Panevėžio prokuroras po nuotykių aludėje išėjo iš darbo

Iš darbo pasiprašė atleidžiamas ne vienoje visuomenės susidomėjimą keliančioje baudžiamojoje byloje valstybės kaltinimą palaikęs Panevėžio apygardos prokuroras Audrius Leonavičius. Jo viršininkas, Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka, žurnalistams tvirtindamas, kad jokių problemų, privertusių išeiti iš tarnybos prokuratūroje, pavaldinys neturėjo, nebuvo atviras.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 5, 2013, 9:08 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:33 PM

Prokuroras A. Leonavičius trauktis iš pareigų nusprendė po to, kai vidury darbo dienos aludėje visiškai girtas kėlė triukšmą ir kabinėjosi prie kitų lankytojų, todėl buvo išvežtas į policijos komisariatą.

Į aludę kvietė policiją

Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras J. Pupka, pirmadienį vietos laikraščio žurnalisto klausiamas, ar A. Leonavičiaus išeiti iš darbo neprivertė nemalonumai darbe arba silpnybė alkoholiui, kaip kad sklando gandai mieste, tai paneigė. Panevėžio apygardos prokuratūros vadovas tvirtino, kad dėl seniai dirbančio prokuroro darbo ir elgesio jokių nusiskundimų nebuvo gavęs. Tačiau iš tiesų būtent alkoholis pakišo koją prokuroro A. Leonavičiaus karjerai.

Pirmadienį, vasario 11 dieną, apie 14 val., policijos pagalbos paprašė Nemuno gatvės 12-ojo namo, buvusio bendrabučio rūsyje įsikūrusio alaus baro darbuotoja. Ji teigė, kad aludėje triukšmauja ir prie kitų klientų kabinėjasi neblaivus vyriškis.

Atvažiavę policijos pareigūnai triukšmadarį išsivežė į policijos komisariatą. Ten paaiškėjo, kad tai – 45 metų A. Leonavičius. Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorui alkoholio matuokliu buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 2,69 promilės.

Kibo į atlapus lankytojams

Kaip lrytas.lt pasakojo tądien minėtoje aludėje buvusi barmenė, iki šiol nematytas vyriškis užėjo apie 13 val. 30 min. Moteriai pasirodė, kad jis jau buvo išgėręs, tačiau elgėsi ramiai. Nusipirkęs pusės litro bokalą 6 laipsnių stiprumo alaus už 2 litus, jis atsisėdo vienas prie nuošalaus staliuko ir gurkšnojo alų.

Vieno bokalo užteko, kad kliento elgesys pasikeistų – jis ėmė triukšmauti, priėjęs pradėjo kabinėtis prie kitų lankytojų, griebė jiems už atlapų. Į barmenės prašymus išeiti vyriškis nereagavo ir toliau triukšmavo, šūkavo. Moteriai neliko nieko kito, kaip skambinti policijai.

Pasak barmenės, atvažiavus policijos ekipažui, šis klientas stovėjo prie baro. Pareigūnams jis pakluso, nesipriešino, kai jie jį išsivedė.

Apie tai, kad chuliganiškai elgęsis vyriškis – prokuroras, aludės darbuotoja sužinojo tik po kelių dienų. Į barą atėjusi ir prokuratūros darbuotoja prisistačiusi moteris paaiškino, kad darbovietėje atliekamas tyrimas dėl A. Leonavičiaus elgesio šiame alaus bare ir užsirašė barmenės pasakojimą. Dėl incidento alaus bare barmenė buvo iškviesta apklausai ir į policiją.

Bylą nagrinės kovo pabaigoje

Policijos pareigūnai A. Leonavičiui surašė Administracinių teisės pažeidimų protokolą pagal ATPK 178 str. 1 d. („girto asmens pasirodymas viešoje vietoje įžeidžiant žmonių orumą ir visuomeninę dorovę“) ir vasario 28 dieną išsiuntė medžiagą į Panevėžio miesto apylinkės teismą. Šią administracinę bylą teisme ketinama nagrinėti kovo 22 dieną.

Tačiau dar iki policijai surašant ATP protokolą, A. Leonavičius pasiskubino išeiti iš darbo. Vasario 26 dieną jis parašė prašymą atleisti jį iš darbo pačiam prašant, kuris buvo patenkintas.

