Kaziuko mugėje pirkėjai derasi ir dėl brangių šaukštų, ir dėl stiklinės vyno

Šiemet Kaziuko mugė į Vilnių atgabeno Suvalkijos dvasios. Iš anekdotų suvalkiečiai žinomi kaip labai taupūs žmonės. Portalas lrytas.lt paklausė prekeivių, ar ši dvasia įkvėpė pirkėjus drąsiau derėtis ir kiek daugiausia prekeiviai nuleido.

Žaisliniai kalviai - smagi atrakcija ir suaugusiesiems.<br>D. Umbrasas
Žaisliniai kalviai - smagi atrakcija ir suaugusiesiems.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 2, 2013, 6:29 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:12 PM

Daugiausia iš pakalbintųjų kainą sumažino vilnietis Gintautas Mikutas. Didelį medinį šaukštą pirčiai jis ketino parduoti už 300 litų. Atkaklus pirkėjas kainą numušė iki 260 litų.

Mugės lankytojai derasi ir dėl kur kas pigesnių pirkinių. Net stiklinė karšto vyno už 5 litus gali sukelti karštas derybas.

Gali ir padovanoti!

Anykštėnas Vygintas Steponaitis sausakimšame Gedimino prospekte šeštadienį prekiavo savo pagamintomis pintinėmis, krepšiais, skalbinių dėžėmis. Jis sakė, kad ši mugė besiderančių skaičiumi neišsiskiria.

„Derasi kaip visada. Mugė yra mugė. Įprasta nuo senovės derėtis. Ir nesvarbu, esi suvalkas, aukštaitis ar žemaitis, tas pats galioja visiems“, - kalbėjo amatininkas.

Kone 10 proc. nuolaidą dažniausia darantis anykštėnas nesigraužia. Pavyzdžiui, pintą skalbinių dėžę, kainavusią 110 litų, prekeivis atidavė už 100 litų. Jei krepšys pigesnis, kainuoja 20 litų, žmonės išsidera 2-3 litų nuolaidą.

„Jei gera nuotaika, tai ir dovanoti mažiuką krepšelį galiu! Tokį už 10 litų“ - tikino V. Steponaitis.

20 metų iš vytelių pinantis vyras Kaziuko mugėje prekiauja jau 10 metus.

Puodžiui derybos nepatinka

„Nemėgstu tų, kur derasi. Nemalonu. Prieš kokius 10 metų viena moteris knisosi darbuose po 1 litą. Knisosi, knisosi, o paskui klausia: ar lituką nuleisit? Ką tokiai atsakyti?“ - trindamas šąlančias rankas pasakojo puodžius Saulius Bobinas iš Kauno.

Jo nužiesti puodai, vazonai, vazos kainuoja nuo 5 iki 300 litų.

Nors ir nemėgsta derybų, nuolaidas daro. „Procentais – ir iki 20. „Maxima“ tokiu atveju plakatą per visą sieną pasikabintų, o mes nesikabinam“, - šaržavo puodžius.

Jau pirmąją mugės dieną žmogelis pas jį pirko didelį vazoną už 200 litų. „Kitą dieną tas pats pirkėjas atėjo puodo už 30 litų, tą pardaviau už 10 litų“, - nenoriai pavyzdį prisiminė kaunietis.

Jis tikino, kad yra ir padovanojęs savo gaminį – ąsotėlį. Tiesa, ne šioje, ankstesnėje mugėje.

Moterys derasi dažniau

Per dvi dienas Kristina Grigonienė iš Pakruojo suskaičiavo vos 10 žmonių, kurie mėgino nusiderėti giros kainą. 1 litras naminio gėrimo kainuoja 7 litus. „Duodame paragauti. Žmonėms patinka. Jei palygintume su parduotuvėmis, tai labai gera kaina. Jei kas ir prašo nuolaidos – tai vos 1 lito, simboliškai. Nuleidžiame“, - atviravo lūpas nuo šalčio blizgesiu patepusi pardavėja.

Moteris tikėjosi, kad žmonės derėsis daugiau.

Jei dėl giros ramu, tai dėl alaus – nuolatinės derybos. Litras gėrimo kainuoja 8-10 litų. „Gal kaina atrodo per didelė? Irgi nuleidžiame 1-2 litus. Ne tik vyrai, bet ir moterys derasi. Perka tėvams, draugams, vyrui“, - pasakojo linksmai nusiteikusi pakruojiškė.

Visa jos šeima įdarbinta giros fabrikėlyje.

Kainą numušti mėgina ir karšto vyno mėgėjai. „O už keturis parduosit?“ - dažnai maisto paviljone skamba klausimas apie karštą vyną, kurio stiklinė – 5 litai. Prekeiviai sako dar niekam nedarę nuolaidos. Kaina ir taip maža.

Pirko ir D. Grybauskaitė

Kulniuojant Gedimino prospektu, gausėja verbų, kitų velykinių grožybių. Vieni tokių – rankomis marginti mediniai kiaušiniai. Jų pardavėja apie derybas juokavo: „Kiek paprašom, pirkėjai dar tiek prideda.“

Jos parduodami kūriniai kainuoja 5-10 litų. „Nelabai derasi – maža kaina“, - sakė vilnietė.

Netoliese – keli verbų prekystaliai. Prekeivis Vitalijus Sveričkovas iš Trakų rajono neatrodė labai patenkintas: „Nedaug perka. Daugiausia buvau nuleidęs 5 litus, kai pirko už 30 litų. Tai buvo didžiausia suma, už kurią pirko.“

Jis ir jo motina jau keliolika metų iš džiovintų žalumynų gamina ir mugėje prekiauja verbomis.

Kone didžiausias laimikis atiteko medines pjaustymo lenteles, taburetes ir kitus medinius gaminius pardavinėjusio G. Mikuto pirkėjui. „Prašiau 300 litų, o pardaviau už 260 litų. Nuderėjo daugiau kaip 15 proc.“, - be jokio širdies skausmo skaičiavo amatininkas.

Menteles jis pasiruošęs ir po litą atiduoti, pjaustymo lentelės kainuoja 15-30 litų.

Jo manymu, labai svarbu pirkėjams neįkyrėti. „Paėmiau saują mentelių, vaikščiojau tarp žmonių, šaukiau – mentelės po litą, litas po mentele. Niekam nereikia. Paskui tas pačias menteles padėjau ant prekystalio, tai jas ir po 2 litus nupirko. Kuo žmonėms įkyriau siūlysi, tuo jie labiau trauksis. Yra buvę ir kitaip, kad nuperka. Bet daugiau reakcija – bėgimas į šalį“, - pasakojo vilnietis.

Prieš porą metų Kaziuko mugėje iš šio prekeivio dvi medines pjaustymo lenteles yra nupirkusi ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.