D. Pavalkis: „Šiemet Lietuva turėtų rasti lėšų Punsko mokykloms“

Lenkijoje per dešimtmetį uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

„Šiais metais mes, ko gero, rasime lėšų, o kaip bus toliau, negaliu pasakyti“, - sakė ministras.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
„Šiais metais mes, ko gero, rasime lėšų, o kaip bus toliau, negaliu pasakyti“, - sakė ministras.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 2, 2013, 10:09 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:49 PM

„Šiais metais mes, ko gero, rasime lėšų, o kaip bus toliau, negaliu pasakyti“, - BNS sakė ministras.

Jis teigė nusiuntęs laišką Lenkijos švietimo ministrei, prašydamas atkreipti dėmesį į Lietuvai jautrų klausimą. Atsakymo D. Pavalkis teigė kol kas nesulaukęs.

„Jeigu niekas nesikeis, kovo 11-ąją turėčiau sudalyvauti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos minėjime Punske, pakalbėti su žmonėmis, su bendruomene, su viršaičiu“, - pasakojo ministras.

Kita vertus, jis atkreipė dėmesį, kad jeigu Lietuvoje susidarytų panaši situacija, kaip Punske, irgi būtų elgiamasi panašiai.

„Nes jeigu tokios mokyklos būtų Lietuvoje, ko gero Lietuvos savivalda darytų panašiai tą patį, apie ką kalba Punsko (vietos valdžia - BNS). Bet mes jausdami šitą jautrumą bandysime padėti“, - tvirtino Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas.

Lenkijos Punsko valsčiaus taryba trečiadienį paskelbė ketinanti uždaryti tris lietuviškas mokyklas, jei per tris mėnesius nepavyks gauti papildomo finansavimo. Šiose mokyklose mokosi 38 vaikai, jas išlaikyti vietos valdžiai esą per sunku.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad Lietuvos Vyriausybė galėtų skirti iki 400 tūkst. litų mokykloms paremti, tačiau sakė laukiantis ir didesnės Lenkijos paramos.

Vienkartinę 350 tūkst. litų paramą mokykloms Punske Lietuva skyrė ir 2011 metais.

Lenkijoje per dešimtmetį uždaryta pusė lietuviškų mokyklų.

Uždarius tris minėtas nedideles mokyklas, Lenkijoje lietuviškai būtų galima mokytis tik Punsko Dariaus ir Girėno mokykloje bei Punsko Kovo 11-osios licėjuje ir Seinuose esančioje „Žiburio“ mokykloje, kuri gyvuoja tik Lietuvos finansinės pagalbos dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.