Kaziuko mugėje Vilniuje - minios žmonių, centre ribojamas eismas

Penktadienį Vilniuje prasidėjo Kaziuko mugė. Vidurdienį sostinės gatvės jau buvo pilnos mugės svečių. „Labai daug žmonių! Labai keista! Juk dabar penktadienio pietūs! Negi tiek daug žmonių neturi darbo arba tiek daug tokių, kurie kada nori, tada dirba?“ - stebėjosi 24-erių Algirdas, vedantis renginius vaikams.

Kaziuko mugė vyks tris dienas.<br>V. Balkūnas
Kaziuko mugė vyks tris dienas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 1, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:31 PM

Jis atėjo pasižmonėti ir pažiūrėti, ką siūlo prekeiviai. „Norėtųsi daugiau lietuvių amatininkų matyti. Norėčiau, kad jie mane nustebintų, pasiūlytų kažką visiškai naujo. Vis dar daug perparduodančių kažkieno kito gaminius“, - kalbėjo mugės svečias. Nemaža dalis lankytojų neskubėjo pirkti daiktų, bet apžiūrinėjo maisto gaminius.

„Ragaujam karštą girą su medumi už 2 litus, džiaugiamės fantastišku oru ir gera nuotaika“, - sakė 34 metų vilnietis Vytautas. Jis laisvai planuoja savo darbo laiką, dėl to vidury dienos išėjo pasivaikščioti po mugę.

Planavo Kaziuko mugėje savo sūnui nupirkti medines kaladėles su lietuviškomis raidėmis.

„Man norėtųsi daugiau atrakcijų, daugiau veiksmo. Dabar kol kas 95 proc. mugės – prekyba. Kažkur mačiau kalvį, kuris gali vinį įkalti, bet to maža. Ne tik vaikams būtų įdomu, bet ir suaugusiesiems, mes juk visi kaip vaikai“, - sakė giros mėgėjas.

Iš Australijos į Lietuvą draugo aplankyti atvykęs 50-metis Neilas vienoje iš lauko užeigų skanavo lietuvišką šiupinį. „Man labai patinka! Labai skanu! Norėčiau nusipirkti ir daugiau šio skanėsto! Lietuviškas maistas man apskritai labai patinka“, - valydamasis lūpas kalbėjo užsienietis.

Kadangi neturi buto Lietuvoje, o artimiausiu metu dar neplanuoja grįžti namo, jis amatininkų kūrinių Kaziuko mugėje pirkti neketino.

Prekeiviai paraitojo rankoves

Nuo ketvirtadienio vakaro stalus prekybai ruošusius prekeivius penktadienis pasitiko žvarbiu vėju. „Tikimės, kad vėjas nurims“, - sakė bičių produktais prekiaujantis 16-metis Linas Maziukas iš Tytuvėnų.

Jis su seserimi Lina pasiruošė karštos kavos, apsirengė kaip meškinai, kad nesušaltų. Bičių produktai – visos šeimos hobis. Tėvai ir trys vaikai – visi sukasi bičių ūkyje.

Medų, žvakes parduodantys bitininkai iki sekmadienio tikisi parduoti dešimtis žvakių ir medaus stiklainėlių.

Einame prie kito prekystalio. Vilniečiai, pagal patentą kepantys Kaziuko meduolius, šiai mugei paruošė dešimtis tūkstančių meduolinių širdelių, varpų, žmogeliukų ir kitų kepinių.

28 prekystaliai Vilniaus mugėje ir dar trys Klaipėdoje – tiek iš viso jų stalų su lietuviškais meduoliais. „Nuo pat Kalvarijų turgaus laikų dalyvaujame Kaziuko mugėje. Esu tikra, kad šiemet ji bus sėkminga“, - kalbėjo 20-metė pardavėja Rūta Lukšaitė. Jos parduodami meduoliai kainuoja 2-30 litų.

