V. Andriukaičio planai medicinos studentą verčia galvoti apie emigraciją

23 metų Martynas Gedminas iš Kauno dar tik penkto kurso medicinos studijų studentas, bet jį jau galima vadinti mediku – vaikinas ne visu etatu darbuojasi Kauno klinikose, šalia kurių ir gyvena. Martynas pasirinko bene geriausiai apmokamą anesteziologo–reanimatologo kelią, bet apie geresnio gyvenimo paieškas svetur iki sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio kalbų apie sisteminę reformą, jis tikina, niekad negalvojęs.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Mar 3, 2013, 10:30 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:47 PM

„Visada žinojau, kad noriu gyventi, kurti šeimą ir dirbti Lietuvoje, bet dabar suabejojau“, – portalui lrytas.lt nusivylimo neslėpė kaunietis. Martynas sako, kad V. Andriukaičio užmojai jam primena grįžimą į sovietmetį. Labiausiai valstybės finansuojamoje vietoje studijuojančiam vaikinui nerimą kelia ministro siekis priverstinai jaunus gydytojus įdarbinti tuštėjančiose provincijų ligoninėse.

Atsilikusios rajonų ligoninės – mitas

Jau kitąmet Martyno, kaip ir visų šešto kurso studentų, lauks praktika šalies rajono ligoninėse. Vaikinas svarsto dvi alternatyvas – Alytaus ir Klaipėdos ligonines. „Alytus nėra didmiestis, bet turi visą tokio lygio ligoninei reikalingą techninę bazę, kita vertus, Klaipėda didesnė, ten aktyvesnis kultūrinis gyvenimas, daugiau veiklos“, – garsiai svarstė jaunuolis.

Vis dėlto didelio skirtumo tarp dviejų alternatyvų jaunasis medikas nemato. Anot jo, viskas priklauso nuo to, kiek patirties sugebėsi pasisemti pats.

Jaunasis medikas griauna mitą, kad rajonuose ligoninės kur kas žemesnio lygio. „Mano draugai po praktikos grįžta patenkinti“, – neslepia Martynas. Anot jo, darbas mažesnio miestelio ligoninėje yra ir lengvesnis – ten mažiau skubos, tempo ir spaudimo. „Jauni specialistai nenori vykti į provinciją pirmiausia todėl, kad ten sunku gauti darbą visu etatu, taigi ir išlaikyti šeimą. Turi plėšytis ir važinėti po kelias ligonines“, – aiškino vaikinas.

Medikams trūksta ne pinigų, o teigiamo požiūrio

Martyno manymu, jauni specialistai išvažiuoja užsienin ne dėl didesnio atlyginimo. „Medikai nėra mažiausiai uždirbanti grupė ir Lietuvoje, čia nėra prasta ir techninė bazė“, – dėstė vaikinas. Anot jo, krautis lagaminus jaunus medikus verčia neigiamas visuomenės požiūris.

„Paskaitykime komentarus prie bet kokio straipsnio internete apie paciento komplikuotą ligą ir pažiūrėkite, kiek ten neapykantos ir purvo“, – dalijosi studentas.

Labiausiai Martyną liūdina tai, kad gydytojo profesija juodinama ir taip praranda prestižą. Jis neslepia, kad prie to prisideda ir pati vyresnioji medikų karta, kuri nesiliauja kartoti, kad „jei būtų jauni, iš Lietuvos neštų kudašių“.

„Medikams netrūksta Lietuvoje nieko, išskyrus teigiamo požiūrio“, – apibendrina studentas. Kaip pats sako, didesnių atlyginimų jis nesitiki ir ateityje dėl solidarumo. „Lietuvai nėra lengva, ir visi tai supranta“, – prideda Martynas, kurio karjeros pradžioje laukia bent pustrečio tūkstančio litų vertės atlygis. Vokietijoje ar Didžiojoje Britanijoje vaikino lauktų bent 3-4 kartus didesnė alga, Skandinavijoje – ir 10 kartų.

Kodėl atidirbti valstybei turi tik medikai?

Ministro Vytenio Andriukaičio ketinimus medicinos studentų atžvilgiu Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis vienareikšmiškai vertina kaip viso sektoriaus problemų perkėlimą ant jaunųjų medikų pečių. „Jeigu medikai ir emigruoja, tai todėl, kad jiems Lietuvoje nėra suteikiamos pakankamai palankios sąlygos dirbti čia“, – portalui lrytas.lt sakė vaikinas.

Anot jo, užuot vertus jaunus specialistus atidirbti valstybei, reikėtų atsigręžti į situacijos priežastis. D. Dikšaitis priminė, kad tikslių skaičių, kiek iš tiesų jaunų medikų išvyksta svetur, nėra. „Visi kalba klišėmis, kad jauni medikai emigruoja, o rajonų ligoninės apytuštės, bet šiuo metu nėra aišku ne tik, kiek medicinos absolventų iš tiesų išvažiuoja ar kiek ir kur tiksliai medikų trūksta Lietuvoje“, – studentų nuomonę aiškino D. Dikšaitis.

Pasak pašnekovo, valdžia planuoja sprendimus neturėdama duomenų, aiškios argumentacijos ir net nepasitarusi su bendruomene, kurią šis sprendimas labiausiai paveiktų. „Galiausiai, kodėl būtent medikai, o ne kitų specialybių studentai traktuojami kaip privalantys atidirbti valstybei?“ – retoriškai klausė D. Dikšaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.