Globos namai delsė 5 kg sveriančią mergaitę guldyti į ligoninę?

Nors medikai siuntė 5 kg sveriančią mergaitę į Kauno klinikas, ji ten atsidūrė tik po dviejų dienų - šeštadienio ir sekmadienio. Globos namai aiškina, kad jie bendravo su Kauno klinikų medikais, bet paguldyti į ligoninę mergaitės nepavyko. Dėl to bus pradėtas tyrimas. Jei paaiškės, kad mergaitė į ligoninę nebuvo nuvežta laiku dėl globos namų kaltės, vadovė Gražina Banienė gali gauti papeikimą ar būti atleista.

Specialistai teigia, kad mergaitės būklė gerėja.
Specialistai teigia, kad mergaitės būklė gerėja.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 1, 2013, 5:04 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:14 PM

Šiaulių apygardos prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sunkaus sveikatos sutrikdymo, tarnybos pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo, praneša ELTA.

Ventos socialinių globos namų direktorė G. Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra neigia. Ji tikino, kad globos namuose daryta viskas, jog padėtų psichikos sutrikimų turinčiai mažylei.

Mergaitė globos namuose gyvena nuo 2011 metų. Jos svoris visuomet svyravo apie 7 kilogramus. „Atsižvelgiant į jos negalią, jis laikomas normaliu. Vaiko būklę lėmė genetikos sutrikimai“, - sakė Sveikatos apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Angelė Bajorienė.

Mergaitę vargina sudėtinga patologija, daugybinis diagnozių derinys.

„Mus, Lietuvos žmones gąsdina, kaip tiek metų sulaukęs vaikas gali tik tiek sverti, bet tokios yra jos ligos“, - ramino A. Bajorienė.

Jos manymu, sąvokas „kankinimas“, „smurtas“ reikėtų atsargiau vartoti - nėra duomenų, kad vaikų globos namai mažamete nesirūpintų.

„Mergaitės būklė gerėja. Kalbama apie išleidimą į namus po keleto dienų“, - penktadienį sakė A. Bajorienė.

Nuo vasario 21 dienos visos institucijos vykdė patikrinimus Ventos globos namuose. Nė viena institucija nenurodo, kad mergaite buvo nepasirūpinta.

Vaiko sveikata blogėti pradėjo vasario 4 dieną.

Vasario 5 dieną mergaitė buvo išvežta į Šiaulių ligoninę. Šiauliuose gydytoja nustatė, kas vyksta su mergaite, ją grąžino į globos namus, nurodė, kaip mergaitę maitinti. Vasario 6 dieną buvo iškviesta greitoji, sveikata negerėjo, vakare mergaitė paguldyta į Šiaulių ligoninę.

Iki vasario 12 dienos gydytojai slaugė mergaitę ligoninėje. „Ligoninės išrašuose nėra įrašų apie didžiules pragulas, kurios vėliau minimos“, - tikino A. Bajorienė.

Vasario 12 dieną mergaitė grįžo į globos namus. Ji grįžo su tuo pačiu sutrikimu. Mergaitė po šio apsilankymo pas gydytojus ėmė valgyti šaukšteliu.

Vasario 15 dieną buvo vėl kreiptasi į medikus, mergaitei parašytas siuntimas gydymui ligoninėje.

Globos namai aiškina, kad jie bendravo su medikais, bet paguldyti į ligoninę nepavyko. Į Kauno klinikas ji išvežta 18 dieną - tik po savaitgalio.

„Net po trijų dienų. Čia mums iškilo naujas vertinimas, kodėl globos namų administracija operatyviai nereagavo į gydytojų siuntimą. Mūsų manymu, mergaitė į ligoninę turėjo būti paguldyta vasario 15 dieną“, - aiškino A. Bajorienė.

Skubiai sudaryta nauja komisija dėl drausminės atsakomybės globos namų vadovei. Komisija tirs vadovės darbą.

Įstaigos vadovei gali būti skirtas papeikimas ar atleidimas iš darbo. Tai priklausys nuo tyrimo rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.