Pavaldinį gynė

Šią savaitę su vietos laikraščio žurnalistu kalbėdamas apie tai, kad jo vadovaujamą Panevėžio apygardos prokuratūrą beveik vienu metu paliko trys prokurorai, J. Pupka apie A. Leonavičiaus nuotykį aludėje neprasitarė. Netgi užklaustas, ar neturi pagrindo po miestą sklandantys gandai, kad šis pareigūnas iš prokuratūros išeina dėl problemų darbe ar silpnybės alkoholiui, vadovas atsakė neigiamai.

Antradienį lrytas.lt korespondentė bandė susitikti su J. Pupka ir išgirsti, kodėl jis žurnalistui nesakė tiesos dėl A.Leonavičiaus išėjimo iš darbo aplinkybių. Tačiau teko pasitenkinti tik pokalbiu su prokuratūros vadovu vidiniu įstaigos telefonu, nes budėtojui įleisti žurnalistus į prokuratūrą jis leidimo nedavė.

Prokuratūros vadovas telefonu pareiškė, kad dėl susitikimo reikia tartis iš anksto. Išgirdęs, kad žurnalistai domisi jo pavaldinio A. Leonavičiaus išėjimo iš darbo aplinkybėmis, J. Pupka pareiškė, kad jokių komentarų nebus. „Žmogus parašė pareiškimą išeiti iš darbo savo noru, čia toks jo apsisprendimas“, – teigė vyriausiasis Panevėžio apygardos prokuroras.

Paklaustas, kodėl išvakarėse žurnalistui kalbėjo netiesą, tvirtindamas, kad problemų dėl alkoholio A. Leonavičius neturėjo, J. Pupka pareiškė sakęs, kad darbe jis problemų dėl alkoholio neturėjo. „Per aštuoniolika darbo prokuratūroje metų jis iš viso nuobaudų neturėjo“, – teigė prokuratūros vadovas.

Priekaištavo žurnalistams

Nors J. Pupka lrytas.lt patvirtino, kad vasario 11-oji A. Leonavičiui buvo darbo diena, tačiau kodėl popietę, darbo metu šis visiškai girtas sėdėjo aludėje, paaiškinti nepanoro.

„Tai jo asmeninė problema, jis padarė žalą pats sau“, – sakė J. Pupka. Jo teigimu, dėl incidento alaus bare prokuratūroje atliekamas tarnybinis patikrinimas. Jei A.Leonavičius nebūtų pats nusprendęs, kad jam nėra galimybės pasilikti prokuratūroje, po patikrinimo būtų sprendžiama, kaip jį nubausti.

„Sunku pasakyti, ar jis būtų galėjęs tęsti darbą, yra įvairių nuobaudų – nuo papeikimo iki pažeminimo pareigose“, – į klausimą, ar vidury darbo dienos girtavęs A.Leonavičius galėjo toliau dirbti prokuroru, taip aiškiai ir neatsakė J. Pupka.

Pokalbio pabaigoje Panevėžio apygardos prokuratūros vadovas ėmė moralizuoti. „Trypkit, spardykit gulintį žmogų. Kai jūs apie tai parašysit, jis darbo kitur nebesusiras. O juk žmogus du aukštuosius pabaigęs, tiek metų prokuratūroje išdirbęs“, – lrytas.lt žurnalistei dėl šios nemalonios istorijos viešinimo priekaištavo J. Pupka.

Tyrė ir rezonansines bylas

Du aukštojo mokslo diplomus – teisės ir istorijos turintis A.Leonavičius ikiteisminiu tyrimus atliko ir teismuose valstybės kaltinimą palaikė ne vienoje rezonansinėje korupcijos, piktnaudžiavimo tarnyba byloje. Dabar jo bylas teks perimti kitiems kolegoms.

Valstybės kaltinimą šis prokuroras palaikė ir vadinamojoje Kauno pareigūnų byloje, kurioje nukentėjusiąja pripažinta kaunietė Laimutė Stankūnaitė, o dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir tarnybinių pareigų neatlikimo teisiami Kauno Panemunės komisariato viršininkas Egidijus Kuckailis ir tyrėja Rasa Kairienė. Į pirmadienį vykusį šios bylos teismo posėdį vietoj A.Leonavičiaus atėjo kitas prokuroras.

Anksčiau Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje dirbęs pareigūnas lapkritį perėjo į tos pačios prokuratūros II-ąjį baudžiamojo persekiojimo skyrių.

Bandymai prisiskambinti A. Leonavičiui ir iš pirmų lūpų išgirsti apie jo išėjimą iš darbo buvo nesėkmingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.