Kurhauzo restauracijai - verslininko G. Jackos stabdys

Palangoje savivaldybei priklausančios mūrinės kurhauzo dalies restauracijos darbai yra neteisėta statyba. Tokį kaltinimą miesto valdžiai teisme tėškė istorinio pastato bendraturtis Gediminas Jacka.

G. Jacka ne tik trukdo tęsti mūrinės dalies vidaus remonto darbus, bet ir užsigeidė atstatyto pastato antrojo aukšto.<br>E. Kazlaučiūnaitė
G. Jacka ne tik trukdo tęsti mūrinės dalies vidaus remonto darbus, bet ir užsigeidė atstatyto pastato antrojo aukšto.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas")

Mar 1, 2013, 7:54 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:28 PM

Palangos apylinkės teismas pradėjo nagrinėti civilinę bylą, kurioje kurorto savivaldybė prašo teismo leisti įrengti kurhauzo vidų be bendraturčių sutikimo.

Baigiamos restauruotos kurhauzo dalies pritaikymui kurortas iš Kultūros ministerijos jau yra gavęs 257 tūkst. litų.

Dar pusantro milijono litų šiam tikslui surasti valstybės biudžete yra pažadėjęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Jau turėdama dalį lėšų miesto valdžia norėtų kuo skubiau skelbti darbų rangovo konkursą, bet savivaldybės planus šių metų pabaigoje atverti restauruoto mūrinio kurhauzo duris stabdo G. Jacka, jo žmona Virginija ir trys dukterys.

Restauracija neteisėta?

Pastato bendraturčiai neduoda sutikimo pradėti vidaus remonto darbus.

Pastato išorės restauracijai tokio Jackų šeimos sutikimo nereikėjo.

Teisme G. Jacka aiškino nenorintis savo parašu įteisinti esą neteisėtą statybą.

Anot jo, prieš dešimt metų paminklosaugos specialistų atliktoje ekspertizėje nustatyta, kad mūrinės dalies vakarinėje pusėje turi būti atstatoma medinė terasa.

Dabar vietoj jos atsirado beveik 90 kvadratinių metrų ploto mūrinis priestatas, kuris yra pastatytas pagal visų institucijų suderintą projektą.

Abejones dėl šio priestato teisėtumo galėtų pareikšti tik Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas, tačiau tokios pažymos G. Jacka teismui negalėjo pateikti.

Pritaiko šiandienos poreikiui

Kultūros paveldo departamento atstovas Vitalijus Juška teisme aiškino, kad restauruojant kurhauzą jis pritaikomas šiuolaikiniams poreikiams: čia reikia įrengti vandentiekio, šildymo, elektros, ventiliacijos, priešgaisrines sistemas, numatyti vietą tualetams, rūbinei.

Todėl istorinis pastatas negali būti atstatomas visiškai toks pat, koks jis buvo prieš 100 metų.

Nepaisant G. Jackos pastangų atidėti šios bylos nagrinėjimą, teismas savo sprendimą skelbs kovo viduryje.

G. Jackos manymu, teismas neturėtų išspręsti šio ginčo savivaldybės naudai, kol nėra nustatyta nauja pastato naudojimo tvarka.

Nori naujų pastato dalybų

Palangiškis ginčija prieš 10 metų teismo patvirtintą pastato pasidalijimą, pagal kurį mūrinė kurhauzo dalis buvo priskirta savivaldybei, medinė – G. Jackai.

Anot jo, dėl avarinės po gaisro išlikusios medinės dalies būklės jis prieš keletą metų statinio likučius buvo priverstas nugriauti.

Anot G. Jackos, neišlikus jam priskirtai statinio daliai, atstatyta mūrinė dalis turi būti padalinta iš naujo, nes jis ir jo šeima yra viso statinio bendraturčiai.

G. Jacka prašo teismo jo šeimai priskirti už valstybės lėšas atstatyto kurhauzo antrąjį aukštą.

Apie naują pasidalijimą negali būti kalbos

Šarūnas Vaitkus

Palangos savivaldybės meras

„Maža to, kad G. Jacka įvairiausiais būdais vilkina savo medinės dalies atstatymą, dėl ko valstybė pradėjo jos nacionalizavimo procedūrą, jo šeima užsimanė restauruoto kurhauzo dalies.

Apie naują pastato pasidalijimą negali būti jokios kalbos. Taikos sutartį dėl pastato naudojimosi tvarkos teismas patvirtino prieš 10 metų.

Prie šio klausimo antrą kartą apskritai nebegalima grįžti, nes naujų aplinkybių neatsirado. Pastatas buvo pasidalytas jau po gaisro, todėl G.Jackai buvo gerai žinoma, kokios būklės statinys jam atitenka.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.