Valdantieji vėl sulaukė daugiausia rinkėjų simpatijų (atnaujinta)

Sekmadienį politinės partijos stojo į mūšį dėl likusių trijų vietų Seime. Balsavimas vyko Biržų-Kupiškio (35 324 rinkėjų), Zarasų-Visagino (35 029 rinkėjų) ir Ukmergės rinkiminėse apygardose (34 417 rinkėjų). Iš viso savo valią sekmadienį galėjo pareikšti apie 105 tūkstančius rinkėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Reda Cibulskytė, Virginija Petrauskienė, Daiva Zimblienė

Mar 4, 2013, 8:09 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:26 PM

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, Biržų-Kupiškio apygardoje pirmas tapo socialdemokratas Aleksandras Zeltinis surinkęs 31,66 proc. rinkėjų balsų. Antroje vietoje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Nijolė Šatienė, kuriai palankumą išreiškė 16,91 proc. rinkėjų, ir Darbo partijos atstovas Ritas Vaiginas, pelnęs 16,91 proc. rinkėjų balsų.

Ši situacija - gana kebli Vyriausiajai rinkimų komisijai. Įstatymas numato, kad antrajame rinkimų ture kovoja du daugiausia rinkėjų balsų surinkę kandidatai. Tuo tarpu, Biržų-Kupiškio apygardoje du atstovai surinko po vienodą kiekį balsų.

Lrytas.lt VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad rinkimų apygardai teks perskaičiuoti balsus. Tai ketinama daryti antradienį. Jeigu perskaičiavus balsus, jokių netikslumų nebus nustatyta, Z. Vaigauskas nemato kitos išeities, kaip leisti antrajame ture grumtis trims kandidatams.

Zarasų-Visagino apygardoje daugumą balsų surinko „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava - jis pelnė net 52,35 proc. rinkėjų balsų.

Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Nikolajus Gusevas, surinkęs 20,91 proc.

A. Dumbravai rinkėjų balsų nepakako patekti į Seimą jau pirmajame ture. Nors jis gerokai aplenkė antroje vietoje likusį savo konkurentą, tačiau rinkėjų aktyvumas buvo mažesnis nei 40 proc. Jei rinkėjai būtų balsavę aktyviau, A. Dumbrava būtų patekęs į Seimą pirmajame rinkimų ture.

Ukmergės apygardoje pirmas tapo socialdemokratas Kazys Grybauskas, surinkęs 20,81 proc. rinkėjų balsų.

Antroje vietoje - 17,58 proc. surinkusi konservatorių kandidatė Janina Galiauskienė.

Biržų-Kupiškio apygardoje balsavo 35,89 proc., Zarasų-Visagino - 30,91 proc., Ukmergės - 31,66 proc, balso teisę turinčių rinkėjų.

Antrasis rinkimų turas vyks po dviejų savaičių.

Pirmininkė buvo stipriai išgėrusi

VRK pirmininkas teigė, kad rinkėjams iškilo problemų, kaip atvykti į apylinkes balsuoti.

„Problemų buvo su transportu. Zarasų rajone užpustyti keliai, užklimpo rinkėjus vežęs autobusas ir gelbėti atskubėję gaisrininkai“, - lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

Pasak VRK pirmininko, rinkimai vyko sklandžiai, išskyrus kelis atvejus. Nemaloniausia žinia pasiekė iš Dusetų rinkiminės apylinkės, kurios pirmininkė buvo stipriai išgėrusi. Vienoje Zarasų rinkiminėje apylinkėje moteris balsavo už savo vyrą.

„Vienoje Zarasų rinkiminėje apylinkėje užfiksuotas pažeidimas. Viena komisijos narė nusprendė balsuoti už savo vyrą. Nuo darbo komisijoje ją nušalinome, spręsime, ką daryti“, - lrytas.lt sakė Z. Vaigauskas.

Pasak Policijos departamento komunikacijos vadovo Ramūno Matonio, pareigūnai nepradėjo nė vieno ikiteisminio tyrimo.

„Ikiteisminių tyrimų dėl pažeidimų pradėta nėra. Buvo keletas pranešimų, tačiau tai smulkmenos. Pavyzdžiui, buvo pranešimas apie agitaciją, tačiau jis nepasitvirtino“, -  sekmadienį sakė PD Komunikacijos skyriui vadovaujantis R. Matonis.

Kai kurie rinkėjai sekmadienį pakartotiniuose rinkimuose į Seimą patarimo, už ką balsuoti, klausė net apylinkės rinkimų komisijos pirmininkų.

