Prezidentė iš Kaziuko mugės išėjo su maišais dovanų

Gimtadienį švenčianti prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniuje vykstančioje Kaziuko mugėje penktadienį apsilankė su pluoštu pinigų, tačiau jų išleido nedaug, nes prekeiviai ją apipylė dovanomis.

Į mugę šalies vadovė išsiruošė ieškoti verbos, kurią prieš Velykas veš į Vatikaną būsimajam popiežiui dovanų.<br>J. Stacevičius
Į mugę šalies vadovė išsiruošė ieškoti verbos, kurią prieš Velykas veš į Vatikaną būsimajam popiežiui dovanų.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 1, 2013, 7:10 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:06 PM

Į mugę šalies vadovė išsiruošė ieškoti verbos, kurią prieš Velykas veš į Vatikaną būsimajam popiežiui dovanų. Prezidentė nusipirko dvi verbas, kainavusias po 20 litų, o dar tris gavo dovanų. Šalies vadovės palyda juokavo, kad verbomis bus aprūpintas visas Vatikanas. 

Nuo Prezidentūros iki Vilniaus centrinio pašto ėjusią prezidentę lydėjo šeši apsaugos darbuotojai, kelios patarėjos, būrys žurnalistų ir smalsuolių. Po gerą pusvalandį trukusio pasivaikščiojimo D. Grybauskaitės palyda Gedimino prospektą paliko nešina maišais gėrybių. 

Labiausiai iš mugės prekeivių pasisekė spalvotus medžiaginius takus pardavinėjusiai garbaus amžiaus močiutei. Pirkusi 20 litų kainuojantį taką, prezidentė močiutei davė 50 litų, o grąžos atsisakė. Moteris dėl to labai susigraudino. 

„Gavau išmaldos iš pačios prezidentės“, - sakė ji. 

Taip pat prezidentė įsigijo dvi po 20 litų kainuojančias verbas, 45 litus kainuojantį molinį ąsotį, vilnones XVI amžiaus raštais papuoštas kumštines pirštines, 15 litų kainavusį maišą vaistažolių. Daugelį kitų daiktų prezidentė gavo dovanų. 

Prekeiviai šalies vadovei linkėjo gerų metų, sveikatos, stiprybės ir sėkmės. O grupė verbų pynėjų ir kaimiškos duonos pardavėjų jai sudainavo „Ilgiausių metų“. 

Prezidentė dovanų gavo tris dideles verbas, du didelius gabalus kaimiškos duonos, ekologiškų glazūruotų meduolinių grybukų, iš šieno nupintą arkliuką, mažą piršto dydžio verbą, inkiliuką, du metalo gaminius – įrėmintą paveikslą ir didelį rutulį, kuriame išraižyti magiški ženklai.

„Prezidente, ar turite kas jus saugo?“ - šalies vadovei šūktelėjo viena tautodailininkė ir padovanojo jai iš popieriaus iškarpytą įrėmintą baltą angelą.

Vaikščiodama po mugę šalies vadovė kalbino tautodailininkus, pas kuriuos apsipirko praėjusiais metais. Šalies vadovės nesudomino rūkytų mėsų pardavėjai, nors ir stabtelėjo, tačiau nepirko kaimiško alaus.  

„Kokia graži mūsų prezidentė“, - aikčiojo pirmą kartą šalies vadovę iš arti pamačiusios vilnietės. Aplink besisukioję vaikai iš prezidentės patarėjų gavo saldainių.

Viena 80 metų moteris išsiprašė atvykti į Prezidentūrą, kur ji galėtų nusifotografuoti su šalies vadove. Prezidentės patarėjai užsirašė jos telefono numerį. „Skambinkite vakare, nes dieną namie nebūnu. Labai norėčiau turėti nuotrauką su jumis“, - D. Grybauskaitei sakė pardavėja. 

Prezidentė pasakojo, kad jai patinka tie gaminiai, kuriuos darant įdėta daug darbo ir širdies, o labiausiai mugėje ji ieškojo verbų. Jų tikisi padovanoti, ne tik naujam popiežiui, bet ir palikti lietuvių koplyčioje Romoje. 

„Aš vilnietė, todėl Kaziuko mugė man susijusi su vaikyste ir jaunyste. Tekdavo ateiti ir čia rasti dovanų praktiškai visiems metams, nes tais laikais parduotuvėse nelabai buvo ką pirkti. Todėl buvo galimybė daug ką nusipirkti ir pasidėti atsargai. Kaziuko mugė - tai mūsų paveldas, kurio, ypač Vilniaus krašto verbų, niekas pasaulyje neturi. Todėl galime džiaugtis ir didžiuotis, išlaikyti tradicijas“, - sakė D. Grybauskaitė. 

Paklausta, kaip ji paprastai švenčia gimtadienį, prezidentė atsakė: „Labai įvairiai - kartais sloguoju, kartais švenčiu. Kaip likimas nulemia, taip ir būna.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.