Teisėjų taryba pataria prezidentei atleisti teisėjo vardą pažeminusį V. Dovidaitį

Penktadienį Teisėjų taryba svarstydama net trijų teisėjų pažeminusių teisėjo vardą likimą, apsisprendė tik dėl vieno, mat du turėję būti svarstomi teisėjai į posėdį neatvyko dėl ligos.

V. Dovydaitis.<br>V. Valentinavičius
V. Dovydaitis.<br>V. Valentinavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 1, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:44 PM

Teisėjų taryba nutarė patarti prezidentei atleisti Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininką Viktorą Dovidaitį.

Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius įsitikinęs, kad V. Dovydaitis pažemino teisėjo vardą: „Balsavau už V. Dovydaičio pašalinimą iš teisėjo pareigų, kadangi visuma veiksmų sudarė pagrindą kvalifikuoti teisėjo veiksmus kaip žeminančius teisėjo vardą.“  

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas kategoriškai neigia kaltinimus, o prokuratūrą kaltina medžiagą parengus tendencingai: „Tai yra generalinio prokuroro surašytas raštas, kuriame pateikti samprotavimai, prielaidos ir nuomonė, dėl neva mano padarytų pažeidimų.“

V. Dovidaitis į prezidentės nemalonę pakliuvo, kai pažeisdamas bylų skirstymo taisykles, patenkino Ričardo Skirtuno prašymą paskirti jam apeliacine tvarka nagrinėti baudžiamąją bylą ir toleravo nederamą pavaldinio elgesį, kai jis neatvyko į darbą.

Vasario pradžioje Teisėjų taryba nukėlė posėdį, kadangi teisėjas V. Dovidaitis į posėdį atvyko be gynėjo.

Pristatydamas Teisėjų tarybos nariams prezidentės dekrete įvardytus teisėjo atleidimo motyvus, prezidentės patarėjas Ernestas Rimšelis teigė, kad V. Dovydaitis tris kartus grubiai pažemino teisėjo vardą.

„Teisėjas toleravo Ričardo Skirtuno neteisėtą veiklą, neatsispirdamas jo neteisėtai įtakai Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas paskyrė jam nagrinėti baudžiamąją bylą. V. Dovydaitis toleravo nederamą R. Skirtuno elgesį, kai jis neatvyko į darbą, teisėjas netinkamai pildė darbo laiko apskaitos žiniaraščius. V. Dovydaitis darė poveikį Vilniaus apygardos teisėjams Loretai Ulbienei ir R. Skirtunui, skiriant kardomąsias priemones baudžiamojoje byloje“, – kalbėjo E. Rimšelis.

„Žiniaraščius pildau ne aš, o asmuo atsakingas už žiniaraščių pildymą, aš tik žiniaraščius pasirašau“, – į Teisėjų tarybos nario klausimą, ar jis atsakingas už žiniaraščių pildymą, atsakė V. Dovydaitis.

Kategoriškai neigdamas jam mestus kaltinimus V. Dovydaitis teigia, niekada nekeitęs parodymų, o bendradarbiavęs su ikiteisminio tyrimo pareigūnais: „Niekada nekeičiau parodymų, kurie buvo duoti, tiek pirmos, tiek antros apklausos metu.“

„Nemanau, kad Sakė rinkinio dovana kolegai yra pažeidimas, nusikaltimas, ar interesų konfliktas, – kalbėjo V. Dovydaitis. – Prokuratūros pateiktoje medžiagoje neradau, kad advokatas Vitoldas Petravičius pateikė man nuosprendžio pirmą lapą. Kategoriškai sakau, kad man jokio lapo niekas neperdavė, STT pareigūnams teigiau, kad tai yra vokas su 7000 litų paskola, jei man būtų perduotas lapas, aš jį būčiau peržiūrėjęs ir su juo susipažinęs.“

Paprašytas pasisakyti, teisėjas V. Dovydaitis, teigė gerbsiantis Teisėjų tarybos sprendimą: tačiau tikino esąs nevertas atleisti iš teisėjo pareigų už teisėjo vardo žeminimą: „Gerbsiu bet kokį Teisėjų tarybos narių sprendimą, tačiau noriu tikėti, kad teisėjų tarybos nariai mane supras ir priims teisingą sprendimą.“

Radviliškio ir Kauno teismų teisėjai susirgo ir neatvyko į svarstymą

Radviliškio rajono apylinkės teismo teisėjų Vytauto Butvilo, Kauno apygardos teismo teisėjo Romualdo Lincevičiaus, klausimo svarstyti Teisėjų taryba negalėjo, kadangi teisėjai nepasirodė posėdyje dėl ligos. Radviliškio rajono apylinkės teismo teisėjas V. Butvilas kreipėsi vasario 11 dieną į Teisėjų tarybą su prašymu atlikti neeilinį teisėjo sveikatos patikrinimą, kuriuo būtų patvirtintas sveikatos sutikimas, teisėjas esą paralyžiuotas ir negalėtų tęsti darbo.

Radviliškio rajono apylinkės teismo teisėją V. Butvilą prezidentė leido patraukti baudžiamojon atsakomybėn bei sustabdė jo įgaliojimus, kai šis prašė Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nario paveikti Šeduvos miesto seniūną, kad būtų įrengtas įvažiavimas į namo, kuriame gyvena teisėjas, kiemą.

Tuo tarpu Kauno apygardos teismo teisėjo R. Lincevičius į prokuratūros nemalonę pateko, kai praėjusių metų lapkričio mėnesį sukeldamas eismo įvykį, kurio metu pėsčiųjų perėjoje buvo partrenktas mažametis vaikas, teisėjas buvo neblaivus. Teisėjų taryba svarstyti prezidentės teikimo dėl teisėjo atleidimo iš pareigų negalėjo, nes staiga pablogėjus sveikatai šis nedalyvavo posėdyje.

Teisėjų tarybos reglamentas numato, kad Teisėjų taryba negali svarstyti teisėjo atleidimo iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo klausimo jei teisėjas nedalyvauja posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.