„Provincijoje nemažas skaičius žmonių, atėjusių balsuoti, klausė, už ką balsuoti. Jiems sunku apsispręsti. Ne vienas ir ne du atvejai, kai žmonės klausė“, - pasakojo vienas iš rinkimų stebėtojų Tadas Langaitis.

Ukmergiškiai į pakartotinius rinkimus ėjo vangiai

„Gerokai mažesnis žmonių aktyvumas, palyginti su praėjusių metų spalio mėnesį vykusiais rinkimais. Tada iki 14 val. savo pilietinę valią buvo išreiškę 27,44 proc. ukmergiškių.

Vienas Dievas težino, kodėl taip yra. Sunku suprasti, galima tik spėlioti ir savaip mąstyti.

Gal blogas oras kaltas, o gal žmonės nemato jų lūkesčius pateisinti galinčio rimto kandidato?“ - kalbėjo Ukmergės apygardos rinkimų komisijos pirmininkas H. Žižys.

Jis pateikė informaciją, kad išankstiniame balsavime, kuris vyko vasario 27-kovo 2 dienomis dalyvavo 7,45 visų Ukmergės rinkėjų. 280 savo balsą atidavė Ukmergės rajono savivaldybėje, 183 - specialiuose paštuose ir 2102 - namuose.

Iš Kauno rinkiminės apylinkės išėjęs Rolandas neslėpė nusivylimo, kad jau antrą kartą negalįs atiduoti savo balso mieste, ten, kur gyvena, o yra siunčiamas važiuoti į už 10 kilometrų nuo Ukmergės esantį Laičių kaimą.

Užsienyje dirbantis ir Lietuvoje vos du mėnesius praleidžiantis vyras papasakojo, kad nors yra registruotas Pivonijos seniūnijos Buzų kaime, balsuoti turįs Laičių kaime.

„Kai pernai spalio mėnesį atėjau į mieste esančią artimiausią rinkimų apylinkę balsuoti, to padaryti negalėjau - man buvo pasakyta, kad atėjau jau per vėlai - po 17 val. ir jie negali priimti mano balso, kadangi esu registruotas kitoje, kaimo rinkimų apylinkėje.

Šiandien pasistengiau į rinkimų apylinkę užsukti anksčiau, iki 14 val., kaip man patarė prieš kelis mėnesius čia dirbantys žmonės, tačiau vėl nieko nepešiau - ir vėl liepė važiuoti į Laičius.

O jei aš neturiu su kuo nuvažiuoti? Jei jau tokia rinkimų tvarka, gal gali mane ten kas nors nuvežti?

Ieškau, noriu balsuoti, tačiau negaliu. Vėl likau kaip koks benamis.

Va, neseniai apsikirpau ir kreipsiuosi į dainininką Stano, kad priimtų mane į savo benamių chorą“ , - kalbėjo Rolandas.

Teko kviesti policiją

Biržų-Kupiškio apylinkėse rinkėjams teko pasirinkti vieną iš 11 kandidatų, iš kurių yra net du - milijonieriai.

Kirdonių kaime esančioje rinkiminėje apylinkėje rytas prasidėjo sumaištimi. Apie 10 val. prie bendruomenių namų pastato, kur yra įsikūrusi rinkiminė apylinkė, pasirodė policijos pareigūnai. Juos iškvietė dvi rinkimų stebėtojos nuo socialdemokratų partijos.

Jų dėmesį patraukė ant bendruomenių namų lango ir ant šalia įėjimo stovinčio automobilio užklijuoti lipdukai, primenantys Valstiečių ir žaliųjų sąjungos simbolį. Juose pavaizduotas Lietuvos kontūro fone skrendantis gandras.

Automobilis priklauso Biržų rajono savivaldybės tarybos nario Audrio Šimo įmonei. Mašiną buvo pastatęs šios įmonės darbuotojas. A. Šimas šį sekmadienį pats yra vienas iš rinkimų stebėtojų. Gavęs informaciją apie sumaištį Kirdonyse, jis tiesiai iš Biržų nuskubėjo susitikti su policijos pareigūnais.

Į Kirdonis atvykus „Lietuvos ryto“ žurnalistams, čia jau dirbo policijos atstovai.

„Aš turiu įmonę „Šalva“, kurios visi automobiliai pažymėti tokiais lipdukais. Šalia lipduko nebuvo jokio užrašo. Pasakykite, ar gandras, kregždutė, varlė, net karvė be užrašo gali reklamuoti kokią nors partiją? Mano nuomone, policiją reikėjo kviesti pačioms stebėtojoms. Nes jos iš pat ryto trukdė dirbti komisijai. Visur vaikščiojo, fotografavo. Nors turėtų sėdėti joms skirtose vietose“, - kalbėjo A. Šimas.

