Studentų idėjos Vilniui – nuo mero ausies iki oro kapsulių

Mero ausis savivaldybės sienoje, kuriai galima skųstis. Lašo formos aparatas sostinės centre, pranešantis, kada lis ir už kelias monetas parduodantis lietpaltį. Gryno oro kapsulė pritvaikusiame troleibuse, kurią spustelėjus pasklinda tyras oras. Tokias idėjas miestui pasiūlė Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino trečiakursiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 2, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:39 PM

Kai kurias jų dėstytojas profesorius Vytautas Kibildis rimtai svarsto pristatyti Vilniaus merui Artūrui Zuokui. „Įsivaizduokit, Vokiečių gatvėje kabo lašo formos aparatas. Prieini, jis rodo, kad artėja lietus ir kada turėtų lyti. Kuo arčiau lietus, tuo lašas tamsesnis. Paspaudus mygtuką iškrenta lietpaltis. Įmeti kelias monetas ir eini sausas toliau“, - apie studentės Linos Dumbravaitės projektą pasakojo V. Kibildis.

Studentės Povilės Šlepetytės sumanymas – ausies skulptūra prie Vilniaus miesto savivaldybės pastato sienos - „Mero ausis“. Prie jos žmogus gali prieiti ir išsakyti viską, ką galvoja apie valdžią ir jos sprendimus. Kitoje ausies pusėje sėdintis darbuotojas, o gal įrašymo aparatas užfiksuotų pasisakymą. Svarbiausia -  burnotojai ar gerieji valdžios patarėjai liks anonimais.

Studentas Ignas Survila pasiūlė naudoti streikuojančių žmonių siluetus. Pastačius plastmasinį ar kartoninį streikuotoją, lieka tik užrašyti jo laikomoje lentelėje, ko norėtum iš valdžios. Projektas skirtas tiems, kurie gėdijasi ar neturi laiko patys stovėti mitinguose, protesto akcijose.

Miesto smarvė davė akstiną studentės Barboros Adamonytės vaizduotei. Ji pasiūlė įrengti gryno oro kapsules įvairiose miesto vietose ir viešajame transporte. „Kaimo kapsulės“ galėtų kaboti prie rūkomųjų, prekybos centruose ir autobusuose bei troleibusuose.

Socialines idėjas miestui VDA dizaino studentai kūrė pusmetį. Tai buvo įžanga į baldų dizainą. Pristatę socialines idėjas, studentai buvo įvertinti pažymiais. Projektai kol kas - tik popieriuje. Juos galima pamatyti VDA Dizaino katedroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.