesioginiais smūgiais, jie nebūdingi griuviminei traumai.

Sulaukė kolegų palaikymo

Nors visi trys sunkiu sveikatos sutrikdymu apkaltinti slaugytojai savo kaltę neigė, 2011 metų rugsėjo 27-ąją bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas A. Kalniką, R. Vainauską ir T. Pelecką nuteisė kalėti dvejus metus.

Šį nuosprendį visi trys nuteistieji apskundė Apeliaciniam teismui. Šiam teismui buvo pateikta ir nepriklausomo eksperto – 46 metų teismo medicinos specialisto darbo stažą turinčio – Antano Algirdo Garmaus atliktos ekspertizės išvada, kad tokie sužalojimai, kurie buvo diagnozuoti Romualdui Š., negalėjo būti padaryti smūgiuojant nei rankomis, nei kojomis.

Tačiau Lietuvos Apeliacinis teismas išnagrinėjęs nuteistųjų skundus nusprendė juos atmesti. Kadangi pernai balandžio 27-ąją nutartį priėmęs Apeliacinis teismas paliko galioti Šiaulių apygardos teisme priimtą nuosprendį, slaugytojai buvo pasiųsti už grotų.

Pernai gegužės 16-ąją sulaikymui į policijos komisariatą atvykusius A. Kalniką, R. Vainauską bei T. Pelecką pasitiko juos palaikyti čia susirinkę kolegos ir draugai.

Kolegų palaikymo akcijoje dalyvavęs Šiaulių psichiatrijos ligoninės direktorius Eugenijus Mikaliūnas sakė neabejojąs, kad visi trys slaugytojai į kalėjimą siunčiami nekaltai.

Į kalėjimą siunčiami slaugytojai tuo metu sakė besiviliantys, kad šią jiems laivę kainavusią klaidą pastebės ir ištaisys Aukščiausiasis Teismas, kuriam jie išsiuntė kasacinius skundus.

Sprendimą panaikinti Lietuvos Apeliacinio teismo nutartį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka Aukščiausiasis Teismas priėmė šiemet vasario 26-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.