Seimo rinkimuose Z. Vaigauskas mato tik vieną intrigą

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tikisi, kad sekmadienį vyksiantys pakartotiniai Seimo rinkimai trijose apygardose pasibaigs be didelių incidentų, o žmonės balsuos pakankamai aktyviai.

Z. Vaigauskas sako, kad šiuose Seimo rinkimuose mažiau nei praėjusį rudenį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Z. Vaigauskas sako, kad šiuose Seimo rinkimuose mažiau nei praėjusį rudenį.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-03-02 21:35, atnaujinta 2018-03-10 17:58

Pagrindinis rinkimų organizatorius nedrįsta prognozuoti, ar rinkimų rezultatai labai skirsis nuo praėjusių metų, kai rezultatai buvo anuliuoti, tačiau neabejoja, kad tai bus šioks toks išbandymas dabartinėms valdančiosioms partijoms.

- Paprastai pakartotiniai Seimo rinkimai būna nelabai įdomūs. Ar šiemet matote kokią nors intrigą?

- Papildomi rinkimai iš tiesų skiriasi nuo eilinių, kai balsuoja visa šalis. Tačiau nepasakyčiau, kad jie būna visiškai neįdomūs. Kažkokia intriga būna. Šių rinkimų klausimas, kuris sklando ore - kaip rinkėjai įvertins kandidatą, kuris praėjusiais metais buvo apkaltintas balsų pirkimu.

- Kaip vyksta šie rinkimai, ar daug gavote skundų?

- Jau vyksta išankstinis balsavimas ir kol kas man susidarė įspūdis, kad rinkėjai pakankamai aktyvūs, ir jie nori išrinkti savo Seimo narį (pokalbis su Z.Vaigausku vyko penktadienį. – Red.) Jiems svarbu, kad rinkimai būtų sąžiningi ir teisingi, todėl aktyvumas yra pakankamai didelis. Skundų, kad šįkart gali būti perkami balsai kol kas mes neturime.

- Kokių priemonių šiais metais imtasi, kad balsų pirkimo istorija nepasikartotų?

- Tai priklauso ne tik nuo mūsų, tačiau ir nuo policijos bei įstatymų leidėjų darbo. Imtasi solidžių priemonių. Pagrindiniai darbai padaryti, gyvenimas parodys, ar jų pakako. Seimas praėjusiais metais sugriežtino atsakomybę už balsų pirkimą. Griežčiausia bausmė padidinta iki laisvės atėmimo penkeriems metams. Todėl tie, kas norės pratęsti senuosius netikusius žaidimus, turėtų susimąstyti.

- Ar įstatymo sugriežtinimo užtenka, kad kiti rinkimai vyktų ramiai?

- Manau, kad politikai padarė klaidą, kai prieš kelerius metus ne griežtino bausmes už papirkinėjimą, o apribojo galimybę žmonėms balsuoti iš anksto. Dėl papirkinėjimų – visada reikia būti atidiems. Nežinau nė vienos valstybės, kur kas nors blogo nenutinka. Vienintelis vaistas nuo šios ligos yra aktyvus visuomenės, politinių partijų dalyvavimas.

- Kaip manote, ar šie rinkimai jau taps išbandymu valdančiosioms partijoms?

- Manyčiau, kad taip sakyti dar ankstoka. Žinoma, tam tikras įvertinimas bus, tačiau nuo paskutinių rinkimų praėjo dar nedaug laiko. Manau, daugiau bus praėjusių rinkimų atgarsiai.

- Tikriausiai jau ruošiatės kitais metais vyksiantiems Europos Parlamento ir Prezidento rinkimams? Kokių bus pokyčių VRK darbe?

- Tai priklausys nuo įstatymų leidėjų. Aš jau turiu idėjų. Visų pirma, reikia keisti VRK formavimo tvarką, didinti reikalavimus komisijos nariams, kuriuos deleguoja teisingumo ministras, kad šie turėtų praktinės rinkimų organizavimo patirties, galėtų skirti daugiau laiko darbui VRK, kuris dabar yra antraeilis. Taip pat būtų galima didinti kompetencijos reikalavimus rinkimų apygardų, apylinkių darbuotojams, juos atestuoti, kad šie rečiau keistųsi. Rinkimų apylinkėse taip pat galėtų dirbti ne tik partijų, bet ir visuomenės atstovai. Pagal įstatymus, nauja VRK tvirtinama likus keturiems mėnesiams iki naujų Seimo rinkimų. Manau, jog šitas procesas turėtų prasidėti anksčiau, kad naujos sudėties komisija būtų pasiruošusi darbui.

- Kiek pasiteisino rinkimų apylinkių kompiuterizavimas?

- Labai pasiteisino - turime elektroninius rinkėjų sąrašus, žmonės gali patys atsispausdinti pažymėjimus. Elektroninis žymėjimas rinkimų dieną dar ne iki galo veikia, tačiau jis vis tobulės. Ateityje žmonės internete galės pasižiūrėti, ar dalyvavo rinkimuose, ar jų balsas, siųstas paštu, pasiekė rinkimų apylinkę. Žmonės galėtų registruotis, kad pas juos rinkimų darbuotojas ateitų į namus, galėtų rinktis apylinkę, kurioje norės balsuoti.

- Kaip manote, ar šis Seimas pagaliau ryšis įteisinti elektroninį balsavimą?

Šios Vyriausybės programoje yra tas dalykas vėl numatytas, tik politikai Seime vis nesiryžta. Mano manymu, tai pakankamai saugus balsavimas ir jis tampa vis saugesnis. Anksčiau ar vėliau jis, matyt, atsiras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.