Stebėtoja Silvija Petraitytė patikino, kad jos, kaip stebėtojos, pareiga buvo fiksuoti pažeidimą. O tyrimą atlikę policijos pareigūnai nustatys, ar tikrai buvo pažeista rinkimų tvarka.

Jei ne iškviesta policija, Kirdonių rinkiminėje apylinkėje esanti atmosfera labiau priminė namus, o ne valdišką įstaigą. Čia erdvę prie rinkimų balsadėžės apšildo netoliese jaukiai besikūrenantis židinys. Už užuolaidų – maistu bei gaiviaisiais gėrimais nukrautas stalas. Prie jo ir buvo pasodinta protokolo rašyti viena pareigūnė. Jos kolega buvo įkurdintas ne taip patogiai - koridoriuje prie lango.

Tuo metu, kai Kirdonyse dirbo policija, iš sąrašuose esančių 689 rinkėjų dar tebuvo pabalsavę tik 67. Kai kurie pasisakė, kad iš namų iki rinkimų apylinkės 4 kilometrus atėjo pėsčiomis per pačią pūgą. Tačiau tokių pareigingų rinkėjų buvo nedaug.

Panašus rinkėjų apsnūdimas jautėsi ir Biržuose. Prie balsadėžių daugiausia matėsi garbaus amžiaus biržiečių. Jie poromis ir po vieną ėjo balsuoti. Apie 11 val. kiek didesnį judėjimą galima buvo pamatyti Biržų miesto centre esančioje trečiojoje „Aušros“ rinkiminėje apylinkėje.

Čia jau buvo pabalsavę per 200 rinkėjų iš 2,4 tūkst. esančių sąrašuose. Vienu metu net buvo susidariusi nedidelė laukiančiųjų balsuoti eilutė.

Prie durų balsuotojus pasitiko gimnazijos moksleivių atstovai, mūvintys baltomis pirštinėmis. Tai pilietinės akcijos „Baltosios pirštinės“ stebėtojai.

Prie „Aušros“ rinkiminės apylinkės sutikta 78-erių Viktorija sakė balsavusi už jauną žmogų, su kuriuo siejanti savo geresnio gyvenimo viltis. Moteris sakė jokiu būdu nenorėjusi balsuoti už kitą kandidatą, kuris „vaikštinėdamas po Biržų turgų neatsisakydavo paimti dovanų iš sunkiai besiverčiančių prekiautojų. Tai uogų stiklainio, tai česnako galvutės“.

Guvi 90-metė buvusi laiškininkė Elena Upinskienė sakė per savo gyvenimą mačiusi ne vieną valdžią. Šį kartą ji savo balsą atidavė socialdemokratui.

87-erių lazdele pasiramsčiuojantis biržietis nepasisakė savo vardo ir pavardės. Tačiau neslėpė balsavęs „už Žydrūną, kurį pats labai gerai pažįsta“.

Ne vienoje Biržų-Kupiškio rinkiminėje apylinkėje dirbantys komisijų nariai patikino, kad pakartotiniai rinkimai į Seimą vyksta tikrai labai vangiai.

Ukmergėje pakartotiniai rinkimai vyksta todėl, kad mirė čia išrinktas Seimo narys Julius Veselka.

Zarasų ir Visagino gyventojai naują parlamentarą renka, nes Darbo partijos atstovas R. Podolskis buvo įtariamas balsų pirkimu. Tie pažeidimai galėjo turėti lemiamos reikšmės rinkimų rezultatams. Nepaisant to, politikas vis tiek stojo į mūšį dėl Seimo nario kėdės.

Biržuose ir Kupiškyje pakartotiniai Seimo rinkimai vyksta dėl to, kad kilo įtarimų, jog didžiausioje rinkiminėje apylinkėje balsai buvo suskaičiuoti blogai.

Rezultatai valdančiųjų nesusilpnins

Tų mūšių rezultatai įtakos Seimo valdančiajai koalicijai neturės. Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija tvirtai laiko pozicijas parlamente. Šiuo metu koalicija vienija 85 politikus. Tai yra vadinamoji konstitucinė dauguma.

Tiesa, iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos gali pasitraukti Remigijus Ačas.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija šiuo metu Seime turi 38 narius. Darbo partijos – 29. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ - 10. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - 8.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.