Vilnietis amatininkas 52-ejų Kęstutis Ivanauskas mugėje parduoda smulkius medžio gaminius. Jis 10 metų prekiauja Kaziuko mugėje. Penktadienį per pietus jau buvo pardavęs „visko po truputį“ – pjaustymo lentelių, šaukštų, mentelių, šakučių, riešutų skaldyklių, kočėlų.

Nemažai pirkėjų moka mokėjimo kortelėmis – amatininkas turi kortelių skaitytuvą. „Seniau buvo problemų – žmonės negalėjo pirkti, nes neturėdavo grynųjų“, - pasakojo vilnietis.

Jis sako, kad lietuviai nebijo derėtis. Daugiausia jis yra nuleidęs 10 litų. Nuolaida, anot jo, priklauso nuo gaminio kainos. Amatininkas norėtų per tris dienas parduoti gaminių už 8 tūkst. litų.

„Ar mugė bus sėkminga, pamatysim sekmadienį. Pernai mugė buvo silpnoka“, - kalbėjo prekeivis. Kaziuko mugė Vilniuje tęsis iki sekmadienio. Per 900 mugės dalyvių savo gaminius siūlo Vilniaus senamiestyje, Gedimino prospekte, Užupyje.

Atidarė A. Zuokas

Vidurdienį prie Nacionalinio dramos teatro vyko teatralizuotos mugės atidarymo iškilmės - apie mugę pasakoja XIV amžiaus drabužiais pasipuošę miestelėnai, vilniečius ir miesto svečius sveikina Vilniaus amatų gildijų atstovai, pranešė BNS.

Vilniaus meras Artūras Zuokas paskelbė oficialų mugės atidarymą, sveikinimo kalbą sakė Žemės ūkio ministerijos atstovas, jiems įteikti šių metų Kaziuko mugės simboliniai ženklai. Koncertuoja instrumentinis ansamblis „Akordas“, šoks Vilniaus senosios muzikos ir šokio teatro „Puelli Vilnenses“ šokėjai, šalia teatro prieigų dalyvius ir svečius pasitiks kalvis, kaldinantis 2013 metų Kaziuko mugės monetas, pranešė savivaldybė.

Šių metų mugės akcentas - Suvalkijos regionų tradicijos, papročiai, amatai, istorija, gaminiai, kulinarinis paveldas. Nuo 2010 metų kasmet Kaziuko mugėje pristatoma vieno kurio nors Lietuvos regiono tradicinė ir šių dienų kultūra. Jau buvo Dzūkijos, Aukštaitijos kraštų, Žemaitijos dienos.

Suvalkiečių dienų programoje – mėgėjų meno kolektyvų koncertai Rotušės aikštėje ir prie Nacionalinio dramos teatro. Šiose erdvėse pasirodys mėgėjų meno kolektyvai ir solistai, orkestrai ir kapelos, folkloro, dainų ir šokių ansambliai, šokių kolektyvai ir pavieniai muzikantai.

Šeštadienį arkikatedroje už suvalkiečius bus aukojamos šv. Mišios, po jų iki Rotušės aikštės vyks teatralizuotos eitynės - kiekvienas miestelis, regionas, nešinas sava atributika, stengsis kuo išradingiau pristatyti savo kraštą.

Kaziuko mugė kilo iš šventojo karalaičio Kazimiero pagerbimo procesijų, rengiamų nuo 1604 metų. Laikui bėgant bažnytinę šventę lydinti prekyba išaugo iki spalvingą trijų dienų mugę.

Šiais metais Kaziuko mugė vyks nuo penktadienio iki sekmadienio Gedimino prospekte, Pilies, Didžiojoje, Barboros Radvilaitės gatvėse, Tymo kvartale ir prie šių gatvių esančiose aikštėse, skveruose.

Bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospektu, T. Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiąja, Barboros Radvilaitės, Maironio ir Aukštaičių gatvėmis ir jų prieigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.